Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Elvtársak!!!.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Elvtársak!!!."— Előadás másolata:

1 Elvtársak!!!

2 Á l l a t f a r m 1945.Augusztus 17.

3 George Orwell Meggyőződése baloldali volt, de élete során változott életszemlélete rossz tapasztalatainak köszönhetően, élesen bírálta a kommunista rendszert.

4 Állatfarm Regényei elismerést hoztak számára, írásaiból megélni nem tudott, ezért tanított, recenziókat írt és egy könyvesboltban dolgozott. Az Állatfarm a sztálini jelképes Szovjetunió. Orwell a történet fontos eseményeit a sztálini rendszer „vívmányaiból” kölcsönözte. Orwell – bár baloldali volt és a Független Munkáspárt tagja – gyakran kritizálta Sztálint, a spanyol polgárháború után pedig egyre kritikusabb lett a moszkvai vezetéssel szemben.

5 Fabula (latin 'kitalált történet, mese') versben vagy prózában írt tanmese, amelynek a szereplői gyakran állatok. Gyakori, hogy a tanulságot tételesen is megfogalmazza.

6 1945. Animal Farm (Állatfarm).

7 Hétparancsolat Aki két lábon jár, az ellenség.
Aki négy lábon jár, vagy szárnyai vannak, az barát. Állat nem visel ruhát. Állat nem alszik ágyban (lepedőn). Állat nem iszik alkoholt (mértéktelenül). Állat nem öl meg más állatot (ok nélkül). Minden állat egyenlő (de egyes állatok egyenlőbben a többinél).

8 Szereplők Jellemzésük: Főbb karakterek:
Hógolyó: Napóleon ellenfele, aki a lázadás után szintén vezetni akarja az Állatfarmot. Trockijhoz hasonlóan egy szenvedélyes értelmiségi, sokkal becsületesebb Napóleonnál. Hógolyó a legtöbb állat bizalmát elnyeri, de Napóleon kutyái elkergetik.

9 Őrnagy: Vlagyimir Iljics Lenint és Karl Marxot egyaránt jelképezi. Az öreg disznó álmában jövendölte meg a forradalom eljöttét, és halála előtt három nappal adja át összegyűjtött bölcsességét a farm többi lakójának.

10 Napóleon : irányítja az Állatfarmot a lázadás után. Sztálinhoz hasonlóan a hadsereg (jelen esetben kilenc kutya) segítségével biztosítja hatalmát. Napóleon erőszakkal állítja félre vetélytársát, Hógolyót, a többi állatba pedig beleneveli a félelmet.

11 Hógolyó Napóleon ellenfele, aki a lázadás után szintén vezetni akarja az Állatfarmot. Napóleon kutyái elkergetik

12 Süvi Napóleon szóvivője

13 Bandi Jelszava: „Majd még keményebben dolgozom!", ill. „Napóleonnak mindig igaza van!").

14 Zsuzsi és Kolomp két kutya, akik a 3. fejezetben kölykeznek. Kicsinyeiket Napóleon neveli fel; később hatalmának megtartására és az állatok megfélemlítésére használja fel őket

15 Mr. Jones a Major eredeti gazdája

16 Elvtársak, köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "Elvtársak!!!."

Hasonló előadás


Google Hirdetések