Anyagi javak tisztelete BE. 12. EKE Bibliaiskola Malik Péter Károly Lucfalva, 2014. március 21.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közösség 4. ISTEN CSALÁDJÁBAN ÉLNI
Advertisements

Lépj tovább a szolgálatban!
ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
JÉZUS KRISZTUS A SZERETET „SZÉLSŐSÉGE”
Feltehetek egy kérdést?
Ezért senki se kérkedjék az emberekkel. Hisz minden a tietek: Pál, Apolló, Kéfás, a világ, az élet, a halál, a jelenvalók, az eljövendők: minden a tietek.
Az adakozásról Lukács evangéliuma 20:25
Nemde Isten szikrája rejtőzik minden emberi lélekben?
A házasság még nem a mennyország
Istenfélelem. Meghatározás  Istent és az Ő akaratát tartani a legfontosabbnak  NEM azt jelenti,hogy félni Istentől, habár meg van írva:  „Mert a mi.
Tisztelet - dicsőség Jon Palmer.
SÁFÁRSÁG Beruházás – Amit Isten ránk bízott Adakozás - Gyűjtés
A SIKERES ÉLET TITKA.
Az egymáshoz tartozás gyakorlata
1ADÓSSÁG Az adósság olyan pénz, vagy tulajdon, amit valaki tartozik megadni, vagy átadni egy másik személynek. 2Kir 4,1-7; Az adósság olyan pénz, vagy.
Isten ajándéka embertől emberig
1 perc Isten jelenlétében / 1 perc Istennel
Lekció: 2Móz 20, 1-17  1Akkor mondta el Isten mindezeket az igéket: 2Én, az ÚR, vagyok a te Istened, aki kihoztalak Egyiptom földjéről, a szolgaság házából.  
Az Élet Igéje szeptember „Ezért ti elsősorban az Isten országát és annak igazságát keressétek, s ezeket mind megkapjátok hozzá.” (Mt 6,33)
„Szorongattatásomban az Úrhoz folyamodtam” Jónás 2, 3
ÖSSZEFOGLALÁS Egy játék és tanulságai Hitünk valósága Minden mindenben.
A Biblia – Kisifi Isten Igéjének hasonlatai Isten Ígéjének hasonlatai.
PÁL LEVELE A RÓMAIAKHOZ ig Az okos istentisztelet.
7. évfolyam 6. lecke (vázlat)
Olvasd lassan és csendben!.
Megkértem Istent, hogy vegye el a büszkeségemet, de Ő azt mondta: NEM!
Folyamodjatok az Úrhoz,
Nyisd meg a szívem, ó Jézus
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
KÉT IGE Isten és Jézus dicsőségéről IMA
Királyi kenet Heidelbergi KT 31., 32..
A békéltetés szolgálata
Tudod-e, hogy szükséged van rá? „A bölcs ember nyitott szemmel jár, a bolond pedig sötétben botorkál” (Prédikátor 2, 14)
Istentõl el nem állok, Õ sem áll tõlem el; Szüntelen vele járok, átfogom hitemmel. Gondot visel reám, és este úgy, mint reggel Õ áld meg segítséggel, kegyelmes,
Az Élet Igéje július.
ADAKOZÁS „ Nagyobb boldogság adni, mint kapni!”
A szolgáló identitás. A szolgáló identitás I. Kor. 3,9-11: „…ti pedig Isten szántóföldje, Isten épülete vagytok I.Kor.3,9-11: „…ti pedig Isten szántóföldje,
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Az Élet Igéje november „Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutni az Isten országába.” (Mt 19,24)
Az Élet Igéje április.
Olvasd lassan és csendben!
Jn 14,26 A Vigasztaló pedig, a Szentlélek, akit az Atya küld az én nevemben, megtanít majd titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit mondtam.
Jézus követése Ifjúsági óra.
Mt 19,16-30.
Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Jn. 3:16 Mint Bárány.
Református istentisztelet 2014 december 28 óév utosló vasárnap.
CSODÁS KÍVÁNSÁG 1.
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
„Ne lopj!” A 8. parancsolat
TANÉVNYITÓ ISTENTISZTELET Jöjj, égi szent láng, Szentlélek Isten, Hű támasz minden ínségben, Kit trónusáról jó Atyánk És Jézus Krisztus küld.
A becsület és az igazság tisztelete BE. 13. EKE Bibliaiskola Malik Péter Károly Lucfalva, március 21.
A házasság = elköteleződés megbocsátásra, hűségre, szeretetre
Áldozatkész szolgálat János 12,20-26
Isten akarata szerint élni ma
Igeolvasás „14Most azért az URat féljétek, és őt szolgáljátok tökéletesen és igazán. Távolítsátok el azokat az isteneket, amelyeket atyáitok szolgáltak.
ISTEN KEZÉBEN.
Igehirdetés „Legyetek irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas. 37„Ne ítéljetek, és nem ítéltettek. Ne kárhoztassatok, és nem lesz kárhoztatásotok. Bocsássatok.
„48Azután így szóltak hozzá a zsidók: „Vajon nem jól mondjuk, hogy samáriai vagy te, és ördög van benned?” 49Jézus így válaszolt: „Bennem nincsen ördög,
Ökumenikus imahét bezárása
A Wycliffe bibliafordítók nemzetközi világimanapja november 12.
Isten hozott, hogy megáldjon!
A teremtő és gondviselő Atya
A 8. parancsolat Ne lopj! (2Móz 20,15).
Isten lakhelye.
Két hónapja vettem magamnak egy fitness bérletet egy fitnesz terembe.
NEM JÓ AZ EMBERNEK EGYEDÜL? HÁZASSÁG.
3. parancsolat Ne mondd ki hiába Istenednek, az Úrnak a nevét, mert nem hagyja az Úr büntetés nélkül azt, aki hiába mondja ki a nevét! (2Móz 20,7)
Vágyaink és kívánságaink
Előadás másolata:

Anyagi javak tisztelete BE. 12. EKE Bibliaiskola Malik Péter Károly Lucfalva, március 21.

7. Ne lopj! „A lopás ugyanis más valaki javainak jogtalan megszerzése. Ebbe pedig beleértendõ röviden mindennemû haszonszerzés felebarátunk kárára, bármiféle viszonylatban.” (Luther: Nagykáté)

7. Ne lopj! Mindenkit érint, sokféle lopás: „Hasonlót mondok a mesteremberekrõl, munkásokról, napszámosokról is, akik önkényeskednek, azt sem tudják, hogyan szedjék rá az embereket, de azért hanyagul és gondatlanul dolgoznak. Sokkal rosszabbak ezek a besurranó tolvajoknál, mert azok ellen zárral és retesszel lehet védekezni.” (Luther: Nagykáté)

7. Ne lopj! Más megítélés: „Az a valóság, hogy aki nyíltan lophat és rabolhat, az bizton, szabadon és büntetlenül jár-kel, sõt azt is elvárja, hogy tiszteljék. Ellenben a kis besurranó tolvajok, akik egyszer megtévedtek, viselik a szégyent és a büntetést, sõt növelik amazok becsületét és tiszteletét. De tudják meg, hogy Isten elõtt õk a legnagyobb tolvajok, meg is bünteti majd õket, ahogyan érdemlik.” (Luther: Nagykáté) (vö. 73. zsoltár) Ha minden tolvajt felakasztanának, pusztává válna a világ.

7. Ne lopj! Nem csak tiltás: „Istent félnünk és szeretnünk kell, hogy felebarátunk pénzét és javait el ne vegyük, se hamisáruval vagy ravaszkodással meg ne szerezzük, hanem segítsünk neki javait megtartani és keresetét javítani.” (Luther: Kiskáté)

7. Ne lopj! GÁNAV szó jelentése – bizalommal való visszaélés is. (vö. 2Sám 15,6) (Jer 23,30 vö. Jób 4,12 – Hamis prófécia lopódzik…) Összefoglaló gondolat: Ne vedd el a másét – add oda a rád bízott javakat!

7. Ne lopj! Miért veszem el a másikét? Elégedetlenség miatt (1Tim 6,5-10) Nem vesszük észre, hogy gondoskodó mennyei Atyánk van, aki megad minden szükségeset nekünk (Mt 6,25-34). Sőt! Ő azt akarja, hogy bőségben éljünk (Jn 10,10).

7. Ne lopj! Isten mindig ad, mielőtt követelne! – Nem kell lopnunk. Új élet, új életrend: „Aki lopni szokott, többé ne lopjon, hanem inkább dolgozzék, és saját keze munkájával szerezze meg a javakat, hogy legyen mit adnia a szűkölködőknek. ” (Ef 4,28)

7. Ne lopj! Az anyagiakhoz való viszony: 1.Mindent Istentől kaptunk, sáfárok vagyunk(1Kor 4,1.7) 2.Semmit nem tarthatunk meg (Jób 1,21; Lk 12,16-21) 3.Ne tapadjunk a földi dolgokhoz (Mt 16,26; Mt 6,19-21) 4.Használjuk fel, amit kaptunk (Mt 25,14-30) 5.Ha nem Jézussal gyűjtünk, tékozolunk (Mt 12,30; Lk 15,11-32)

7. Ne lopj! Jézus meglepő példái: Az Emberfia, mint tolvaj - Mt 24,43-44 Hamis sáfár – Lk 16,1-12 Nem példakép a tolvaj!

7. Ne lopj! Nem adom meg ami jár, akkor is lopok! „Aki tehát tudna jót tenni, de nem teszi: bűne az annak.” (Jak 4,17) Istennek is megadni! "Adjátok meg tehát a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami az Istené." (Mt 22,21)

7. Ne lopj! Istennek adni: Magunkat (2Kor 8,5) Dicsőséget (Jel 5,12-13; Jn 12,43) „Vagy nem tudjátok, hogy testetek, amit Istentől kaptatok, a bennetek levő Szentlélek temploma, és ezért nem a magatokéi vagytok? Mert áron vétettetek meg: dicsőítsétek tehát Istent testetekben.” (1Kor 6,19-20)

7. Ne lopj! Aktuális problémák: Számítógépes programok Zenék, filmek Puskázás, jegyek, bérletek Információ Adó Korrupció Sikkasztás Uzsora Éhbérek Megélhetési(?) bűnözés stb.

7. Ne lopj! Ha észrevettem bűnt: Rendezés Istennel és emberekkel: Zákeus (Lk 19,1-8 vö. 2Móz 21,37; 22,1-3) Mert Isten megítél minket (1Kor 6,9-10; Jel 22,12)