Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Élelmiszer biztonsági követelmények a nemzetközi kereskedelemben.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Élelmiszer biztonsági követelmények a nemzetközi kereskedelemben."— Előadás másolata:

1 Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Élelmiszer biztonsági követelmények a nemzetközi kereskedelemben

2 Az Európai Unió szervezete és működése EU szabályok: –„az áruk, szolgáltatások, személyek és a tőke szabad áramlását gátló akadályok megszüntetése” = élelmiszerek szabad kereskedelme –gyakorlati probléma: eltérő import-, összetételi-, jelölési szabályok Európai Parlament –legfelső döntéshozó szerv –politikai-, költségvetési-, felügyeleti tevékenység –Európai Bizottság felügyelete javaslattétel közös politikára (mezőgazdaság, ipar, energia, környezetvédelem) Főigazgatóságok: élelmiszer-biztonság

3 Az Európai Unió szervezete és működése Főbizottságok: 1.Mezőgazdasági ügyek Főigazgatósága állategészségügy  járványügy, élő állatok országok közötti forgalma, állati eredetű élelmiszerek forgalma, járványos betegségek előfordulásának idő-korlátai, friss hús kereskedelmének feltételei, halászati termékek termelésének és kereskedelmének feltételei, tej és tejalapú termékek termelésének és forgalmazásának követelményei, ellenőrzési módszerek, élelmiszer eredetű fertőzések és mérgezések megelőzése. 2.Ipari Ügyek Főigazgatósága új élelmiszerek, élelmiszer jelölések, adalékanyagok, különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek, ellenőrzés. Szakmai bizottságok: –Élelmiszer Állandó Bizottság: közösség érdekeinek képviselete a tagországokat érintő ügyekben, rendeletek értelmezésének egységes megadása

4 EU irányelv a hivatalos élelmiszer ellenőrzésről (89/397.EEC) minden tagországnak gondoskodnia kell az állampolgárai egészségének és gazdasági érdekeinek védelméről, ellenőrzés végrehajtásának egységesítése, élelmiszerek ellenőrzésének összhangba hozása az előírásokkal (egészségvédelmi rendelkezések, élelmiszerek összetételére és minőségére vonatkozó előírások), rendszeres ellenőrzés, végrehajtását semmi sem korlátozhatja, illetékes hatóságok, elemző laboratóriumok névsorának nyilvánossá tétele, kiterjedt ellenőrzés (gyártás, kezelés, tárolás, szállítás, forgalomba hozatal, közösségbe bevitel), ellenőrzés: berendezésre, környezetre, szállítóeszközre, nyersanyagra, félkész termékre), higiéniai előírások ellenőrzése (személyi tisztaság, ruha) ellenőrzéssel megbízott személy jogosultságának ellenőrzése.

5 EU irányelv az élelmiszer-higiéniáról(93/43.EEC) előírások + egészségmegóvás összeegyeztetése, helyes higiéniai gyakorlat kialakításának szorgalmazása (Codex Alimentarius), élelmiszeripari vállalkozó felelőssége a higiénikus kökrülményekért, kritikus pontoknál a veszély elemzés, kockázat becslés + egyéb menedzsment irányítási eszközök alkalmazása (HACCP) biztonsági veszélyre + vállalatok kritikus ellenőrzési pontjaira kiterjedő hatósági ellenőrzések, import szabályozás – 3. ország területén fellépő higiéniai probléma esetén, függelék: –létesítmény általános követelményei, –élelmiszerek előkészítő helyiségei, –mozgó létesítmények követelményei, –szállítás higiéniai előírásai, –berendezésekkel szemben támasztott követelmények, –élelmiszer eredetű hulladékok, –vízellátás.

6 Az Európai Unió országaiba irányuló élelmiszer export szabályai 1970-es évek: –növekvő hazai élelmiszer export. Ny + É európai államok követelményei: –állatok egészségi állapota, –állategészségügyi és higiéniai rendeletek felülvizsgálata, –járványhelyzet felmérés, –higiéniai előírások üzemekre. 1976. Irányelv a hústermékek Közösségen belüli kereskedelmi forgalmával kapcsolatos egészségügyi kérdések szabályozásáról: –általános feltételek az üzemek jóváhagyására, –ált-os higiéniai előírások, –húskészítményekre vonatkozó különleges előírások,

7 Az Európai Unió országaiba irányuló élelmiszer export szabályai –fogyaszthatósági megjelölés, –tárolás, szállítás feltételei. 1985. Értekezés az élelmiszerekről: –egészség védelme, –fogyasztók érdekvédelme, –ellenőrzésekkel kapcsolatos intézkedések. 1992. Direktíva a friss baromfihússal folytatott kereskedelemmel kapcsolatos egészségügyi problémákról: –állatorvos által ellenőrzött vágóhídról kikerülő baromfihús, –megfelelő egészségügyi jelzés, –megfelelő csomagolás, szállítás.

8 Az Európai Unió országaiba irányuló élelmiszer export szabályai 1990. Direktíva a nyúlhús és tenyésztett vadhús előállításával és piacra kerülésével kapcsolatos közegészségügyi és állategészségügyi problémákat szabályozó irányelveiről: –vadnál a kizsigerelés a kábítást követő 3 órán belül, –szállításra 0-4 °C hőmérsékletű konténer –ellenőrzésekkel kapcsolatos intézkedések. 1989. Irányelv a tojástermékek előállítása és értékesítése során felmerülő higiéniai és egészségügyi kérdések szabályozásáról: –tojástermékek előírásnak való megfelelése – előállító felelőssége –hatósági ellenőrzés, –szermaradványok kimutatása szúrópróbaszerűen, –3. országban előállított tojástermékek szabályai.

9 Az Európai Unió országaiba irányuló élelmiszer export szabályai 1991. Direktíva a halászati termékek termelésének és piacra vitelének egészségügyi feltételeiről: –friss és feldolgozott hal-termékek kezelése, –3. országból importált halászati termékek szabályainak egyenlősége.


Letölteni ppt "Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Élelmiszer biztonsági követelmények a nemzetközi kereskedelemben."

Hasonló előadás


Google Hirdetések