8. rész. A koleszterin Klikk a folytatáshoz. A koleszterinről sűrűn írnak a sajtóban, gyakran foglalkoznak vele a televízióban is. Nem véletlenül, hiszen.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az orvosok és szakdolgozók elvándorlásának hatása az egészségügyi ellátás színvonalára Dr. Balogh Zoltán ELTE TáTK- AstraZeneca 15. Egészség-gazdaságtani.
Advertisements

Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
Csorna A Harmadik legyakoribb halálok Évente 4-5 millió haláleset a világon 2020-ra millió 30% halálozás további 30% maradandó rokkantság.
ADATSZERZÉS, INFORMÁCIÓ HASZNOSULÁS Biztonságtudatos vállalati kultúra Készítette: Jasenszky Nándor egyetemi szakoktató NKE NBI TEH tanszék.
2. rész: A szív Klikk a folytatáshoz!. A sejtek táplálása, a lebontási termékek kiszűrése és elszállítása a vérkeringés feladata. A vér hozza-viszi.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
Klikk a folytatáshoz!. Mi a vércukor? A vércukor a vérben lévő szőlőcukor, idegen szóval glukóz. A vércukor szintje egészséges embernél 4,5 - 6,5 mmol/l.
MESZK Gyermekápolási Szakmai Tagozat Beszámoló Bognár Lászlóné tagozatvezető.
Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatásai 1.
2011. évi zárás Készítette: Juhász Ágnes. 1. Zárást megelőző feladatok  Leltározás  Folyószámla egyeztetés (kapcsolt vállalkozásoktól egyenlegkérés)
Off-label alkalmazás a mentésben Dr. Temesvári Péter orvos igazgató Országos Mentőszolgálat.
1 A SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JOGSZABÁLYI KÖRNYZETE, ÚJ FOGALMAI Laczkovich Jánosné Budapest, május 17.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Hypertonia Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I.(szerk.)Népegészségügyi orvostan 140 és/vagy 90 Hgmm-t elérő és az.
John Sheridan BVetMed CVPM DMS MRCVS A Te praxisod, a Te karriered, a Te életed – gond van?
9. rész. Egészséges táplálkozás 9.1. Kalóriaszükséglet Klikk a folytatáshoz.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Befolyásolásra törő kommunikáció. Az emberi kommunikáció egyik sajátossága és törekvése a befolyásolás. A befolyásolás tartalmi jellege és megjelenési.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Sallai Ilona - ÉFOÉSZ Szeged,
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Káros Szenvedélyek Dohányzás.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
LEOE 2016 tenyésztési bizottsági beszámoló
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
AMIT A STROKE-RÓL TUDNI KELL
Becslés gyakorlat november 3.
Óvodától az érettségiig - a kompetencia-alapú oktatás Szegeden
SZKENNER MÉRÉSI EREDMÉNYEK KÖZÖTTI ELTÉRÉSEK
6. rész: Otthoni vérnyomásmérés
9. rész. Egészséges táplálkozás 9.2. Ideális testsúly
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
Caracalla udvarában Kalandjáték 1.
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
Szervezetfejlesztés II. előadás
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
Halálozás kiemelt halálokok szerint keringési daganatos emésztőszervi külső okok légzőszervi.
Statisztika 10 évf. 3 osztály 82 tanuló 9 évf. 4+1 osztály 118 tanuló Minden osztályt külön pedagógus javított 8 fő - részben of, ha vállalta.
Projektmunka Földrajzolok
A létminimum-számítás megújítása
szakképzési és felnőttképzési szakértő
ROTA STAND Felállást és átülést segítő eszköz.
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Compliance és Corporate Governance
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Új pályainformációs eszközök - filmek
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
Az innovációs célú beszerzések gyakorlata
A dolgozói teljesítménymérés gyakorlata a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárban Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Minőségirányítási szakmai nap.
Autós - Motoros Iskola, Kiskőrös, Martini u. 1
Generali Alapkezelő beszámolója Gyöngyház Nyugdíjpénztár részére
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
A tehetséggondozás kihívásai
Előadás másolata:

8. rész. A koleszterin Klikk a folytatáshoz

A koleszterinről sűrűn írnak a sajtóban, gyakran foglalkoznak vele a televízióban is. Nem véletlenül, hiszen a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik legfontosabb rizikótényezője.

Mi az a koleszterin? A koleszterin a vérben keringő zsírféleség. A szervezet számos működésében szerepet játszik, a cukorhoz hasonlóan a vér élettani alkotórésze is. Akkor válik az egészséget fenyegető problémává, ha a vérszintje túlságosan magasra emelkedik.

Tudni kell még, hogy a koleszterin- anyagcserében létezik „jó” (HDL) és „rossz” (LDL) koleszterin. A „rossz” koleszterin lerakódhat az artériák belhártyája alatt, és az érfal elmeszesedését, szűkületét. okozza. A „jó" koleszterin - azaz a HDL - az egyes vérzsírokat, az LDL-koleszterint kivonja a vérből, és visszaszállítja a májba.

A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében ezért előnyös, ha a „jó” koleszterinek (HDL) aránya nő, és a „rossz” koleszteriné (LDL) csökken.

Sokan csak akkor szereznek tudomást magas koleszterinszintjükről, ha már komoly tünetek jelentkeznek, a vér koleszterinszintjéről pedig egyetlen csepp vérből is tájékozódhatunk. A patikákban kaphatóak koleszterin- meghatározó készülékek, de a felkészült háziorvosi rendelők is rendelkeznek ezzel az eszközzel.

A koleszterin más vegyületekkel együtt felhalmozódhat a vérerek belhártyája alatt és érelmeszesedést okozhat. A kialakult koleszterin-lerakódások miatt csökken az artériákban a véráramlás, sőt az artériák olykor el is záródnak.

A szívizom vérellátását biztosító koszorúerekben képződő koleszterin- lerakódások anginát vagy szívinfarktust okozhatnak. A vérben keringő koleszterin mennyiség kb. 80%-a a májban, a szervezet saját „koleszteringyárában” termelődik; kb. 20% a táplálékkal jut a szervezetbe.

Az örökletes tényezőket természetesen nem befolyásolhatjuk, az életmód megváltoztatásával azonban csökkenthető a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata. Tanácsos ellenőriztetni a vér koleszterinszintjét.

A vér koleszterinszintjét kizárólag vérvizsgálattal határozzák meg. – Mi a teendő, ha az érték kisebb, mint 5,2 mmol/l? Ez azt jelenti, hogy a koleszterinszint normális. Kb. 5 év múlva vagy háziorvosa tanácsára ismételje meg a vizsgálatot.

– Mi a teendő, ha az érték 5,2 - 6,5 mmol/l között van? Ez határérték-tartomány, ahol szükséges átgondolni, mit lehetne tenni a koleszterinszint csökkentése érdekében (pl. életmód-változtatással, sportolással), Ebben az esetben már évente, vagy az orvos tanácsára ellenőriztetni kell a koleszterinszintet.

Mi a teendő, ha az érték 6,5-7,8 mmol/l? Ez a koleszterinszint már magasnak számít, nagy a veszélye a szív- és érrendszeri megbetegedésnek. Életmód-változtatással próbálja csökkenteni ezt az értéket és forduljon kezelőorvosához, aki szükség esetén további vizsgálatokat végeztet.

7,8 mmol/l fölött a koleszterinszint rendkívül magas. Mielőbb a kezelőorvos tanácsát kell kérni. Elképzelhető, hogy az orvos gyógyszeres kezelést ír elő. Pontosan követni kell az orvosa utasításait, de ne feledkezzünk meg az egészséges életmódról sem; íly módon fokozhatjuk a gyógyszer hatásosságát.

Hogyan normalizálható a koleszterinszint? Szigorú rendszabályok betartásával általában három hónapon belül látványos eredmény mutatkozik, ám ha ez nem hozza meg a kívánt eredményt, akkor gyógyszeres kezeléshez kell folyamodni. A modern gyógyszereknek kevés mellékhatásuk van, s ha betartjuk a következő előírásokat máris sokat tettünk egészségünk megőrzéséért.

Jó, ha étrendünket változatossá tesszük...

...ha csökkentjük étrendünk zsírtartalmát,...

...ha több rostokban gazdag élelmiszert fogyasztunk,..

… ha több zöldséget és gyümölcsöt eszünk,

…ha megőrizzük ideális testsúlyunkat...

…ha nem feledkezünk meg a rendszeres testedzésről...

…ha nem fogyasztunk alkoholt...

..ha sürgősen lemondunk a dohányzásról!