Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Korszerű gyújtórendszerek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Korszerű gyújtórendszerek"— Előadás másolata:

1 Korszerű gyújtórendszerek
Készítette: Lipeyné Garancsy Éva

2 Az áttekintésben szereplő gyújtórendszerek abban közösek, hogy a szikra a gyújtótranszformátor primer tekercsében levő mágneses mező összeomlása következtében, azaz a gyors fluxus változás miatt keletkezik. Abban térnek el, hogy miként megy végbe a primer áram kikapcsolása és a gyújtószikra előidézése.

3 Teljesen elektronikus gyújtórendszerek
Korunk elvárásainak, mint a környezetszennyezés , teljesítmény növelés és a fogyasztás csökkentés egyidejű teljesítésének érdekében a gyújtórendszerek továbbfejlesztése elkerülhetetlenné vált. Ennek eredménye képp fejlesztették ki a teljesen elektronikus gyújtóberendezéseket, ahol a nagyfeszültség elosztás már nem mechanikusan zajlik, hanem a gyújtás-vezérlőegységben, teljesen elektronikusan.

4 Régi berendezések… A hagyományos gyújtóberendezések nem képesek a pontos gyújtásidőzítésre. A mechanikus működtetés miatt a röpsúlyos és vákuumos szabályozók csak korlátozott mértékben képesek lereagálni a fordulatszám és terhelés változásait. Ezen kívül, képtelenek figyelembe venni a többi tényezőt, amely még befolyásolja az optimális gyújtásidőpontot.

5 És ma A teljesen elektronikus gyújtórendszer már nem csak a fordulatszámot és szívócsőnyomást veszi figyelembe a gyújtási időpont meghatározásánál, hanem a motorhőmérsékletet, a levegő hőmérsékletet, a kopogást, az akkumulátor feszültséget…is

6 A teljesen elektronikus gyújtórendszerre jellemző, hogy
Nincs mechanikus gyújtáselosztója A gyújtási időpontot elektronikus eszközökkel határozza meg, és mikroszámítógépben tárolt gyújtási jelleggörbe-seregekkel hasonlítja össze A gyújtási időpont meghatározásánál figyelembe vett jellemzők : Fordulatszám Terhelés Szívócsőnyomás levegőhőmérséklet Fojtószelep pozició Motorhőmérséklet Kopogás Akkumulátor feszültség Meghatározza az optimális előgyújtást és a vezérlőegységben elektronikusan váltja ki a gyújtást. A motor gyújtási jelleggörbe-seregét motor-próbapadon határozzák meg és a mikroszámítógépben tárolják. Ennek során minden munkaponthoz meghatározzák az optimális gyújtásszöget.

7 Jellegmező: térbeli ábra, amelyet a gyártó fékpadi és országúti mérések alapján készít, melyben minden fordulatszámhoz és minden terheléshez az optimális gyújtási időpont szerepel.

8 Jellegmező A jellegmező adatainak tárolása mikroszámítógépben történik. Az igényektől függően jellemzően munkaponthoz tartozó értéket tárolnak

9 Teljesen elektronikus gyújtás előnyei:
Nincs mechanikus elhasználódás (nincs benne forgó alkatrész) Minden üzemállapotban a legkedvezőbb gyújtási időpont Az égéstéren kívül nincs ívképződés Zajtalan működés Kevesebb a rádiózaj Kevesebb a nagyfeszültségű csatlakozás Nincs, ill. rövidebb gyújtókábelek

10 Elektronikus gyújtóberendezés Hengerenként külön gyújtótranszformátorral (egyszikrás gyújtótekerccsel) A gyújtótranszformátorokat közvetlenül a gyújtógyertyára szerelik, és ezért nincs szükség gyújtókábelre. Minden henger egymástól függetlenül és egy ciklusban csak egyszer (a munkaütemben) kap vezérlést.

11 A gyújtófeszültséget elosztó logikai rendszert tartalmazó teljesítménymodul a kisfeszültségű oldalon vezérel. Ez a modul a referenciajel és az induktív vagy Hall-jeladótól kapott jel alapján, be- és kikapcsolja a gyújtási sorrendnek megfelelő primer tekercset

12

13

14

15

16 Működés: A gyújtótranszformátorok vezérlését a gyújtás-vezérlőegység, ill. a hajtáslánc-vezérlőegység végzi. A vezérlőegység a beérkező információk alapján az adott pillanatban a gyújtási sorrendnek megfelelően megszakítja a megfelelő gyújtótekercs primer áramát. Ekkor a hozzátartozó gyújtógyertyában villamos ív keletkezik.

17 Vezérlőegység A vezérlőegység a gyújtási időpontot elektronikus eszközökkel határozza meg a beérkező információk alapján, és mikroszámítógépben tárolt gyújtási jelleggörbékkel vagy jelleggörbe-seregekkel hasonlítja össze. Meghatározza az optimális előgyújtást és a kapcsolókészülékben elektronikusan váltja ki a gyújtást.

18 A vezérlő egység tartalmaz egy analóg-digitális átalakítót, amely az analóg jeleket (akkumulátor feszültség, motorhőmérséklet, levegő hőmérséklet, szívócsőnyomás) digitális jellé alakítja, hogy feldolgozható legyen a vezérlőegység számára. Szöghelyzetjeladóként általában Induktív jeladót alkalmaznak a forgattyús tengelyen.

19 Elektronikus gyújtás kétszikrás gyújtótekerccsel

20 Felépítés Az induktív elosztós-gyújtótranszformátor két-két primer és szekunder gyújtótekercset tartalmaz . Mindegyik szekunder gyújtótekercshez (négyhengeres motor esetében) két gyújtógyertya csatlakozik. A vezérlőegység emiatt mindig két gyújtógyertyát vezérel meg egyidejűleg.

21 Működés A primer tekercs áramát a vezérlőegység kapcsolja. Meghatározott gyújtási időpontban egyszerre két gyújtóív keletkezik. A vezérlés úgy történik, hogy az egyik gyújtóív az egyik henger munkaütemében, a másik, a második henger kipufogó ütemében jön létre. A kipufogó ütemben keletkezett szikra nem befolyásolja a motor működését. Egy gyújtótranszformátor szekunder kivezetései az együtt járó hengerek gyertyáira csatlakoznak, pl. négyhengeres soros motor esetén az 1-4, valamint a 2-3 hengerek gyújtógyertyáira.

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32 A szekunder tekercsben kialakuló áramirány következtében az egyik gyújtóív a középső elektródáról a testelektródára, a másik a testelektródáról a középső elektródára ugrik. Az oszcilloszkóp-képben az egyik gyújtási folyamat „fejjel lefelé” jelenik meg. A mindenkori megfelelő primer tekercs áramának vezérléséről az elosztó logikai rendszer gondoskodik.

33 Jelölje be az igaz állításokat!
Hengerenkénti gyújtótranszformátoros gyújtásnál egyszerre mindig két gyertya kap szikrát egyszerre mindig egy gyertya kap szikrát mindig ott keletkezik a szikra, amelyik gyújtótekercsnél megszakad a primer áram mindig ott keletkezik a szikra, amelyik gyújtótekercsnél épp folyik a primer áram nincs szükség gyújtókábelre a gyújtótranszformátor és a gyújtógyertya között. A gyújtófeszültséget elosztó teljesítménymodul a kisfeszültségű oldalon vezérel A gyújtófeszültséget elosztó teljesítménymodul a nagyfeszültségű oldalon vezérel

34 Jelölje be az igaz állításokat!
Kettős szekunder kivezetésű elektronikus gyújtásnál egyszerre mindig két gyertya kap szikrát egyszerre mindig egy gyertya kap szikrát mindig ott keletkezik a szikra, amelyik gyújtótekercsnél megszakad a primer áram mindig ott keletkezik a szikra, amelyik gyújtótekercsnél épp folyik a primer áram nincs szükség gyújtókábelre a gyújtótranszformátor és a gyújtógyertya között.

35 Jelöld be a helyes állításokat a kettős szekunder kivezetésű elektronikus gyújtásra vonatkozóan!
A gyújtófeszültséget elosztó teljesítménymodul a kisfeszültségű oldalon vezérel A gyújtófeszültséget elosztó teljesítménymodul a nagyfeszültségű oldalon vezérel az egyik gyújtóív a középső elektródáról a testelektródára, a másik a testelektródáról a középső elektródára ugrik. Négyhengeres motoroknál három, hathengeres motoroknál két kettős szekunder kivezetésű gyújtótekercsre van szükség

36 Készíts ismertetőt a képhez úgy, hogy érzékeltesd az ábrák kapcsolódását. A leírásban minden ábrának szerepelnie kell!


Letölteni ppt "Korszerű gyújtórendszerek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések