Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia"— Előadás másolata:

1 Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia
Siófok, március 8-9. A tűzvédelmi célú építési termékek megfelelőség-igazolása, és a CE – jelölés alkalmazásának rendje Előadó: dr. Bánky Tamás tudományos igazgató ÉMI Kht. Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia Siófok 2007. március 8-9.

2 ÉPÍTÉSI TERMÉKDIREKTÍVA
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia Siófok, március 8-9. Az építmények tervezésének-létesítésének alapelvei a témakört érintő főbb jogszabályok (vezérfonal) ÉPÍTÉSI TERMÉKDIREKTÍVA (89/106/EEC Council Directive) Lényeges követelmények: (Értelmező dokumentumokban részletezve): Állékonyság, mechanikai stabilitás Tűzbiztonság Higiénia, egészség- és környezetvédelem Használat biztonsága Zaj- és rezgésvédelem Energiatakarékosság és hővédelem

3 TŰZVÉDELMI TÖRVÉNY 2/2002. (I. 25) BM rendelet
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia Siófok, március 8-9. Tűzvédelmi szakterület: TŰZVÉDELMI TÖRVÉNY a évi XCIV. törvény a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló évi XXXI. törvény módosításáról a 26/2005. (V. 28.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról szóló 35/1996 (XII. 29.) BM rendelet módosításáról (OTSZ) 2/2002. (I. 25) BM rendelet a tűzvédelem és a polgári védelem műszaki követelményeinek megállapításáról

4 Országos Településrendezési és Építési Követelményekről
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia Siófok, március 8-9. Építési szakterület: ÉPÍTÉSI TÖRVÉNY (1997. évi LXXVIII. törvény) Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) kormányrendelet (OTÉK) a 3/2003. (I. 25.) BM – GKM – KvVM együttes rendelet az építési termékek műszaki követelményeinek, megfelelőség-igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályairól

5 Az építési – ezen belül a tűzvédelmi célú - termékek alkalmazása
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia Siófok, március 8-9. Az építési – ezen belül a tűzvédelmi célú - termékek alkalmazása Forgalomba hozni, továbbforgalmazni vagy beépíteni csak megfelelőség-igazolással rendelkező, építési és tűzvédelmi célra alkalmas építési terméket szabad. Építési terméket építménybe betervezni akkor szabad, ha arra jóváhagyott műszaki specifikáció van.

6 honosított harmonizált európai szabvány (MSZ EN);
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia Siófok, március 8-9. Műszaki specifikáció A megfelelőség igazolási eljárás alapját a következő jóváhagyott műszaki specifikációk képezik: honosított harmonizált európai szabvány (MSZ EN); európai műszaki engedély (ETA); építőipari műszaki engedély (ÉME) vagy nemzeti szabvány (MSZ).

7 Megfelelőség igazolása
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia Siófok, március 8-9. Megfelelőség igazolása A gyártó feladata a megfelelőség-igazolási eljárás lefolytatása; a szállító feladata a termékre előírt megfelelőség igazolási eljárás eredményeként kiállított megfelelőség igazolásnak (megfelelőségi tanúsítvány vagy szállítói megfelelőségi nyilatkozat) a termékhez való csatolása.

8 A megfelelőség igazolás dokumentumai és módozatai
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia Siófok, március 8-9. A megfelelőség igazolás dokumentumai és módozatai Megfelelőségi tanúsítvány (1) A termék megfelelőségének igazolása egy kijelölt tanúsító szervezet által az alábbiak alapján: A gyártó feladatai: gyártásellenőrzés; az üzemben vett mintáknak a gyártó által végzett további vizsgálata az előírt vizsgálati terv szerint. A kijelölt tanúsító szervezet feladatai: A termék első típusvizsgálata; Az üzem és a gyártásellenőrzés alapvizsgálata; A gyártásellenőrzés folyamatos felügyelete, értékelése és jóváhagyása; A műszaki specifikáció, illetve meghatározott esetben , az üzemben, a kereskedelmi forgalomban vagy az építkezés helyszínén vett minták szúrópróbaszerű vizsgálata. (1+)

9 Szállítói megfelelőségi nyilatkozat
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia Siófok, március 8-9. Szállítói megfelelőségi nyilatkozat Első lehetőség (2) A gyártó feladatai: termék első típusvizsgálata gyártásellenőrzés műszaki specifikáció, illetve meghatározott esetekben, az üzemben vett minták vizsgálata az előírt vizsgálati terv szerint. (2+) A kijelölt tanúsító szervezet feladatai: A gyártásellenőrzés tanúsítása az alábbiak alapján: - az üzem és a gyártásellenőrzés alapvizsgálata; - a műszaki specifikáció által meghatározott esetekben a gyártásellenőrzés folyamatos felügyelete és jóváhagyása. (2+)

10 a termék első típusvizsgálata a gyártó által;
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia Siófok, március 8-9. Második lehetőség (3) a termék első típusvizsgálata egy kijelölt vizsgálólaboratórium által; gyártásellenőrzés a gyártó által. Harmadik lehetőség (4) a termék első típusvizsgálata a gyártó által; gyártásellenőrzés a gyártó által.

11 Tűzvédelmi megfelelőségi tanúsítvány TMT
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia Siófok, március 8-9. Tűzvédelmi megfelelőségi tanúsítvány TMT (aktív tűzvédelmi eszközök) Tűzvédelmi megfelelőségi igazolás TMI (építési termékek)

12 Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi
Konferencia Siófok, március 8-9. CE megfelelőségi jelölés alkalmazásának kiemelt szabályai ÉMI notified body number: 1415 Építési termékre CE megfelelőségi jelölés akkor helyezhető el, ha a megfelelőség igazolása - honosított harmonizált szabvány (hEN) vagy - európai műszaki engedély (ETA) alapján történt, és a termék megfelel valamennyi rá vonatkozó jogszabályban meghatározott alapvető követelménynek; A terméket a megfelelőség igazolása mellett a szállítónak megfelelőségi jelöléssel kell ellátnia; A CE megfelelőségi jelöléssel jogszerűen ellátott import termékek korlátozás nélkül hozhatók forgalomba.

13 ETAG 018 – 1: Általános előírások
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia Siófok, március 8-9. Az első tűzvédelmi célú építési termékcsalád európai műszaki engedély útmutatója: az ETAG 018 ETAG 018 – 1: Általános előírások Elfogadás időpontja: Együttélési időszak vége: ETAG 018 – 2: Acélszerkezetek reaktív tűzvédő bevonatai ETAG 018 – 3: Tűzvédő vakolatok és elemkészletek ETAG 018 – 4:Tűzvédő lemezek, szövetek és elemkészleteik Elfogadás időpontja: Együttélési időszak vége:

14 Felügyeleti ellenőrzés
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia Siófok, március 8-9. Felügyeleti ellenőrzés A termékek előírt műszaki követelményeinek teljesítését, a termékre vonatkozó megfelelőség-igazolás meglétét, valamint az ennek alapját képező műszaki specifikációra való hivatkozás megalapozottságát a szállítónál és a felhasználónál az építésfelügyeleti és a fogyasztóvédelmi hatóság külön jogszabályokban meghatározott módon jogosult ellenőrizni.

15 Köszönöm a figyelmet ! Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia
Siófok, március 8-9. Köszönöm a figyelmet !


Letölteni ppt "Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia"

Hasonló előadás


Google Hirdetések