TT, IT, TN-C, TN-S, TN-C-S, EPH

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA MSZ EN ‑ 1 ismertetése Gábor András és Tüdős Tibor: Energetikai létesítmények új nagyfeszültségű létesítési szabványának (MSZ.
Advertisements

A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
KIÜRÍTÉS. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A kiürítésre számításba vett útvonalon körforgó, toló, billenő és emelkedő zsalus rendszerű, valamint csak fotocella elven.
Háztartási méretű kiserőmű (HMKE) előadó: Harsányi Zoltán E.ON Műszaki stratégiai osztály.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
Off-label alkalmazás a mentésben Dr. Temesvári Péter orvos igazgató Országos Mentőszolgálat.
Az elektromos áram hatásai:  Hőtani hatás  Fénytani hatás  Mágneses hatás  Élettani hatás.
Érintésvédelem. Célja Az érintésvédelem célja, hogy intézkedésekkel megelőzze a villamos berendezések aktív részével való érintkezést (közvetlen érintésvédelem),
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
NKE. Az Európai Unió elsődleges joga Az alapító szerződések, illetve azok módosításai (a hozzájuk fűzött Jegyzőkönyvek, Nyilatkozatok) Csatlakozási Szerződések.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Steierlein István ÁHO-hálózatfejlesztési szakreferens
EN 1993 Eurocode 3: Acélszerkezetek tervezése
Számítógépek jellemzői, ügyfél - kiszolgálók jellemzői, számítógépházak, tápegységek elnevezései, funkciói, főbb jellemzői Elmélet 1.
Adatbázis normalizálás
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Zárlatok és túláramok Kamarás Péter 2009.április.
Jogi alapismeretek 2013.
Energetikai gazdaságtan
Quality 4 Children: a minőségi gyermekgondozás sztenderdjei az európai családon kívüli gondozásban.
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban

Öröklési szerződés és Köteles rész
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
Downstream Power Back Off (DPBO)
Magyarország földtana - rövid áttekintés -
A mozgási elektromágneses indukció
Korszerű gyújtórendszerek
Munkavégzésre irányuló jogviszonyok
Tartalékolás 1.
Eszközök elektromos ellenállása
Peremfigyelés: Boundary Scan IEE
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Szerkezetek Dinamikája
Downstream Power Back Off (DPBO)
Az elektromos áramnak is van mágneses hatása.
Quality 4 Children: a minőségi gyermekgondozás sztenderdjei az európai családon kívüli gondozásban.
Kalickás forgórészű aszinkronmotor csillag-delta indítása
RUGÓK.
Elektromos alapjelenségek
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
ENERGETIKUS KÉPZÉS VILLAMOS SZAKTANTÁRGYA.
Rendszerek energiaellátása 10. előadás
Melyik a megfelelő hibahely kereső módszer?
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
A Szociális Ágazati Regiszter használatával kapcsolatos tudnivalók
Az elektromágneses indukció
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Szülőként mi foglalkoztatja ÖNT leginkább gyermekével kapcsolatban?
A gazdasági fejlettség mérőszámai
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia
Az alábbiak közül mely esetekben működik a homokszóró berendezés?
Hagyományos megjelenítés
OpenBoard Kezelő Tananyag közzététele a KRÉTA rendszerben.
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

TT, IT, TN-C, TN-S, TN-C-S, EPH Villamos rendszerek TT, IT, TN-C, TN-S, TN-C-S, EPH

A betűk magyarázata: T: terre – föld N: neutral conductor – nulla-vezető I: insulated / impedance - szigetelt / impedancia S: separated - elválasztott, elkülönített C: common - közös PE: protectiv earth conductor - védővezető, kizárólag hibaáram vezetésére PEN: a védő- és a nulla-vezető együttes alkalmazása (PE+N)

A kisfeszültségű elosztó-hálózatok típusai Az elosztóhálózat kapcsolata a földdel betű: T - egy ponton közvetlenül földelt I - a földtől elszigetelt vagy impedancián keresztül földelt 2. betű: T - a testek közvetlenül csatlakoznak a földhöz N - a testek közvetlenül csatlakoznak az energiaellátó rendszer földelt pontjához További betűk: S - a védelmi feladatot külön védővezető látja el C - a nulla vezető és a védővezető közös: PEN- vezet

TT- rendszer (földeléses rendszer védőföldeléssel) Az elosztórendszer egyik pontja közvetlenül földelt, a fogyasztókészülékek testjei az elosztórendszer földelőitől független földelőkhöz közvetlenül csatlakoznak. TT- rendszer védőföldeléssel. Az egész rendszerben közös a nulla és a védővezető. A rendszer egy részében a nulla és a védővezető közös Az egész rendszerben külön van a védővezető és a nullavezető

Védőföldelés közvetlenül földelt rendszerben, (TT rendszer) A közműhálózati kisfeszültségű rendszereket (Európában mindenütt) a tápláló transzformátor csillagponti kivezetésénél, üzemi okokból, közvetlenül (impedancia beiktatása nélkül)  leföldelik. Ezt mutatja a kétbetűs rendszerjelölés első T betűje (T=terra, földelés). Ha a fogyasztó-berendezések testjeit védővezetőn át ugyancsak földelik, akkor ezt a földelést mutatja a jelölés második T betűje. Ha a készülék testzárlatos lesz, akkor a fázisvezetőn, a hibahelyen, az Ra védőföldelésen, és a rendszer Rcscsillagponti földelésén át testzárlati áram lép fel. Ha ennek a testzárlatnak az áramerőssége kicsi, akkor ez a védiföldelés R ellenállásán aránylag kis (a megengedheti UL= A 50 V-nál kisebb) feszültségemelkedést okoz. Ha az áramerisség nagy, úgy - az előírt rövid időn belül, a túláramvédelm kioldja azt (az ehhez tartozó áramerisséget jelöljük Ia -val). A méretezési a képlet: Ra*Ia < = 50 V  Ha a túláramvédelem kioldóárama, a rajta keresztül folyó üzemi áram miatt nem választható az előző összefüggést kielégítő kis értékre, akkor az érintésvédelmi kioldást áramvédőkapcsolóval lehet megoldani. 

A TN- rendszer típusai: TN-C, TN-C-S, TN-S TN- rendszer (nullázott rendszer) A TN- rendszerek egyik pontja közvetlenül földelt, a fogyasztó-berendezések testjei ehhez a ponthoz csatlakoznak védővezetőkkel. A TN- rendszer típusai: TN-C, TN-C-S, TN-S Fontos: a már szétválasztott PE és N vezetőt nem szabad újból összekötni, és az áramvédőkapcsoló után sem szabad PEN vezetőt alkalmazni – ugyanis ez esetben az áramvédőkapcsoló működésképtelenné válik!

Nullával egyesített védivezető (TN-C rendszer) Az első szerint, sehol sem építenek ki külön védivezetőt, az egyfázisú üzemi áramok vezetésére szolgáló nullavezetőt (jelölése N=neutral) kötik minden fogyasztó készülék testére. Ebben az esetben a rendszer jelölése TN-C (a C=common jelzi,hogy a védivezető és a nullavezető mindenütt közös). Ez a lehetőség bizonyos esetekben csupán elvi, mert 10mm2-nél kisebb keresztmetszetű vezetékeknél a közösítést, a közös vezető megszakadásának veszélye miatt, a szabvány tiltja. Azt a vezeték szakaszt, amely egyszerre tölti be a védivezető (PE) és az üzemi nullavezető (N) szerepét a két jelölés PEés N egybeírásával PEN vezetőnek (nullával egyesített védivezető) nevezik. 

Elkülönített védővezető (TN-S rendszer) A második lehetőség az, hogy a védővezetőt mindjárt a tápláló transzformátortól kezdve külön választják az egyfázisú üzemi áramokat vezető nullavezetőtől Ezt a megoldást TN-S (S=separated, elkülönített) betűcsoporttal jelölik. Ez a megoldás is kizárólag elvi jelentiségű, mert az áramszolgáltató sehol a világon nem vállalja, hogy az elosztóhálózatán kiépítse a védővezető céljára szolgáló ötödik vezetőt.

Egy darabig közös PE N (TN-C-S rendszer) A harmadik megoldás a leggyakoribb. Egy darabig közös az üzemi nullavezető és a védővezető(ez tehát a PEN vezető), majd egy ponton szétválnak. Ilyen megoldású rendszert TN-C-S betűcsoporttal jelölik. Azt, hogy a két vezető szétválasztása hol történjen (áramszolgáltatói csatlakozópontnál, az épületbe való becsatlakozásnál, a fogyasztásmérőnél, vagy csupán a 10 mm2-nél kisebb keresztmetszetű vezetékek csatlakozásánál) a helyi viszonyok és körülmények döntik el.A szétválasztott szakaszon a védővezetőt (PE) nullázóvezetőnek nevezik.

A TN rendszerű hálózaton fellépő testzárlati áram gyakorlatilag nem halad a talajon át, szinte teljesen fémes úton (a fázisvezetőn, a nullázóvezetőn és a PEN-vezetőn át) záródik. Ennek megfelelően a földhöz képest ennek hatására fellépő feszültségemelkedést nem lehet számítani, itt a méretezés csak azt veszi számításba, hogy a fázisfeszültség (Uo) a zárlati kör impedanciáján (amit "hurok impedanciá"-nak, vagy egyszerűen "hurokellenállás"-nak neveznek és Zs-el jelölnek) át tud-e hajtani olyan nagyságú áramot, ami a túláramvédelmet az előírt időn belül mőködteti. Zs*Ia < = Uo Áramvédőkapcsolás a nullázott hálózaton is alkalmazható, de csak azokon a szakaszokon, ahol az üzemi vezetö és a nullavezető már szét van választva (tehát a PEN vezetők szakaszán nem!). 

IT- rendszer (szigetelt rendszer védőföldeléssel) Az elosztórendszer egyik pontja impedancián keresztül földelt vagy minden aktív rész el van szigetelve a földtől. A fogyasztókészülékek testjei földeltek (egyenként, csoportosan vagy együttesen csatlakoznak a földelési rendszerhez). A földelt védővezető kiépítése kötelező, a nullavezetőt vagy kiépítik vagy nem. Egyetlen test- vagy földzárlat fellépésekor kicsi hibaáram esetén nem feltétlen szükséges a lekapcsolás. Az aktív rész és a testek vagy a föld közötti első hibát jelezni kell. Az első hiba fellépése után a második hiba bekövetkezésekor a hibás berendezést meghatározott időn belül le kell kapcsolni.

Védőföldelés közvetlenül nem földelt rendszerben (IT-rendszer) A közvetlenül földelt nullavezetőjű (TT-TN-rendszerű) hálózatok földzárlat esetén nem tarthatók üzemben. Ezért olyan helyen, ahol az ellátás folytonossága elengedhetetlen, a váratlan kikapcsolás életveszélyt, vagy igen nagy anyagi kárt okozna (pl. kórházi műtők, földalatti bányahálózatok, kohók, egyes vegyi üzemek), a nullavezetőt nem (vagy csak nagy ellenálláson át) földelik. Érintésvédelemre ez esetben is szükség van, mert egyrészt földzárlat (testzárlat) esetén a vezetékhálózat és a fogyasztókészülékek földhöz viszonyított kapacitásán átfolyó "földzárlati áram" emberre veszélyes nagyságú lehet, másrészt kettős (két helyen, és eltérő fázisokban fellépő) földzárlat esetében a testzárlatos szerkezetek esetében veszélyes feszültség lépne fel. Ezért ezen rendszerekben is kötelezi a földelt védővezető kiépítése. (Az IT jelölés a táptranszformátor szigetelt (I=isolated, szigetelt), vagy nagy impedancián át földelt (amit esetleg csak a hálózat és a szerkezetek földkapacitása képvisel), csillagpontjára utal, míg a második helyen álló T betű a testek védőföldelését jelenti.). Az IT rendszer méretezési képlete az első földzárlatra:  Ra*Id < = Ul Itt az első földzárlat nem okoz kioldást, ezért a képletben nem a kioldóáram, hanem a hálózat adottságaiból (elsősorban földkapacitásából) kiadódó "földzárlati áram" szerepel. A második földzárlatra is méretezni kell, de ez bonyolultabb, ezért itt nem tárgyaljuk. 

„Ötvezetős Nullázás” N üzemi nullavezető (csak üzemi áramokat vezethet) PE nullázővezető (csak testzárlati áramokat vezethet ) PEN közösített nullavezető ( üzemi áramokat is és testzárlati áramokat is vezethet )

Hurokellenállás ellenőrzése Rtr a transzformátor belső ellenállása Rf a fázisvezető ellenállása. R0 a nullavezető ellenállása U0 a terhelő-ell. bekapcsolása nélküli mért fázisfeszültség Ut a terhelő ell. Bekapcsolása alatt mért fázis feszültség. Rt terhelő-ellenállás Rh hurokell.(Rt+Rf+R0) A hurokellenállás feszültségcsökkenés és azt létrehozó terhelő áram hányadosa: Rh= U0 -Ut/ Im Ha Rt ismerjük akkor Rh= Rt ( U0- Ut ) /Ut

Közvetlenül földelt rendszerben Méretezés képlete: A kikapcsolószer Áram-védőkapcsoló RA *Ia < UL Ahol: Ia az ÉV-i kikapcsoló szervnek a megengedett kikapcsolósi időhöz tartozó árama. UL tattósan megengedett érintési feszültség (AC=50 V, DC=120 V)

Különbözeti áramváltó elve Ha egy AC fogyasztóhoz csatlakozó valamennyi vezetőt az áramváltónak az ablakán vezetik keresztül, ez azzal egyenértékű,mintha egy menetű tekercs lenne. A mágneses erővonalak ( fluxus ) ezek azonban egymás hatását lerontják A váltakozó áramú energiát ugyanis nem lehet tárolni amennyi áram bemegy a fogyasztóba, ugyan annyi kénytelen a többi vezetőn vissza jönni. Az áramváltó szekunder tekercsében nem keletkezik feszültség, nem indul áram.

A fogyasztót tápláló vezetékbe beépíte ÁVK elvi rajza A fogyasztót tápláló vezetékbe beépíte nek egy un. különbözeti vagy hiba áram váltót, azon a fogyasztó valamennyi üze- mi áramot vezető vezetőjét átvezetik, de a fogyasztó testéhez kötött védővezetőt nem. Jelenleg ez a legkorszerűbb ÉV-i megoldás Az ÁVK- védőkapcsoló csupán a nullázás vagy védőföldelés kikapcsolást végző szerve Az ÁVK -nak két névleges áramerőssége van. In és a I In