Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az elektromos áram hatásai:  Hőtani hatás  Fénytani hatás  Mágneses hatás  Élettani hatás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az elektromos áram hatásai:  Hőtani hatás  Fénytani hatás  Mágneses hatás  Élettani hatás."— Előadás másolata:

1

2 Az elektromos áram hatásai:  Hőtani hatás  Fénytani hatás  Mágneses hatás  Élettani hatás

3 Elektromos melegítő eszközök  Különböző ellenállású huzalokat sorba kapcsolva azt tapasztaljuk, hogy a nagyobb ellenállású huzal jobban felmelegszik.  Ezért az elektromos melegítő eszközökbe fűtőszálként – a csatlakozó vezetékhez képest – nagy ellenállású huzalt építenek be.  Ezt az ellenálláshuzalt legtöbbször porcelánnal szigetelik el a berendezés többi fém részétől.  Példák: elektromos főzőlap, villanyvasaló, forrasztópáka, elektromos kávéfőző, villanybojler, kenyérpirító…

4 Az olvadó biztosíték  Ha a szigetelések megrongálódnak, a szigeteletlen vezetékek összeérhetnek.  Rövidzárlat jön létre, melynek következtében az áramkör ellenállása lecsökken, és ezért az áramerősség megnő.  A vezeték annyira felmelegedhet, hogy megolvad, esetleg a szigetelés meggyullad.  Túláram jöhet létre akkor is, ha a megengedettnél nagyobb teljesítményű fogyasztókat kapcsolunk az áramkörbe.

5 Az elektromos izzólámpa  A magas hőmérsékleten izzó huzal oxigén jelenlétében hamar elég, ezért meg kell óvni az égéstől.  Az izzólámpa szálát oxigénmentes, nemesgázzal töltött üvegburában helyezik el.  Az izzószálat magas olvadáspontú fémből, például volfrámból készítik.  A hagyományos izzók hatásfoka a fénykibocsátás szempontjából mindössze 3 – 5%, napjainkban a közel 80% - os hatásfokú energiatakarékos fénycsöveket használjuk.

6 Az elektromágnes  Az áramjárta vasmagos tekercs, vagyis az elektromágnes előnye az, hogy a tekercsében folyó áram erősségének változtatásával, ki- és bekapcsolásával a mágneses mezője megszüntethető, és erősebb is lehet, mint az acél mágneseké.  Teheremelő elektro- mágnesek.

7 A távkapcsolók (relék)  Zárórelé: tekercsének mágneses mezője a relé vasmagja felé vonzza a vezérelt áramkört záró rugós kapcsoló vaslemezét. A vezérelt áramkör addig marad zárva, amíg a relé áramkörét zárva tartjuk.  Nyitórelé: áramkörét zárva, a rugós kapcsoló nyitja a vezérelt áramkört. A távoli (vezérelt) áramkör addig marad nyitva, míg a relé áramköre zárt.  Felhasználás: önműködő váltóberendezések, automata gépek, füstérzékelők stb.

8 Az elektromos csengő  Az elektromágnest az elektromos csengőnél az áram sorozatos megszakítására használják.  Ha a csengő áramkörét nyomógombjával zárjuk, az elektromágnes magához rántja a rugóra erősített vaslemezt, amely így eltávolodik az érintkező csúcstól.  Ezért megszakad az áramkör, az elektromágnes elveszti mágneses tulajdonságát, a rugó pedig visszarántja a vaslemezt eredeti helyzetébe.  Ez az árammegszakítás ismétlődik percenként 20 – 30 - szor, közben a vaslemezhez erősített kis kalapács megütögeti a harangot, amely csengő hangot ad.

9 Az automata biztosíték  Áramkörében a rugós kapcsolókar vaslemeze elektromágnes előtt van.  Ha az áram erőssége egy megengedett érték fölé növekszik, az elektromágnes olyan erőssé válik, hogy képes magához rántani a vaslemezt, és a rugós kapcsoló megszakítja az áramkört.  Ha megszüntetjük a túláram okát, a rugós kapcsolóval újra lehet zárni az áramkört.  Előnye: kapcsolási ideje lényegesen rövidebb, mint az olvadó biztosítéké, ezért ma már elsősorban ezt használják.

10 Váltakozó áramú motorok előnyei: könnyen indíthatók és leállíthatók, kezelésük egyszerű, méretük és teljesítményük sokféle lehet, távolról és automatákkal is vezérelhetők, ki-be kapcsolhatók, jó a hatásfokuk, a többi motorhoz viszonyítva gazdaságosak.

11 Élettani hatás és felhasználás, a gyógyításban  Az elektromos áram megállíthatja, de képes „elindítani” is az ember szívverését. (defibrillátor)  Hazánkban naponta átlagosan 70 esetben használják és ment meg életeket!  Létezik félautomata és automata változat is.  Ezeket bárki képes használni és megmenteni vele egy emberi életet.

12 Izmok stimulálása kis feszültségű elektromos árammal Gyógyászati és sportolási céllal is felhasználhatják az elektromos áramot! Balesetek sérültjeinek rehabilitációjánál vagy edzés kiegészítéseként…


Letölteni ppt "Az elektromos áram hatásai:  Hőtani hatás  Fénytani hatás  Mágneses hatás  Élettani hatás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések