Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Rendszerek energiaellátása 10. előadás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Rendszerek energiaellátása 10. előadás"— Előadás másolata:

1 Rendszerek energiaellátása 10. előadás
Szünetmentes áramellátás A szünetmentes áramforrások felépítése, rendeltetése A szünetmentes áramforrásokat vagy más néven UPS- eket (Uninterrupted Power Supply / System) azért fejlesztették ki, hogy az elektromos hálózatból származó, az áramszolgáltatásban meglévő hibákra (mint pl. feszültségtüskék, feszültségcsúcsok, feszültségesések, rövid ideig tartó áramszakadások vagy hosszabb áramkimaradások stb.) érzékeny fontos fogyasztókat megvédhessük e hibák hatásaitól. A szünetmentes áramforrás /UPS/ az elektromos ellátó hálózatban a védendő fogyasztó (terhelő) berendezés elé kerül beépítésre. Az áramellátás tekintetében alternatíva lehet még a belsőégésű motor által meghajtott generátorral rendelkező aggregátor, bár az UPS- ek megjelenése erősen visszaszorította az alkalmazását. Sokféle szünetmentes áramforrás létezik, abban azonban mindegyik megegyezik, hogy az áramszolgáltatásban keletkezett szünet áthidalásához szükséges energiát akkumulátorból nyerik. (Statikus UPS-ek).

2 Rendszerek energiaellátása 10. előadás
Teljesítménytényező (Power Factor) A teljesítménytényező váltakozó áramú körben a valós és a látszólagos teljesítmény kapcsolataként, más szóval a wattos és a voltamperes teljesítmény hányadosaként írható le. PF= Watt/ VA A szünetmentes áramforrás /UPS teljesítményhatárai A különböző védelmet nyújtó szünetmentes áramforrások / UPS- ek széles teljesítményhatárok között kaphatóak. A sáv a pár száz VA- es kompakt mikro gépektől, a pár (ezer VA = 1 kVA )teljesítményű mini gépeken keresztül a parallelműködésű 3 – 4MW teljesítményű UPS rendszerekig terjed. Mikro modellek (max. 250VA) Mini UPS modellek (500VA – 2000VA) Közepes teljesítményű UPS (3 – 20kVA) Nagyteljesítményű UPS rendszerek (30 – 300kVA)

3 Rendszerek energiaellátása 10. előadás
UPS technológiái Off-line működési elv. Előnyei: Alacsony beruházási költség Csendes üzem ( készenléti –standby – üzemmódban) Hatékony Hátrányai: Csekély hálózati védelem A problémák csupán kis része ellen véd Kimenő feszültség szabályozhatósága gyenge Nem véd az áramerősség ingadozása vagy a túlárammal szemben A szolgáltatás az üzemmód változáskor – a kapcsolási idő miatt - rövid időre megszakad Nem hibabiztos: Az UPS leállhat, ha túl magas az indítóáram, a készülék túlterhelt, vagy az inverter meghibásodik Használati terület Telekommunikáció CAD gépek SPS rendszerek Kisebb szerverek

4 Rendszerek energiaellátása 10. előadás
On-line technika működési elve Más néven kettős konverziónak nevezzük ezt a megoldást. A betápláló hálózatot egyenirányítják, majd az egyenfeszültséget újra váltakozó feszültséggé alakítják (ezért nevezik ezt az UPS-t kétszeres konverziós Online UPS-nek.) A közbenső egyenfeszültségre csatlakozik az akkumulátor telep. A bemenet és a kimenet egymástól galvanikusan el van választva! Hálózathiba, vagy teljes hálózat-kimaradás esetén az inverter az akkumulátortelepből kapja tovább az energiát. Tehát a kimenetre a bemenet felöl semmilyen zavaró hatás nem kerülhet át. A kimeneti feszültség és frekvencia mindig stabil, függetlenül a betápláló hálózat állapotától, és terhelésétől Amennyiben az inverter meghibásodna, vagy túlterhelés keletkezik a kimeneten, abban az esetben a statikus kapcsoló megszakítás mentesen(!) kapcsolja át a fogyasztókat az inverterről a hálózatra (természetesen ennek feltétele, hogy az inverter kimenete szinkronban legyen a hálózattal).

5 Rendszerek energiaellátása 10. előadás
Előnyei: Biztonságosabb UPS technológia Rövidzár elleni védelem minden típusnál Stabil kimeneti feszültség Nincs átkapcsolási idő Bypass funkció Alkalmazás: Telekommunikáció Szerverek Mérő berendezések és rendszerek Orvosi műszerek (nem életmentő készülékek) Ipari és IT alkalmazások

6 Rendszerek energiaellátása 10. előadás
Köszönöm a megtisztelő figyelmet!


Letölteni ppt "Rendszerek energiaellátása 10. előadás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések