Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

VÁKUUMTECHNIKA GYAKORLATI ALAPJAI Bohátka Sándor és Langer Gábor ÖNELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "VÁKUUMTECHNIKA GYAKORLATI ALAPJAI Bohátka Sándor és Langer Gábor ÖNELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a."— Előadás másolata:

1 VÁKUUMTECHNIKA GYAKORLATI ALAPJAI Bohátka Sándor és Langer Gábor ÖNELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0005 projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra"

2 2. KINETIKUS GÁZELMÉLET ALAPJAI 1.Mi Sutherland-korrekció oka és következménye? 2. Mi a részecskefluxus sűrűség (felületi ütközési gyakoriság), és mely összefüggés segítségével számíthatjuk ki az értékét egy adott gázban? 3. Mi a térfogati gázáram (fluxus), hogyan számítható, és mennyi az értéke 20 °C hőmérsékletű levegőben? 4. Mitől és hogyan függ a két térrészt elválasztó nyíláson át a részecskeáram? 5. Mi a termikus áramlás? A kis nyílással elválasztott, különböző hőmérsékletű térrész melyikében nagyobb a gáznyomás? 6. Egy térben H2 és H2O gáz van, és egy vékony kis nyílás választja el egy sokkal alacsonyabb nyomású tértől. A nyíláson gázok áramlanak át. Hogyan aránylik egymáshoz a két gázkomponens térfogati gázárama? 3. TRANSZPORT JELENSÉGEK 1.Mi a termodiffúzió? Mire lehet használni? 2. Mi a diffúziós együttható mértékegysége? 3. Igaz-e az az állítás, hogy a gáz annál jobb hővezető, minél nagyobb molekulákból áll? 4. Mit nevezünk csúszásnak a viszkozitás modelljének értelmezésekor? 5. A viszkozitást értelmező modellben csúszás esetén hogyan viszonyul a szabad úthossz az edény méreteihez képest? 6. Hogyan definiáljuk a dinamikus viszkozitást?

3 4. ÁRAMLÁSOK 1.Mi a fojtott vagy korlátozott áramlás és mi az oka? 2. Mi a recipiens leszívási idejét meghatározó időállandó? 3. Milyen jellegű mennyiség a gázmennyiség-áram? 4. Mi a Ho-faktor? 5. Hogyan változik a derékszögű négyszög keresztmetszetű cső vezetőképessége, ha keresztmetszetének megtartása mellett a négyszög egyik oldalát megnyújtjuk (lapos cső)? 6. Hogyan számoljuk ki a rövid cső vezetőképességét? 7. Hogyan számoljuk ki a derékszögben megtört csövek vezetőképességét? 8. Az edény leszívási folyamatában mit nevezünk felezési időnek, és mi a kapcsolata a leszívási időállandóval? 9. Egy 100 l/s névleges szívósebességű szivattyúhoz csatlakozó szerelvény kicsit lyukas, ezért a szivattyúval ténylegesen elérhető végvákuum 5x10 -2 mbar. Mennyi a szivattyú tényleges szívósebessége ezen a nyomáson? 10. Milyen jellegű a viszkózus áramlás, ha a 2 cm átmérőjű csőben a gázmennyiség-áram 1000 mbar∙ℓ/s, illetve 100 mbar∙ℓ/s? 11. Hogyan változik lamináris áramlásban a cső szívósebessége, ha a cső végén uralkodó p 2 és p 1 (p 2 < p 1 ) nyomások aránya r = p 2 /p 1 növekszik? 12. A vezeték vezetőképességét milyen módon számolják ki a transzmissziós módszer szerint?

4 5. FELÜLETI JELENSÉGEK 1. Hogyan osztályozzuk a deszorpciós folyamatokat? 2. Milyen erők tartják a felületen az adszorbeált részeket fiziszorpció esetén? 3. Monomolekuláris réteg adszorpciója esetén milyen összefüggés írja le az adszorbeált anyagmennyiség és az adszorbeálódó gáz nyomása közötti kapcsolatot állandó hőmérsékleten? 4.Milyen függvény szerint függ a diffúziós együttható a hőmérséklettől? 5. Sorolja fel a permeáció során lejátszódó folyamatokat! 6. Milyen folyamat a liofilizálás? 7. Hogyan függ a monoréteg képződési idő a nyomástól? 8. Milyen elmélet foglalkozik többrétegű adszorpcióval?

5 6. VÁKUUMMÉRŐK 1. Mi a kapacitás vákuummérő mérési elve, mi teszi lehetővé a nagy érzékenységét? 2. Mi befolyásolja a higanyos U-csöves vákuummérők pontosságát? 3. Mivel lehet a Pirani vákuummérő méréshatárát kiterjeszteni a nagyobb nyomások irányában? 4. Mivel lehet a Pirani vákuummérő méréshatárát kiterjeszteni az alacsonyabb nyomás irányában? 5. Mi a konvekciós Pirani vákuummérő és mi a jellemzője? 6. Mi az elektronok által stimulált gázdeszorpció mechanizmusa és hatása az izzókatódos ionizációs vákuummérőben? 7. Mi a röntgenhatás mechanizmusa az ionizációs vákuummérőkben, és hogyan befolyásolja a méréstartományt és pontosságot? 8. Hogyan terjeszti ki a méréshatárt a szupresszoros vákuummérő? 9. Hogyan terjeszti ki a méréshatárt az izzókatódos magnetronos vákuummérő? 10. Mi biztosítja a hidegkisüléses vákuummérőben, hogy az ionizációt végző elektronáram stabil marad? 11. Mi a sztatikus expanziós hitelesítési módszer? 12. Milyen vákuummérőt lehet másodlagos vagy transzfer standardként használni? 13. Mi a Mosely-törvény és mi a következménye az alacsony méréshatárú izzókatódos ionizációs vákuummérő konstrukciójára?

6 7. TÖMEGSPEKTROMÉTEREK 1. Mi a tandem tömegspektrometria és hogy működik? 2. Mi a SIMS és az SNMS vizsgálati módszer? 3. Miért csökken a kvadrupól tömegspektrométer érzékenysége a tömegszám növekedtével (tömegdiszkrimináció)? 4. Mi az előnye és hátránya a parányi méretű kvadrupól tömegspektrométernek? 5. Hogyan működnek a a gázelemzésre készített félvezető eszközök? 8. LYUKKERESÉS 1. Mi a magyarázata annak, hogy nagyon kis átmérőjű csőként kezelhető lyukon keresztül 2,64-szer több He tud beáramlani, mint levegő? 2. Hol használják az ellenáramú lyukkeresési módszert? 3. Milyen időbeli lefutása van a falban oldott gáz kidiffundálásának? 4. Mivel lehet növelni a tömegspektrométeres lyukkeresés érzékenységét és mi az ára ennek? 5. Mi a tömegspektrométeres lyukkeresés érzékenysége?

7 9. SZIVATTYÚK 1.Hogyan befolyásolja a gázballaszt használata a forgólapátos szivattyú végvákuumát illetve szívósebességét? 2. Mitől függ a forgólapátos szivattyúból a szívott rendszerbe történő olaj- visszaáramlás? 3. Mi biztosítja a tömítést a forgódugattyús szivattyúban az álló és mozgó felületek között? 4. Mekkora végvákuumot szolgáltat a Roots szivattyú közvetlen atmoszférára történő kipufogással? 5.. Mi a szerepe a szívó és kipufogó oldal közötti elkerülő ágban elhelyezett nyomás szabályzó szelepnek a Roots szivattyúknál? 6. Milyen üzemmódjai ismertek a körmös szivattyúnak? 7. Milyen gyakran kell cserélni, folyamatos üzem esetén a csigavonalas szivattyúban lévő műanyag tömítéseket? 8. Található-e kenőanyag a csavarszivattyú, szívást végző mozgó alkatrészei között? 9.Adja meg a membrán szivattyúval elérhető végvákuum nagyságát! 10.Hasonlítsa össze a fúvókás és a diffúziós szivattyú keveredési tartományában uralkodó nyomásviszonyokat! 11.Mi történik a diffúziós szivattyúban, ha az elővákuum oldali nyomás a kritikus nyomásnál rosszabb? 12.. Mitől függ a turbómelekulárís szivattyú szívósebessége? 13.Milyen arányosság szerint függ a turbómolekuláris szivattyú kompressziója a szívott gáz tömegétől?

8 14.Használhatunk-e getter szivattyút nemesgázok szívására? 15. Sorolja fel milyen típusú getter-ion szivattyúkat ismer! 16. Mekkora az élettartama, átlagos terhelés mellett, egy getter-ion szivattyúnak? 17. Milyen jelenségek játszódnak le krioszivattyúzás közben?


Letölteni ppt "VÁKUUMTECHNIKA GYAKORLATI ALAPJAI Bohátka Sándor és Langer Gábor ÖNELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a."

Hasonló előadás


Google Hirdetések