ÉRTÉKELÉSI ALAPELVEK  Vezetői önértékelés, kompetenciák alapján  Munkatársak bevonása  Pedagógus életpályához kapcsolódó események  Értékelési dokumentum.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az óvodai matematikai nevelés elvei, céljai, feladatai Tk. 29.old. Kissné Zsámboki Réka NYME-BPK.
Advertisements

A pedagógiai asszisztens, a pedagógusok önértékelésének, szakmai ellenőrzésének és minősítésének sikeres megvalósulásában betöltött szerepe Pedagógiai.
„Döntés a kezedben van: egészség- és környezettudatos szemléletformálás a Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziumában” április 22.
SZAKMAI MUNKÁNK MISKOLC Készítette: Machán Jánosné.
PEDAGÓGIAI ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNY 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
A Mi Házunk Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
M ESTERPEDAGÓGUS SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI. Megállapodás megkötése-aláírás után a HMPI-nek visszaküldeni, melyet az OFI-ba továbbítunk aláírásra Útiköltség.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
Matematikai nevelés pszichológiai, pedagógiai meghatározottsága Kissné Zsámboki Réka NYME-BPK.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Összefüggő, egyéni gyakorlat. Bologna rendszerű mestertanárképzés.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Ismeret, tudás, erkölcs a vezetői feladatokban
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Szaktanácsadásról Miben segíthet a szaktanácsadó?
EFOP „Tehetségek Magyarországa” kiemelt projekt
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Óvodától az érettségiig - a kompetencia-alapú oktatás Szegeden
Mayer József Budapest február 27.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
Kispálné Horváth Mária
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Bárczi Gusztáv Módszertani Központ
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
Teljesítményértékelési rendszer
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
A gyermeki személyiségfejlődés nyomon követése a gyakorlatban
Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola
AZ INTÉZMÉNY KÜLSŐ KAPCSOLATAI
HHR.
Intézményvezetői célkitűzések
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
ÓVODAPEDAGÓGUSI KOMPETENCIÁK
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Intézményi önértékelés, portfólió, minősítés
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Intézmény minőségirányítási programja
Iskolai szociális segítő
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN
Előadás másolata:

ÉRTÉKELÉSI ALAPELVEK  Vezetői önértékelés, kompetenciák alapján  Munkatársak bevonása  Pedagógus életpályához kapcsolódó események  Értékelési dokumentum csoportonként  Fenntartói elvárások  Hitélet megjelenítése

Az értékelés területei 1. kompetencia: Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás 2. kompetencia: Pedagógiai folyamatok, tevékenységek tervezése és a megvalósításukhoz kapcsolódó önreflexiók 3. kompetencia: A tanulás támogatása 4. kompetencia: A tanuló személyiségének fejlesztése, az egyéni bánásmód érvényesülése, a hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű vagy beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermek, tanuló többi gyermekkel, tanulóval együtt történő sikeres neveléséhez, oktatásához szükséges megfelelő módszertani felkészültség 5. kompetencia: A tanulói csoportok, közösségek alakulásának segítése, fejlesztése, esélyteremtés, nyitottság a különböző társadalmi-kulturális sokféleségre, integrációs tevékenység, osztályfőnöki tevékenység 6. kompetencia: Pedagógiai folyamatok és a tanulók személyiségfejlődésének folyamatos értékelése, elemzése 7. kompetencia: Kommunikáció és szakmai együttműködés, problémamegoldás 8. kompetencia: Elkötelezettség és szakmai felelősségvállalás a szakmai fejlődésért

Vezetői kompetenciák 1.A tanulás és tanítás stratégiai vezetése és operatív irányítása A tanulás és tanítás tervezése, működése és hatékonysága. 2.A változások stratégiai vezetése és operatív irányítása A változásokra nyitott szervezet megteremtése, reagálás az intézményt érő kihívásokra, jövőkép kialakítása és kommunikálása, valamint a stratégiai és operatív szempontból fejlesztést igénylő területek azonosítása. 3.Saját stratégiai vezetés és operatív irányítás Önreflexió és önfejlesztés, szakmai tudás folyamatos frissítése, szakmai aktivitás és a vezetői pályázatban megfogalmazott célok teljesülése.

Vezetői kompetenciák 2. 4.Mások stratégiai vezetése és operatív irányítása Feladatmegosztás és motiválás, pozitív és támogató környezet kialakítása, fejlesztési szükségletek felmérése, a belső tudásmegosztás elősegítése. 5.Az intézmény stratégiai vezetése és operatív irányítása Jogszabályok követése, tájékoztatási kötelezettség és átláthatóság biztosítása, az intézményi erőforrások elemzése és kezelése, a vezető kapcsolatai.

Fejlesztendő terület  Beírási, mulasztási, csoportnapló pontos vezetése (hiányzások okainak felkutatása)  Adatszolgáltatás, étkezés lemondása  Beosztás, egyenlő terhelés  Hospitálások  Fogadóórák tartása  Önértékelés  Minősítés tanfelügyelet

Az értékelés területei  Pedagógiai folyamatok  Személyiség- és közösségfejlesztés  Eredmények  Belső kapcsolatok, együttműködés, kommunikáció  Az intézmény külső kapcsolatai  A pedagógiai munka feltételei  PP céloknak való megfelelés  Szakmai megújulási készség

Pedagógiai folyamatok- Tervezés Szempont: Hogyan valósul meg a stratégiai és operatív tervezés? Elvárás: Az éves munkaterv összhangban van a stratégiai dokumentumokkal és a munkaközösségek terveivel.  A tervek elkészítése a nevelőtestület bevonásával történt  Az alapja a PP cél és feladatrendszere  Munkaidő elemeinek tudatosítása

Pedagógiai folyamatok- Tervezés Szempont: Milyen az éves munkaterv és az oktatáspolitikai köznevelési célok viszonya; az operatív tervezés és az intézményi stratégiai célok viszonya? Elvárás: Az intézmény stratégiai /tervezési dokumentumai az adott időszak oktatás-politikai célokkal koherencia megteremtése. - Felkészülés a tanfelügyeleti és minősítési rendszer bevezetésére → - Tervezési dokumentumok: Napló, tematikus terv, tevékenység tervek, reflexiók - Elvárás listák „készülnek” (PP, Önértékelés)

Pedagógiai folyamatok - Megvalósítás Szempont: Hogyan történik a tervek megvalósítása? Elvárások: Az intézmény éves terveinek gyakorlati megvalósítása a pedagógusok, a munkaközösségek bevonásával Minden pedagógus csak a saját csoport. - Egyéni feladat, és a vállalt feladatok - Minősítettek (mesterek) feladatvállalása

Pedagógiai folyamatok - Megvalósítás Szempont: Milyen az intézmény működését irányító éves tervek és a beszámolók viszonya, hogyan épülnek egymásra? Elvárás: A beszámolók szempontjai illeszkednek az intézményi önértékelési rendszerhez. - 8 pedagógus kompetencia mentén → fontos a pedagógus kompetenciák tudatosítása, ismerete! - A beszámoló az intézmény értékelés 7 szempontja szerint történik

Pedagógiai folyamatok - Megvalósítás Szempont: Milyen a pedagógusok éves tervezésének, és tényleges megvalósulásának a viszonya? Elvárás:  A stratégiai és operatív dokumentumokban megfogalmazott célok, feladatok – a csoport, valamint a sajátos nevelési igényű gyermekek adottságait figyelembe véve – megjelennek a pedagógus tervező munkájában és annak ütemezésében.  A pedagógiai munka megfelel az éves tervezésben foglaltaknak, az esetleges eltérések indokoltak.  A teljes pedagógiai folyamat követhető a naplókban, valamint a gyermeki produktumokban.

Pedagógiai folyamatok - Megvalósítás A PP alábbi céljait tűztük ki: - Érzelmi biztonság, légkör - Hitéletre nevelés - Mozgásfejlesztés - Értelmi képességek fejlesztése - Szociális képességek fejlesztése - Egészséges életmódra nevelés - Anyanyelv, kommunikációs képességek fejlesztése - Környezettudatos magatartásra nevelés - stb

Pedagógiai folyamatok - Megvalósítás Célok megvalósítása során ERŐSSÉGEK - Család-óvoda kapcsolata, együttműködése - Egyéni bánásmód - Differenciált nevelés, bánásmód - Gyermeki igények figyelembevétele - Hitéletre nevelés - Szokás-szabály rendszer

Pedagógiai folyamatok - Megvalósítás Célok megvalósítása során FEJLESZTHETŐ - Család- óvoda kapcsolata, együttműködése - Információ megfelelő áramlása - Mindennapos fejlesztő mozgás - Szakmai ismeretek bővítése a nehezen kezelhető gyermekek vonatkozásában - Dokumentálás naprakészsége - Hatékony kapcsolat a plébánossal, - Hatékony kapcsolat az egyházmegyével - Hatékony kapcsolat a KPSZTI-vel - Hatékony kapcsolat a többcélú intézményen belül

Pedagógiai folyamatok - Megvalósítás Kiemelt nevelési céljaink – ERŐSSÉGEK - Differenciált fejlesztés - Testápolás, mosdó használat - Csoport közösség fejlesztés - Mindennapos fejlesztő mozgás - Egészségmegőrzés, egészségvédelem (gyümölcs, zöldségnapok) - Szülők bevonása, bevonódása

Pedagógiai folyamatok - Megvalósítás Kiemelt nevelési céljaink – FEJLESZTHETŐ - Párhuzamosan végezhető differenciált tevékenységek szervezése - Szabad játék biztosítása - Udvari élet szervezése - Élménygyűjtő séta, kirándulás - Tehetséggondozás - Felzárkóztatás - Kommunikáció, együttműködés a többcélú intézményen belül

Pedagógiai folyamatok - Megvalósítás A csoportnapló használatával kapcsolatos ERŐSSÉGEK - Alapos, átfogó, részletes - Lényegre törő, érthető, tudatosságra sarkalló - Áttekinthető - Kitöltési útmutató, fogalomtár - Komplex - féléves nevelési terv, negyedéves értékelés - Témánként reflexió

Pedagógiai folyamatok - Megvalósítás A csoportnapló használatával kapcsolatos GYENGESÉGEK - Naprakészség - Féléves nevelési terv, negyedéves értékelés - Tartalmazza az éves tevékenységi tervet - Programok és szervezési eladatok átláthatósága - Értékelés alapú tervezés - Gyermekek fejlettségéről készült feljegyzések (fejlődési napló)

Pedagógiai folyamatok - Megvalósítás A csoportnaplóval kapcsolatos FEJLESZTÉSI JAVASLATOK - Éves nevelési terv →féléves értékelés - Minden tevékenységnél jelenjen meg a fejlesztés

Pedagógiai folyamatok - Megvalósítás Szempont: Milyen a pedagógusok éves tervezésének, és tényleges megvalósulásának a viszonya? Elvárás:  A pedagógiai munka megfelel az éves tervezésben foglaltaknak, az esetleges eltérések indokoltak.  A teljes pedagógiai folyamat követhető az éves, tematikus tervekben, valamint a (gyermeki) produktumokban.  Tevékenységi tervek?

Pedagógiai folyamatok - Ellenőrzés Szempont: Hogyan működik az ellenőrzés az intézményben? Elvárás: - Belső ellenőrzést végeznek - Az ellenőrzési tervben szerepel, hogy ki, mit, milyen céllal, milyen gyakorisággal, milyen eszközökkel ellenőriz.  A gyermeki eredményeket az intézmény folyamatosan követi, elemzi, szükség esetén korrekciót hajt végre.  Az ellenőrzések eredményeit felhasználják az intézményi önértékelésben.

Pedagógiai folyamatok - Ellenőrzés Vezetői ellenőrzések tapasztalatai- ERŐSSÉGEK - Felkészültség, szakmai megfelelés - Önállóságra nevelés, szokás-szabályrendszer megfelelősége - Derűs, alkotó légkör - Csoport közösségek alakulása - A hitélethez használt eszközök, módszerek használata - Elkötelezettség, - Lelkiismeretesség - Gyermekszeretet  Egymás munkájára építés  Csoportszobák esztétikája

Pedagógiai folyamatok - Ellenőrzés Vezetői ellenőrzések tapasztalatai- fejlesztendő terület Határidők pontos betartására Éves tervek készítése - Papíralapú tervezés - Szaknyelv használata - Informatikai kompetencia - Megfelelő mozgás eszközök használata, időbeli kikészítése - Tevékenységekhez eszközök készítése, használata

Pedagógiai folyamatok - Értékelés Szempont: Hogyan történik az intézményben az önértékelés? Elvárás: - Az intézményi önértékelés elvégzésére az intézmény munkacsoportot szervezett. - Tények és adatok alapján azonosítják a nevelési- oktatási tevékenységgel és a szervezet működésével összefüggő erősségeket, fejleszthető területeket. - Az intézmény az ellenőrzések során született eredményeket elemzi és értékeli

Pedagógiai folyamatok - Értékelés Szempont: Milyen a pedagógiai programban meghatározott gyermeki értékelés működése a gyakorlatban? Elvárás:  A pedagógiai programnak és az egyéni fejlesztési terveknek megfelelően történik az egyénre szabott értékelés, amely az fejlődési naplóban nyomon követhető lenne, A gyermekek eredményeiről fejlesztő céllal folyamatosan visszacsatolnak a szüleinek.

Pedagógiai folyamatok - Értékelés A fejlődési napló vezetésével kapcsolatos –elvárás Részletes, sokrétű - Áttekinthető, formailag megfelelően rendezett - Könnyen kitölthető - Segítség a fogadóórákon - Naprakész, folyamatosan vezetése - Törvényi megfelelősége

Pedagógiai folyamatok - Értékelés A fejlődési napló vezetésével kapcsolatos - FEJLESZTÉSI JAVASLAT  A konkrét mérési feladatok és ahhoz kapcsolódó közvetlen értékelés egy-egy adott területhez  A nyelvi fejlettségnél a logopédus bevonása  A mérés formáit bővíteni kell  A kérdéscsoportokat rendszerének kialakítása ( hitélet, mozgás, anyanyelvi nevelés stb.  Szülőknek adott értékelés tartalmi azonossága, fejlesztési, fejlesztendő területek pontosítása

Pedagógiai folyamatok - Korrekció Intenzívebbé kell tenni az elégedettségmérést, intézményi önértékelés, pedagógus-értékelés, gyermekek fejlettség állapotmérése, egyéb mérések területén Elvárás:  Évente történjen meg a mérési eredmények elemzése, a tanulságok levonása, fejlesztések meghatározása és az intézmény a mérési-értékelési eredmények függvényében korrekciót végez szükség esetén.  Az óvoda és a csoportok a nevelési és tanulási eredményességről szóló információk alapján vizsgálja felül a stratégiai és operatív terveket, különös tekintettel a kiemelt figyelmet igénylő gyermekek ellátása területén

Személyiség és közösségfejlesztés Szempont: Hogyan történik a gyermekek szociális hátrányainak enyhítése? Elvárás: Az intézmény vezetése és érintett pedagógusai információkkal rendelkeznek minden gyermek szociális helyzetéről. A csoportok összevonásakor megfelelő információt adnak át a kollégák egymásnak A szülők értesítésének adathalmaza pontos, naprakész. Társ csoportok egymáshoz való viszonya közösségépítő

Személyiség és közösségfejlesztés Felzárkóztatás érdekében végzett tevékenységek és azok eredményei, kapcsolat a fejlesztőkkel – ERŐSSÉG  Negatív irányú változás esetén a szülőnél a jelenség okának, és ennek fényében próbáljuk átlendíteni a nehézségeken  Differenciált bánásmód alkalmazása  Szülőkkel való pozitív, bizalom teli kapcsolat  Általában elfogadják egymást a gyerekek, nem agresszívek  Tudatos figyelem biztosítása a rászorulók esetében  kiscsoport – szobatisztaság,  Jó kapcsolat a szakemberekkel  Pedagógiai asszisztensek szerepe, hozzáállása

Személyiség és közösségfejlesztés Felzárkóztatás érdekében végzett tevékenységek és azok eredményei, kapcsolat a fejlesztőkkel – FEJLESZTÉSI JAVASLAT - Az idei évben a nagycsoportnak nagy szüksége lett volna pszichológus gyakori jelenlétére - Még mindig nem eléggé együttműködő a kerületi szakszolgálat, szorosabb együttműködés, - Még több fogadó óra - Fokozottabb kapcsolat az óvodapszichológussal

Személyiség és közösségfejlesztés Tehetséggondozás érdekében végzett tevékenységek és azok eredményei: Mit tettünk? –ERŐSSÉG ÉS A CSOPORT BÜSZKESÉGEI

Személyiség és közösségfejlesztés Tehetséggondozás érdekében végzett tevékenységek és azok eredményei – FEJLESZTÉSI JAVASLAT - A gyerekek további támogatása a képességeik kibontakoztatásában - A pályázatok gyakoribb figyelése - Képezni lehetne magunkat, többféle technika megismerésére, szakkönyvek tanulmányozása, - Önbizalom erősítés - Szülők aktivizálása