Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor"— Előadás másolata:

1 LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor
VákuumTECHNIKAi LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor 1. DIFFÚZIÓS SZIVATTYÚ ALKATRÉSZEINEK MEGISMERÉSE ÉS A SZIVATTYÚ ÖSSZESZERELÉSE TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra"

2 1.1 A DIFFÚZIÓS SZIVATTYÚ MŰKÖDÉSE
A diffúziós szivattyú a hajtóközeges vákuumszivattyúkhoz tartozik, amelyekben nagy sebességű gőzárammal történő ütközések kényszerítik az elszívandó gázmolekulákat az ürítő oldal felé. A hajtóközeg a hengeres szivattyúház fenekén ( ábra ), fűtőtest felett helyezkedik el, a keletkező gőz a középen található csőrendszeren keresztül jut a gyűrűs fúvókákhoz. A fúvókákon közel hangsebességgel kiáramlik és kúp alakú gőzfüggönyt hoz létre. Ebbe a gőzfüggönybe diffundálnak be az elszívandó tér gázmolekulái. A gőzfüggönyben történő ütközések a gázmolekulákat lefelé irányuló mozgásra kényszerítik. A kiáramló gőzsugár a vízzel hűtött hengeres falon kondenzálódik, és visszafolyik a szivattyúház fenekére, ahol a gőzsugár által elszívott gázokat az elővákuum-szivattyú eltávolítja. Működési nyomástartománya: < – 10-3 (10-1) mbar. A 10-1 mbar érték a szivattyú kipufogó oldalán megkívánt nyomás még megengedhető legnagyobb értékét jelenti. Csak a molekuláris áramlások tartományában (tehát ~ 10-3 mbar alatt) működik!

3 1.2. A DIFFÚZIÓS SZIVATTYÚ FELÉPÍTÉSE
fűtőtest barázdált fenéklemez (frakcionáló) fúvóka rendszer I. fúvókás (ejektoros) fokozat II. szívó fokozat III. szívó fokozat IV. szívó fokozat nagyvákuum olajcsapda (vízzel hűtött peremben) Olaj- ellenőrző, betöltő nyílás 1.2.1.ábra. ATOMKI gyártmányú, 4 fokozatú, 600 liter/s szívósebességű diffúziós szivattyú.

4 1.3. A DIFFÚZIÓS SZIVATTYÚ ALKATRÉSZEI
Elővákuum olajgőz-csapda Nagyvákuum oajgőz-csapda ábra. Diffúziós szivattyú felülnézete ábra. Diffúziós szivattyú fényképe. ábra. Szivattyú felülnézete csapda nélkül.

5 1.3.4. ábra. Szivattyú belseje fúvóka-rendszer nélkül.
Elővákuum csatlakozó nyílása. Barázdált fenéklemez. Fúvóka rendszert tartó rúd helye. Olaj befolyó nyílás. Fúvóka rendszert tájoló csap. A legfelső fokozatot gőzzel ellátó gőzvezető cső tájoló csapja. ábra. Szétszerelt fúvóka rendszer.

6 A fúvóka rendszer legfelső fokozatát határoló hideg sapka
A fúvóka rendszer legfelső fokozatát határoló hideg sapka. Az olaj-visszaáramlást csökkenti. ábra. Nagyvákuum olajcsapda alulnézete. Az olajcsapda alkatrészeit összetartó csavar ábra Elővákuum olajcsapda.

7 Fúvókás (ejektoros fokozat)
Gőzterelő Olajgőz kiáramló nyílásai. ábra. A fúvókarendszer első (ejektoros) és második szívó fokozata, annak alul- és felül- nézete.

8 1.3.9. ábra. A legfelső fokozatot gőzzel ellátó gőzvezető cső.
ábra. A fúvókarendszer 3. fokozata.

9 Legfelső fokozat fúvókája.
Legfelső fokozat gőzterelője A legfelső fokozatot lezáró sapka ábra. Legfelső, 4. fokozat alkatrészei.

10 1.4. A DIFFÚZIÓS SZIVATTYÚ ÖSSZESZERELÉSE
A szivattyú összeszerelését gumi- vagy cérnakesztyűben végezzük, hogy elkerüljük az alkatrészek szennyeződését. Csavarjuk be a fúvókarendszert tartó rudat a fenéklemezen lévő csavarnyílásba! ( és ábra) Helyezzük be a fúvókarendszer elemeit a szivattyúházba az ábrán látható sorrendben! ábra. Csavarnyílás a fenéklemezen a fúvókarendszert tartó rúd részére. ábra. Fúvókarendszert tartó rúd (a bemarás a bezárt tér leszívhatóságát segíti elő).

11 1.4.3. ábra. Fúvókarendszer összeszerelésének lépései.
2. 3. 4. 5. 6.

12 1.4.4. ábra. Összeszerelt fúvókarendszer a legfelső fokozat lezáró sapkája nélkül.
3. Csavarjuk rá a lezáró sapkát a fúvókarendszert tartó rúd végére és nem túl nagy erővel rögzítsük! 4. Rakjuk a helyére a nagyvákuum olajgőzcsapdát az ábrán látható módon!

13 1.4.6. ábra. Helytelenül összerakott csapda.
5. Szereljük össze az elővákuum olajgőz-csapdát a ábrán látható módon! ábra. Elővákuum olajgőz-csapda szétszedett és összeszerelt állapotban. ábra. Helytelenül összerakott csapda. ábra. Helyesen összerakott csapda (nem átlátszó).

14 6. Helyezzük be az elővákuum olajgőz-csapdát az elővákuum csonkba az 1
6. Helyezzük be az elővákuum olajgőz-csapdát az elővákuum csonkba az ábrán látható módon és ütközésig toljuk a helyére! A csapda teteje a perem síkjával egy vonalba esik ( ábra). 1.5. A GYAKORLAT MENETE: A gyakorlatvezető által előkészített diffúziós szivattyút szereljük szét! Vizsgáljuk meg alkatrészeit! A mellékelt leírás alapján szereljük össze a diffúziós szivattyút! ábra. Elővákuum olajgőz-csapda behelyezése az elővákuum csonkba.


Letölteni ppt "LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor"

Hasonló előadás


Google Hirdetések