Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás"— Előadás másolata:

1 Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
RÁTAI BALÁZS Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás Budapest, június 6.

2 Aláírás és aláírás használat
CARNEADES CONSULTING Aláírás és aláírás használat Kérdés, amely az aláírás használatától független: Mi számít elektronikus aláírásnak? Használat Néha kizárólag személyazonosítási funkciót tölt be. Általában azonban az irathasználat fényében értelmezhető. Alapvetően döntés (érintettek, jogalkotó) kérdése, hogy hol van szükség elektronikus aláírás használatára.

3 EU irányelv Nem tartalmaz közvetlen rendelkezést az elektronikus aláírás használatra. Közvetett módón azonban egy kérdésben döntött: Ahol tagállami jogszabály aláírást követel meg, ott a minősített elektronikus aláírást automatikusan egyenértékűnek kell tekinteni a sajátkezű aláírással (jogi egyenértékűség - Irányelv 5.1. pontja). Egyéb uniós joganyagok sem szabályozzák a kérdést „Elektronikus számla irányelv” a kivétel

4 Magyar szabályozás Elektronikus aláírási törvény Eljárási jogszabályok
CARNEADES CONSULTING Magyar szabályozás Elektronikus aláírási törvény az elektronikus aláírás Eljárási jogszabályok elektronikus aláírással ellátott iratok bizonyító ereje az eljárásban Egyéb jogszabályok (pl.)‏ számviteli bizonylat ügyvédi ellenjegyzés Közigazgatási belső iratkezelés szabályai elektronikus aláírás használat az iratkezelés során nem érintik az ügyfél-hatóság kapcsolatokat

5 „elektronikus eszköz útján értelmezhető adategyüttes”
CARNEADES CONSULTING Elektronikus dokumentum korábban elektronikus dokumentum, irat és okirat törvénymódosítás: elektronikus dokumentum „elektronikus eszköz útján értelmezhető adategyüttes”

6 Polgári jog Polgári perrendtartás 196. § (1) bek. Ptké. 38. § (2)‏
CARNEADES CONSULTING Polgári jog Polgári perrendtartás 196. § (1) bek. „A magánokirat az ellenkező bebizonyításáig teljes bizonyítékul szolgál arra, hogy kiállítója az abban foglalt nyilatkozatot megtette, illetőleg elfogadta, vagy magára kötelezőnek ismerte el, feltéve, hogy ….. az elektronikus okiraton kiállítója minősített elektronikus aláírást helyezett el.” Ptké. 38. § (2)‏ „Ha jogszabály a szerződés érvényességéhez írásbeli alakot rendel, jogszabály eltérő rendelkezése hiányában írásbeli alakban létrejött szerződésnek kell tekinteni …. külön törvényben meghatározott maradandó eszközzel tett nyilatkozatváltás - így különösen fokozott biztonságú elektronikus aláírással aláírt okirat - útján létrejött megegyezést.”

7 „Az okirat ellenjegyzésével az ügyvéd bizonyítja, hogy….
CARNEADES CONSULTING Ügyvédi törvény 27. § (1) bek. „Az okirat ellenjegyzésével az ügyvéd bizonyítja, hogy…. …a minősített elektronikus aláírásával tett ellenjegyzéssel, hogy a kiállító minősített elektronikus aláírásával aláírt elektronikus okirat tartalma az ügyvéd által készített elektronikus okiratéval megegyezik.” 27/A. § Az ügyvéd a cég - általa készített - létesítő okiratának és e cég bejegyzési (változásbejegyzési) kérelme további mellékleteinek elektronikus okirati formába alakítása esetén, az elektronikus okiratot minősített elektronikus aláírásával látja el. A minősített elektronikus aláírással az ügyvéd bizonyítja, hogy az elektronikus okirat tartalma megegyezik az eredeti papíralapú okiratéval. Az okiratok elektronikus formába alakítása esetén az ügyvéd köteles az eredeti papíralapú okiratot (hiteles másolatát) megőrizni. A kamarai tagság megszűnése esetén az okiratokat az ügyvédi levéltárban kell elhelyezni.

8 Közjegyzői törvény 21/A. § (2) bek. 111. § (2) bek. 137. § (3) bek
CARNEADES CONSULTING Közjegyzői törvény 21/A. § (2) bek. „A közjegyző és a közjegyzőhelyettes hivatali elektronikus aláírása a Magyar Országos Ügyvédi Kamara által részükre rendszeresített minősített elektronikus aláírás. A közjegyző és a közjegyzőhelyettes minősített elektronikus aláírásával látja el a hatáskörébe tartozó ügyben általa készített elektronikus közokiratot." 111. § (2) bek. „A közjegyzői okirat, ennek hiteles kiadmánya és a közjegyzői tanúsítvány - ha törvény eltérően nem rendelkezik - elektronikus úton is elkészíthető. A közjegyző által e törvényben előírt alakszerűségek megtartásával készített, a közjegyző minősített elektronikus aláírásával ellátott közjegyzői okirat, ennek hiteles kiadmánya és a közjegyzői tanúsítvány: közokirat (elektronikus közokirat).” 137. § (3) bek „A másolatok hitelesítésére vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni az okiratról, illetve az elektronikus úton vezetett adatbázisból a közjegyző felügyelete mellett, elektronikus úton előállított másolat és kivonat hitelesítésére, továbbá az elektronikus okiratról készített papíralapú másolat és kivonat hitelesítésére. A közjegyző az elektronikus úton készített másolatot és kivonatot minősített elektronikus aláírással látja el.”

9 Számviteli törvény 167. § (5) bek.
CARNEADES CONSULTING Számviteli törvény 167. § (5) bek. "számviteli bizonylatként alkalmazható az elektronikus aláírásról szóló törvény szerinti legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírással és időbélyegzővel ellátott elektronikus dokumentum, irat, ha megfelel a törvény előírásainak"

10 KET és kapcsolódó szabályozás
CARNEADES CONSULTING KET és kapcsolódó szabályozás 2004. évi CXL. tv. a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól 2005. november 1-jén lépett hatályba 160. § (1) Törvény, kormányrendelet, önkormányzati rendelet eltérő rendelkezése hiányában a hatóság a közigazgatási hatósági ügyeket elektronikus úton is intézi. Ha az ügyfél legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírással rendelkezik, a kérelem az ügyfél elektronikus aláírásával ellátva a központi elektronikus szolgáltató rendszeren (a továbbiakban: központi rendszer) keresztül vagy közvetlenül a hatósághoz benyújtható. Az elektronikus hatósági ügyintézés során álnévre kiállított elektronikus aláírás nem alkalmazható. Számos kapcsolódó kormány és miniszteri rendelet

11 e-mail: ratai.balazs@carneades.hu
KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! tel.:


Letölteni ppt "Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések