Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vágyaink és kívánságaink

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vágyaink és kívánságaink"— Előadás másolata:

1 Vágyaink és kívánságaink
10. parancsolat Vágyaink és kívánságaink

2 A fogalom tisztázása A legtöbb mai nyelvben a kívánság a vággyal azonos. A bibliai kívánás szóban benne van a törekvés, a terv, az előkészület is valamilyen tettre. Kálvinnal együtt a reformátorok helyesen értelmezték a 10. parancsolatot, amikor abban mintegy „összefoglalását” látták az előző parancsolatoknak. Ez a parancsolat a bűn gyökerére mutat: a kívánságra. (Róm 7,7) Ne kívánd, ami a másé!

3 Luther Márton egyik gondolata ehhez kapcsolódik:
„Azt nem tudod megakadályozni, hogy egy madár elrepüljön a fejed felett, de azt meg tudod akadályozni, hogy fészket rakjon a fejedre!”

4 „Ne kívánd felebarátod házát
„Ne kívánd felebarátod házát! Ne kívánd felebarátod feleségét, se szolgáját, se szolgálóleányát, se ökrét, se szamarát és semmit, ami a felebarátodé!” (2Móz 20,17) A parancsolat héber szövegében a magyarul „kívánd”-ként fordított kifejezés egy olyan folyamatra utal, amiben az ember addig mesterkedik, addig ügyeskedik, amíg el nem éri azt, amit akar. Mások manipulálása, nem becsületes munkálkodás a vágyott cél megszerzéséért.

5 Nem a kívánságok megsemmisítéséről szól a parancsolat, hanem azoknak Isten előtti megvizsgálásáról!

6 „…az, aki a szíveket vizsgálja, beléd lát, és aki lelkedet őrzi, ismer; ő megfizet az embernek cselekedete szerint.” (Péld 24,12) vágy terv Mivel minden tett alapja a szándék, a vágy és a kívánság, Jézus tanításában a szándék már ugyanolyan elbírálás alá kerül, mint maga a tett. A vágyból lehet terv és a tervből lehet tett. Ha a kívánság rövid ideig tart és az ember nem foglalkozik vele, nem őrzi a gondolataiban nap, mint nap, akkor az elhal.

7 Igaz ajándék „Gyönyörködj az Úrban, és megadja szíved kéréseit!”
(Zsolt 37,4) Isten időnként visszatartja azt, amire vágyunk, hogy megadja azt, amire szükségünk van. Igaz ajándék

8 A következő kérdések segíthetnek a vágyak közötti eligazodásban:
Mi az, ami emberi önzésből fakad? Mi az, ami megvalósítható? Melyek azok a vágyak, amelyekkel másoknak segíteni tudunk? Melyek azok a vágyak, amelyekkel nem ártunk másoknak?

9 „De valóban nagy nyereség az istenfélelem, megelégedéssel.” (1Tim 6,6)
Feladatunk: Javainkkal, lehetőségeinkkel hálaadással éljünk. Tárjuk fel kívánságainkat az Isten előtt, és Ő betölti szükségeinket. Az ige biztat erre: „Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt; és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat Krisztus Jézusban.” (Fil 4,6-8) Döntéshelyzetben tudjam a helyes utat választani.

10 „…mert az Úré a föld és annak teljessége.” (1Kor 10,26)
Saját tulajdonunk Felebarátunk tulajdona Tilalom Parancs Tilalom Parancs lopás, naplopás, kapzsiság, uzsora, csalás, irigység tiszteld a magántulajdont, tedd a dolgod, segíts, adakozás, becsületes kereskedés, ne kívánd másét hálátlanság, elégedetlenség, fösvénység, bálványimádás, tékozlás hála, elégedettség, jótékonyság, felelősség, sáfárság

11 Vannak olyan vágyak, amelyek kedvesek az Isten előtt.
A jóra, többre vágyásnak van egészséges hozadéka is. Atyád valódi szeretetet kínál!

12 Képek hivatkozásai: shutterstock_133547933. jpg shutterstock_153653219
Képek hivatkozásai: shutterstock_ jpg shutterstock_ jpg shutterstock_ jpg shutterstock_ jpg shutterstock_ jpg shutterstock_ jpg shutterstock_ jpg shutterstock_ jpg


Letölteni ppt "Vágyaink és kívánságaink"

Hasonló előadás


Google Hirdetések