Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1"— Előadás másolata:

1 A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1.rész: A Tervezés (Plan) Dr. Ködmön István oktatási igazgató, vezető tanácsadó Szenzor Gazdaságmérnöki Kft.

2 Milyen a jó irányítási rendszer?
Információvédelem Menedzselése VI. Szakmai Fórum Milyen a jó irányítási rendszer? 2003. május 21. jó gyakorlaton alapul megtervezett, üzleti célokkal összehangolt bevezetett dokumentált (előírások, bizonyítékok) felügyelt „csiszolt” evolúció vagy revolúció stb. Dr. Ködmön István - A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1.rész: A Tervezés (Plan)

3 A PDCA ELV 2003. május 21. Ackt Plan Do Check

4 PDCA a működés középpontjában
Információvédelem Menedzselése VI. Szakmai Fórum PDCA a működés középpontjában 2003. május 21. Szervezeti hierarchia Dr. Ködmön István - A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1.rész: A Tervezés (Plan)

5 ÚTMUTATÓ A SZABVÁNY HASZNÁLATÁHOZ
2003. május 21. BS :2002 „B” MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A SZABVÁNY HASZNÁLATÁHOZ

6 Információvédelem Menedzselése VI. Szakmai Fórum
A TERVEZÉS 2003. május 21. Bevezetés Cél: ISMS alkalmazási területét helyesen határozták meg minden kockázatot azonosítottak és megbecsültek kockázatok kezelésének tervét kialakították A tervezési fázis minden szakasza dokumentált legyen Dr. Ködmön István - A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1.rész: A Tervezés (Plan)

7 Információvédelem Menedzselése VI. Szakmai Fórum
A TERVEZÉS 2003. május 21. Információvédelmi politika pont kiegészítése Keretet jelent a célok kialakításához Útmutatást ad a BS ISO/IEC 17799:2000 szabvány Dr. Ködmön István - A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1.rész: A Tervezés (Plan)

8 Információvédelem Menedzselése VI. Szakmai Fórum
A TERVEZÉS 2003. május 21. Az ISMS alkalmazási területe Szervezet egésze, de lehet része is Azonosítani kell a környezettel való függőségeket, kapcsolódási pontokat előfeltételeket Alkalmazási területet lehet tárgykörökbe osztani Dr. Ködmön István - A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1.rész: A Tervezés (Plan)

9 Az ISMS alkalmazási területe
A TERVEZÉS 2003. május 21. Az ISMS alkalmazási területe Az alkalmazási terület dokumentációjának le kell fednie a) az ISMS alkalmazási területének és tartalmának létrehozásához használt folyamatokat; b) a stratégiai és szervezeti tartalmat; c) a szervezetnek az információvédelmi kockázatok kezelésére vonatkozó megközelítését; d) az információvédelmi kockázatok kiértékelésének és a szükséges biztonság fokának kritériumait; e) az ISMS alkalmazási területébe tartozó információs vagyon (értékek) meghatározását.

10 Információvédelem Menedzselése VI. Szakmai Fórum
A TERVEZÉS 2003. május 21. Az ISMS alkalmazási területe Alkalmazási területet lehet MIR alkalmazási területében is más irányítási rendszer alkalmazási területében másik ISMS alkalmazási területében Dr. Ködmön István - A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1.rész: A Tervezés (Plan)

11 Kockázatok azonosítása és becslése
A TERVEZÉS 2003. május 21. Kockázatok azonosítása és becslése Kockázatbecslés dokumentációja tartalmazza kockázatbecslés megközelítését a védelmi követelményeknek, üzleti környezetnek való megfelelőségét választott eszközöket és technikákat hogyan kell az eszközöket használni Költség-hatékony és eredményes módszer

12 Kockázatok azonosítása és becslése
A TERVEZÉS 2003. május 21. Kockázatok azonosítása és becslése Dokumentálni kell: az ISMS-be tartozó értékek (vagyon) becslési értékét, beleértve a használt becslési skáláról való információt is, ha az nem pénzügyi; fenyegetések és sebezhetőségek meghatározását;

13 Kockázatok azonosítása és becslése
A TERVEZÉS 2003. május 21. Kockázatok azonosítása és becslése Dokumentálni kell: a sebezhetőségek kihasználásával a fenyegetések becslését és az ilyen incidensek által okozott hatások becslését; a becslés eredményein alapuló kockázatok kiszámításait és a fennmaradó kockázatok azonosítását.

14 Kockázatkezelési terv
A TERVEZÉS 2003. május 21. Kockázatkezelési terv Minden kockázatra be kell mutatni: a kockázatkezelésre kiválasztott módszer; milyen óvintézkedések a helyénvalók; milyen további óvintézkedések javasoltak; időkeret, amely alatt a javasolt óvintézkedéseket meg fogják valósítani.

15 Kockázatkezelési terv
A TERVEZÉS 2003. május 21. Kockázatkezelési terv Meg kell határozni az elfogadható kockázati szintet Nem elfogadható szintű kockázatra döntés a kockázat elfogadásáról, pl. mert más tevékenységek nem lehetségesek, vagy túl sokba kerülnek; kockázat áthelyezése; vagy; a kockázat csökkentése egy elfogadható szintre.

16 Kockázatkezelési terv
A TERVEZÉS 2003. május 21. Kockázatkezelési terv Ha nem csökkenthető a kockázat elfogadható költséggel, akkor döntés Alkalmazhatósági nyilatkozatban szerepelnek az „A” melléklet óvintézkedései További óvintézkedésekre is szükség lehet Ütemterv az óvintézkedések bevezetésére (fontossági sorrend, felelősségek)


Letölteni ppt "A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1"

Hasonló előadás


Google Hirdetések