2. rész: A szív Klikk a folytatáshoz!. A sejtek táplálása, a lebontási termékek kiszűrése és elszállítása a vérkeringés feladata. A vér hozza-viszi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Veszélyhelyzet: „Energiaital” Vizsgáztatásaink alkalmával is egyre több problémával találkozhatunk Ugye nem ezt akarjuk? Egészségünk érdekében ne tegyük!
Advertisements

8. rész. A koleszterin Klikk a folytatáshoz. A koleszterinről sűrűn írnak a sajtóban, gyakran foglalkoznak vele a televízióban is. Nem véletlenül, hiszen.
Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
Visszatérő űrkabin és a súrlódás Szabó Dávid, 9.c.
Fókuszban az önkormányzati tagsággal rendelkező szociális szövetkezetek _ A pályázatkezelői felület bemutatása.
Klikk a folytatáshoz!. Mi a vércukor? A vércukor a vérben lévő szőlőcukor, idegen szóval glukóz. A vércukor szintje egészséges embernél 4,5 - 6,5 mmol/l.
… Bioprotector Az egészség védelmezője. Ma már tudományosan bizonyított tény, hogy a Bioprotector hatásosan semlegesíti a mágneses tér deformitásait és.
Szakmai hálózatok működésének eredményessége és dilemmái Innováció – megújulás – növekedés VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Budapest, március.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
Búvárok csoport: - Babos Gréta - Lajtai Barnabás - Nagy Bianka - Süte Tamás Keszthely, március 22. Klikkelve lépj tovább!
Elsőrendű és másodrendű kémiai kötések Hidrogén előállítása A hidrogén tulajdonságai Kölcsönhatások a hidrogénmolekulák között A hidrogénmolekula elektroneloszlása.
TIENS DiCHO Csodás otthon DiCHO termékekkel. DiCHO Di Di – jelentése: csökkentés Cho Cho – jelentése: házimunka A DiCHO tehát a házimunkák könnyed csökkentését.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Hogyan épül fel a testünk? Testfelépítés 8. oszt / 1.
9. rész. Egészséges táplálkozás 9.1. Kalóriaszükséglet Klikk a folytatáshoz.
Internet tudományos használata
Gazdasági informatika - bevezető
11/2/2017 Horváth Botond, Dunaújvárosi Főiskola, Informatika Biztonság Labor Konzulens Dr. Leitold Ferenc, Hadarics Kálmán “Nemcsak azokkal a sebezhetőségekkel.
3. tétel.
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
Elvtársak!!!.
Hogyan közelíthető meg Kelenföld kocsiszín vágányhálózata a Bartók Béla úti villamosvonalról? A Kelenföld kocsiszín előtti kezelővágányra a Móricz Zsigmond.
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Tianmen-hegység: Kínában található, észak Hunan tartományban, a közeli város Dayong. (Sokan elbizonytalanodnak a neve miatt, Tianmen, mely nagyon hasonlít.
AMIT A STROKE-RÓL TUDNI KELL
Összeállította: Horváth Józsefné
Alhálózat számítás Osztályok Kezdő Kezdete Vége Alapértelmezett CIDR bitek alhálózati maszk megfelelője A /8 B
Mérése Pl. Hőmérővel , Celsius skálán.
Quality 4 Children: a minőségi gyermekgondozás sztenderdjei az európai családon kívüli gondozásban.
6. rész: Otthoni vérnyomásmérés
A gyógyítás (hézagos) gazdasági alapjai
LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor
Az elektrosztatikus feltöltődés keletkezése

Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
Változó testhőmérsékletű, fejlett , igazi szárazföldi gerinces „hűlő”
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
Az állatok és az ember egyedfejlődése
Downstream Power Back Off (DPBO)
A növények szervei.
13. A MELLÉRENDELŐ ÖSSZETETT MONDATOK FAJTÁI
Colorianne Reinforce-B
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
Halálozás kiemelt halálokok szerint keringési daganatos emésztőszervi külső okok légzőszervi.
5. lecke TESTÜNK SZÖVETEI 8. osztály
Izomszövet: felépítés, feladat, működés, csoportosítás, eredetük
Gázok és folyadékok áramlása
Downstream Power Back Off (DPBO)
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
Quality 4 Children: a minőségi gyermekgondozás sztenderdjei az európai családon kívüli gondozásban.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
A hétköznapok kémiai biztonsága
Gazdaságpolitika 7. ea.
Egymáson gördülő kemény golyók
Épületek egészségtana
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban
Munkagazdaságtani feladatok
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
Társadalmi integráció kistelepüléseken
Az „Egyetlen PPG” vagyunk
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Algoritmusok.
Kód tördelése és a megjelenés
A növények szervei; Gyökérzet
A légzés.
Előadás másolata:

2. rész: A szív Klikk a folytatáshoz!

A sejtek táplálása, a lebontási termékek kiszűrése és elszállítása a vérkeringés feladata. A vér hozza-viszi a szükségessé vagy fölöslegessé váló anyagokat. Életünk alapvető feltétele az egyenletes vérkeringés.

Működése a magzati életben kezdődik és eltart a halálunkig. A szív a mellkasi üreg középvonalán, a tüdő két lebenye között található.

A szív az egyik legkeményebben dolgozó szerv, mely naponta százezerszer összehúzódik és kitágul. A szív érhálózatot lát el, mely 96 ezer kilométer hosszú és 10 ezer liter vért keringet a szervezetben minden nap.

A szív, mint szívó-nyomó pumpa, rendezett ütemben hol kitágul, hol összehúzódik. Nyomópumpaként - a verőerekbe löki a vért - és szívópumpaként - felveszi a gyűjtőerekből a vért.

Endoszkópos felvétel a szív belsejéről A szív az elhasznált vért keresztülpumpálja a tüdő hajszálerein, ahol az elhasznált gázok, főleg széndioxid távozik és a friss oxigént felveszi a vér.

hajszálerekbe, ahol az egyes sejtek táplálása és oxigéncseréje zajlik le, majd visszakerül a szívbe a vénákon keresztül. A tüdőből a már oxigénben dús, világos piros vért keresztülpumpálja az aortán a kisebb verőerekbe,

Folyamatos működése révén biztosítja a vér egyenletes áramlását az érrendszerben, összekapcsolja szervezetünk két vérkörét: a kisvérkört és a nagyvérkört.

Az ember akár dolgozik, akár alszik, a szív automatikusan alkalmazkodik a különböző terhelésekhez, és ellátja az egész testet vérrel.

Felépítését tekintve négyrekeszű izmos tömlő, bal és jobb szívfélből áll. Mindkettőben van egy-egy kevésbé izmos pitvar, amelyet ún. vitorlásbillentyű zár el a vastagabb, izmosabb falú kamrától, ahonnan a félhold alakú billentyűkön át jut a vér a kis-, illetve nagyvérkörbe.

A két szívfél mondhatni önálló életet él. A jobb szívfél vért pumpál a tüdőbe, ez a kisvérkör, a bal szívfél pedig a test egészét ellátó rendszer, a nagyvérkör gazdája.

melyek kívülről veszik körül az öklömnyi pumpát, és magát a szívet látják el friss vérrel és táplálékkal, szükséglete szerint. Közvetlen ott, ahol a szívből az aorta kilép, ágazik el a jobb és bal szívkoszorúér,

A koszorúerek közvetlenül a szív falán rögzülnek és naponta százezerszer összehúzódnak és elernyednek, a szívműködéssel párhuzamosan. Ez az állandó stressz különösen sérülékennyé teszi a koszorúereket betegségekre és károsodásokra.

A szív vastag izomszövetből (myocardium) épül föl, melyet izomrostok nyalábjai alkotnak. Saját beidegzése van, amely nagyszámú sejt és idegrost közreműködésével a központi idegrendszertől függetlenül szabályozza a szívműködést.

Elengedhetetlen tehát a szív folyamatos működése, melynek fenntartásáért a jobb pitvarban található ún. szinuszcsomó, a szív elsőrendű „vezérlő központja” felelős. Működését talán egy villanytelephez hasonlíthatnánk, mely feltöltődve kisül, és ez a működés az élet kezdetétől a végéig megállás nélkül ismétlődik.

A szív minden egyéb, misztikus és érzelmi tényezőktől eltekintve, alapvetően egy élő pumpa. Bármilyen okból bekövetkező hibája általában azonnali halált okoz.

szélütés (stroke) A szív- és érrendszeri megbetegedéseknek két fő megjelenési formája: a szívkoszorúér megbetegedés és a szélütés (stroke).