Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A hétköznapok kémiai biztonsága

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A hétköznapok kémiai biztonsága"— Előadás másolata:

1 A hétköznapok kémiai biztonsága
Veszélyt jelző piktogramok

2 Veszély: vegyi anyagok
A mindennapok során használunk vegyi anyagokat: pl. tisztítószerek, festékek stb. formájában. Ezek osztályozásáról, címkézéséről és csomagolásáról szóló 2009-es európai uniós rendelet (CLP) új figyelmeztető piktogramokat vezetett be. A rombusz alakú piktogramok az adott veszélyes anyag vagy keverék használatához kapcsolódó veszély(eke)t hivatottak bemutatni.

3 Piktogramok A veszélyt jelző piktogram a címkén található olyan ábra, amely egy figyelmeztető szimbólumot és meghatározott színeket tartalmaz, és amelynek célja, hogy információval szolgáljon arról, hogy az adott anyag vagy keverék milyen kárt okozhat egészségünkben vagy a környezetben. A piktogramok piros gyémánt alakúak, fehér háttérrel.

4 A veszélyt jelző piktogram egy konkrét veszély képi megjelenítése.

5 Környezeti veszély: A piktogram jelentése: Veszélyes a környezetre, vízi élőlények károsodását, mérgezését okozza. Pl. rovarirtók, légfrissítők, egyes WC-csésze frissítők, egyes mosószerek és folyékony kézi mosogatószerek, egyes permetszerek, üzemanyagok, motorolajok.

6 Egészségi veszély: maró és égési sérülést okozó anyagok
Ez a címke arra utal, hogy ez a vegyi anyag maró hatású, súlyos égési sérülést, szemkárosodást és bőrkárosodást okozhat. A fémeket korrodálhatja Pl. lúgos lefolyótisztító, savas WC-tisztító, vízkőoldó, zsíroldó, stb.

7 Fizikai veszély: nyomás alatt levő gázok
Ha ez a piktogram látható egy vegyi anyagon, akkor: Nyomás alatt levő gázt tartalmazó anyag; hő hatására robbanhat. Mélyhűtött gázt tartalmaz; fagyást vagy sérülést okozhat. Oldott gázt tartalmaz.

8 Fizikai veszély: robbanó anyagok
Ez a piktogram robbanóanyagokat, önreaktív anyagokat, szerves peroxidokat jelöl, amely hevítésre robbanhat.

9 Fizikai veszély: tűzveszélyes gázok, aeroszolok, folyadékok és szilárd anyagok
Gyúlékony anyagok Önreaktív anyagok Pirofóros (öngyulladó) anyagok Önmelegedő anyagok Gyúlékony gázokat fejlesztő anyagok Pl. szélvédőmosók, üvegtisztítók, egyes általános tisztítószerek, kézfertőtlenítők, aeroszolok (pl. légfrissítők, rovarirtók, cipőpaszták, tűzhelytisztítók, stb.)

10 Egészségi veszély: súlyos, hosszú távú (maradandó) egészségkárosodás veszélye
Rákkeltők Légzőszervi szenzibilizáló, belégzése allergiát, asztmát vagy légzési nehézséget okozhat. Reproduktív (termékenységre vagy magzati fejlődésre ható) károsítás Célszervi mérgezés (pl. máj- vagy vesekárosodás)

11 Fizikai veszély: oxidáló gázok
A piktogram olyan oxidáló gázokon, szilárd anyagokon és folyadékokon található, amelyek tüzet vagy robbanást okozhatnak, vagy fokozhatják a tűz intenzitását.

12 Egészségi veszély: mérgező vegyi anyag
Akut mérgezést okozó vegyi anyag amely belégzés, bőrrel való érintkezés vagy lenyelés esetén akár halálos is lehet.

13 Egészségi veszély Akut toxicitás (ártalmas) Bőrirritáció Szemirritáció
Bőrérzékenység Légúti irritáló hatás Álmosságot, szédülést okozhat Pl. mosószerek (mosópor/folyékony mosószer), folyékony kézi mosogatószerek, általános tisztítószerek, automata mosógéphez mosogatógéphez való mosogatószerek (folyékony/por).

14 Piktogram kereső


Letölteni ppt "A hétköznapok kémiai biztonsága"

Hasonló előadás


Google Hirdetések