Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Visszatérő űrkabin és a súrlódás Szabó Dávid, 9.c.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Visszatérő űrkabin és a súrlódás Szabó Dávid, 9.c."— Előadás másolata:

1 Visszatérő űrkabin és a súrlódás Szabó Dávid, 9.c

2 Tartalom  Súrlódás  Visszatérő űrkabin  Belépés a légkörbe  Tervezési elvek  Űrjárművek  Visszatérés

3 Súrlódás  A súrlódás két érintkező felület között fellépő erő, vagy az az erő, mellyel egy közeg fékezi a benne mozgó tárgyat (például egy láda eltolásához szükséges erő.).  A súrlódási erő/nyomaték függ:  1. A terheléstől  2. A súrlódási tényezőtől  Súrlódások Fajtái:  Belső súrlódás  Külső súrlódás

4 Súrlódás  Amikor két érintkező felület elmozdul egymáson, a súrlódással szemben végzett munka hővé alakul  A szilárd testek között fellépő súrlódást száraz súrlódásnak, vagy Coulomb- súrlódásnak nevezik.  Egy szilárd test és gáz vagy folyadék közötti súrlódást folyadéksúrlódásnak nevezik

5 Visszatérő űrkabin Belépés a légkörbe  A belépés a légkörbe az űrhajók, űrszondák vagy természetes eredetű tárgyak a világűrből kiindulva a légkörben való haladásának folyamata.  Veszélyessége miatt az űrrepülés egyik kritikus fázisa, mivel a folyamat megszakítására nincs mód.  A Föld esetén bármely test keringési pályájának Kármán vonal (100 km) alá való süllyedése belépésnek számít a légkörbe.  A test ebben a magasságban haladva a levegővel súrlódva felizzik, és tömegétől függően vagy elég a légkörben, vagy a földbe csapódik.

6 Légkörbe belépő egység tervezési elvei Négy kritikus paraméter van, amire figyelemmel kell lennie a visszatérő egység tervezőjének: Legnagyobb hőáramlás Legnagyobb lassulás Legnagyobb hőterhelés Legnagyobb dinamikus nyomás A legnagyobb lassulás elsősorban az emberes űrrepüléseknél játszik fontos szerepet, értéke nem mehet 10 g fölé. Ha a leszállás hosszú idejű súlytalanság után következik, a maximális megengedett lassulás legfeljebb 4 g lehet.

7 Űrjárművek LGM–25C Titan II: Interkontinentális ballisztikus rakéta indítása rakétasilóból. A típust később űrhajózási hordozórakétaként is alkalmazták.

8 Űrjárművek Genesis űrszonda: A Genesis a 21. század első anyagminta-visszahozó küldetése. A NASA indította a Discovery-program keretében 2001. augusztus 8-án.

9 Visszatérés A világűrben mozgó test nagy mozgási energiával rendelkezik. Ezt az energiát le kell adnia a testnek a biztonságos földretéres előtt. Erre a célra az űreszköz hőpajzsot alkalmaz, olyan pályán kell belépnie a légkörbe és olyan manővereket kell elvégeznie az ereszkedés során ami az energia nagy részének szétsugárzását eredményezi. A leszállás után az űrhajót biztonsági okokból rendszerint kívülről a mentőcsapat nyitja ki.

10 Forráslista: https://hu.wikipedia.org https://www.google.hu/imghp http://tudasbazis.sulinet.hu/

11


Letölteni ppt "Visszatérő űrkabin és a súrlódás Szabó Dávid, 9.c."

Hasonló előadás


Google Hirdetések