Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Sallai Ilona - ÉFOÉSZ Szeged,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Sallai Ilona - ÉFOÉSZ Szeged,"— Előadás másolata:

1 Sallai Ilona - ÉFOÉSZ Szeged, 2017.03.24.
Önérvényesítés a gyakorlatban - Mit csinál egy önérvényesítő? Sallai Ilona - ÉFOÉSZ Szeged,

2 Mit jelent számomra az önérvényesítés?
Az önérvényesítés azt jelenti a számomra, hogy ki tudok állni a saját érdekeimért és a társaim érdekeiért.

3 Miért fontos számunkra az önérvényesítés?
Szeretnénk megismerni a jogainkat és átadni ezt a tudást a társainknak Szeretnénk mi is a társadalom aktív tagjai lenni. Tudatosabbá tenni a többi embert. Elmondani, hogy attól, mert mi hátrányból indulunk, még ugyan olyan emberek vagyunk, mint bárki más.

4 Milyen feladataim vannak önérvényesítőként?

5 1. Segítem az önérvényesítő csoport munkáját
Az önismerettel indult tavaly nyáron. A következő témánk a szabadidő és időbeosztás volt. Szakmai témákról is beszélgetünk. Pl.: ENSZ Egyezmény. 1. Segítem az önérvényesítő csoport munkáját

6 Részt veszünk az ENSZ Egyezmény felülvizsgálatában
Az ENSZ kérdéseket fog feltenni a Kormánynak. A csoporttal a saját kérdéseinket és elküldtük az ENSZ-nek. Témák: - önálló életvitel - önálló döntések - az intézetek kiváltása. Részt veszünk az ENSZ Egyezmény felülvizsgálatában

7 2. Képzéseken veszek részt Magyarországon
Például: A fogyatékossággal élő nők jogai a gyakorlatban A FESZT szervezte. A FESZT Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa Különböző szervezetektől érkeztek fogyatékossággal élő nők. Tanultunk az előadóktól illetve egymástól. Megosztottuk a tapasztalatainkat egymással és új ismeretekre tettünk szert.

8 A képzés résztvevői

9 Téma: - Milyen nehézségekbe ütköznek az önérvényesítők, ha családot szeretnének alapítani? - Mennyire engedik önállósodni a szüleik az érintetteket? 3. Nemzetközi konferenciákon veszek részt Visegrádi országok önérvényesítő képzése, , Prága

10 4. Segítem a nemzetközi önérvényesítő mozgalmat
Részt veszek az EPSA munkájában. Az EPSA az Önérvényesítők Európai Platformja Az EPSA vezetői önérvényesítők. A saját országában mindenki érdekvédelemmel foglalkozik.

11 Közös célok 2017. januárban az EPSA vezetői meghatározták a közös célokat: Önálló életvitel Támogatott döntéshozatal Inkluzív oktatás és munka Arról is beszéltek, hogyan tudjuk elérni a közös célokat. Például beszélhetünk politikusokkal. Vagy közös kampányokat csinálhatunk.

12 5. Lobbi tevékenység 2016. novemberben, az EPSA más tagjaival együtt Brüsszelben jártunk. Arról tanultunk, hogyan befolyásolhatjuk a minket érintő Európai Uniós politikákat.

13 5. Lobbi tevékenység Találkoztunk az Európai Parlament és az Európai Bizottság néhány munkatársával. Én az önálló életvitelről beszéltem velük. Arról, hogy Magyarországon nagyon nehéz önállóan élni az értelmi fogyatékos embereknek. Megtudtam, hogy ebben hogyan kérhetjük az Uniós döntéshozók segítségét.

14 6. Cikkeket írok az Együtt Velünk honlapra
A honlap az önérvényesítéssel foglalkozik. És más olyan témákkal, amik fontosak az értelmi fogyatékossággal élő emberek számára. Főleg könnyen érthető formában. A honlap címe: Facebook:

15 A honlapot együtt szerkesztik Önérvényesítők és segítők.

16 Terveink Szeretnék szorosabbra fűzni a kapcsolatunkat
a többi önérvényesítővel. Később szeretnénk 1 országos önérvényesítő hálózatot kialakítani

17 Köszönöm a figyelmet! Sallai Ilona – Önérvényesítő, érdekvédelmi tanácsadó, ÉFOÉSZ


Letölteni ppt "Sallai Ilona - ÉFOÉSZ Szeged,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések