PMS Premenstruációs szindróma Mindent a premenstruációs tünetegyüttesről és kezeléséről Dr. Kovács Péter szülész- nőgyógyász főorvos Budapest2011.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az óvodai matematikai nevelés elvei, céljai, feladatai Tk. 29.old. Kissné Zsámboki Réka NYME-BPK.
Advertisements

H OGYAN SEGÍTHETEK GYERMEKEMNEK A STRESSZ LEKÜZDÉSÉBEN ? Szülők Iskolája 4. Nagyvárad, Dr. Balla Annamária.
Klikk a folytatáshoz!. Mi a vércukor? A vércukor a vérben lévő szőlőcukor, idegen szóval glukóz. A vércukor szintje egészséges embernél 4,5 - 6,5 mmol/l.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
Téli betegségek Egyetlen kedves szó három téli hónapot is kifűt. Meg kell tanulnunk megvédeni magunkat. (Harry Potter 5)
Zeneterápia hatásai:  A zene serkentő, aktivizáló, lazító ernyesztő és légzésszabályozó  A zenének erős befolyása van a hangulatra, az érzelmi életre.
ELTINGA és MTA KRTK KTI Horváth Áron április 7. Lakásárak, támogatások és energiahatékonyság.
A zajártalom, mint a leggyakoribb foglalkozási betegség.
ISKOLAKÉSZÜLTSÉG – AZ ADAPTÍV VISELKEDÉS FEJLETTSÉGE dr. Torda Ágnes gyógypedagógus, klinikai gyermek-szakpszichológus Vizsgálóeljárás az iskolába lépéshez.
MELISSAN kapszula A stressz korunk népbetegsége A stressz fogalma a 30-as években Selye János kutatói munkássága nyomán vált ismertté. Selye azt vetette.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
A PAPRIKA, MINT NÉPÉLELMEZÉSI CIKK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
1 BIYOVIS TÁJÉKOZTATÓ. Krónikus betegségeket okozó fő problémák (1) A szervezet sav-bázis egyensúlyának a felbomlása –”savasodás” A salakanyagok, nehézfémek,
Csepregi Teréz Szociálpolitikai szakért ő Október 2.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
Dohányzás,nikotin függőség
Mozgásszervi rehabilitáció
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Egészséges táplálkozás
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
PÁPA MEGYEI FÓRUM.
AMIT A STROKE-RÓL TUDNI KELL
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
A napsugárzás jótékony hatásai:
Kémiai receptorok.
Káros szenvedélyek: Drogok.
9. rész. Egészséges táplálkozás 9.2. Ideális testsúly
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Káros szenvedélyek A szenvedélybetegség – másként addikció vagy kóros szenvedély – hátrányos helyzetbe hozhatja az érintett személyt és környezetét is,
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
SZÁMVITEL.
Szervezetfejlesztés II. előadás
Konfliktusok az iskolában
KORAI FIGYELMEZTETŐ JELEK
Innovációs képesség és jólét összefüggései
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
A beteggé válás folyamata
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai
középfokú felvételi eljárás
Az orvostudomány és jóga gyakorlati összekapcsolása, alkalmazása az egészség megőrzése és betegségek kezelése során: Swami Sivananda Saraswati orvos-jógi.
Bemutatkozik az iskolapszichológus
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Munkanélküliség.
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
A stressz biológiai és pszichológiai jellemzői
TIENS PROPOLISZ TABLETTA
U8 – U10 célok a szezonra.
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
Mit tegyenek a kiégett séfek, hogy újra lelkesek legyenek?
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
A tehetséggondozás kihívásai
Előadás másolata:

PMS Premenstruációs szindróma Mindent a premenstruációs tünetegyüttesről és kezeléséről Dr. Kovács Péter szülész- nőgyógyász főorvos Budapest2011

Mi a PMS?  A nők 80 %-a észlel a menstruáció előtt 7-10 nappal, a peteéréstől kezdődően valamilyen tünetet.  A PMS a peteérést követő tünetből álló általános és kismedencei panaszokat magába foglaló összetett tünetegyüttes, mely a menstruációs vérzés kezdetekor megszűnik, tehát ciklusosságot mutat.  Valódi PMS-ről akkor beszélhetünk, ha a fizikai, érzelmi és pszichológiai tünetek a mindennapi életet befolyásolják - ez a nők 20-30%-ra igaz.  A legsúlyosabb tünetegyüttest külön névvel jelölik, ez az úgynevezett PMDD, amelynek jelentése premenstruális diszfóriás rendellenesség. Ez a változat a nők 2-6%-át érinti és súlyos hangulatingadozásokat, fizikai tüneteket okoz.

Mi okozza?  A női nemi hormonok (ösztrogén, progeszteron) szintjének ciklikus változása hatással van a központi idegrendszerre.  A hormonszintek ciklikus változása befolyásolja a szerotonin és más neurotranszmitterek anyagcseréjét.  Köztudott, hogy a szerotoninnak szerepe van a depresszió, a szorongásos zavarok, az evés- és az alvászavarok kialakulásában. menstruációovuláció ösztrogén progeszteron menstruáció Menstruáció napjai Menstruáció kezdete Menstruáció vége ovuláció a megtermékenyítetlen petesejt elpusztul a méhszövet tovább vastagszik A közösülés eredményezhet megtermékenyülést tüszőérés tüsző- repedés sárgatest-képződéssárgatest elhal méhszövet megvastagszik

Az életmóddal kapcsolatos tényezők, amelyek hormonszint kiegyensúlyozatlansághoz és így PMS kialakulásához vezethetnek.  magas cukortartalmú ételek  finomított szénhidrátban gazdag étrend  koffein  stressz, mozgásszegény életmód  húsokban és tejtermékekben található hormonok  növényvédő szerekben található ösztrogénszerű toxinok  alacsony vitamin és ásványi anyag bevitel  túl sok só fogyasztása

A PMS kialakulásának esélye összefüggésben van a serdülőkortól a menopauzáig  a szülések számával  az életkorral - gyakoribb éves nők körében  a lelkiállapottal - feszültséggel, szorongással, lelki traumákkal  a mozgásszegény életmóddal  a súlygyarapodással vagy súlyvesztéssel  a rendszertelen táplálkozással vagy alacsony tápértékű élelmiszerek fogyasztásával

Színes tünetegyüttes  Több mint 200 tünetet lehet a PMS-sel kapcsolatba hozni, amelyek nem csak az érintett nőt, hanem többnyire a környezetében élőket is megviselik.  Mégis a páciensek többsége érzékenyen reagál, ha ezt a kellemetlen időszakot betegségként aposztrofáljuk.  Éppen ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítni arra, hogy hangsúlyozzuk, ez egy természetes folyamat.

Pszichés tünetek  ingerlékenység  hangulatingadozás  szorongás  zavarodottság  nyugtalanság  feszültség  önbecsülés csökkenése  depressziós hangulat  koncentráció zavar  feledékenység  magányérzet  agresszió

 haspuffadás  hátfájás  emlőfájdalom, érzékenység és/vagy duzzanat  fejfájás  izomfájdalmak  szédülés  súlygyarapodás  fáradtság  álmatlanság  bőrelváltozások (pattanások)  sóvárgás bizonyos ételek után  változó szexuális érdeklődés  állandó éhségérzet és falánkság Testi tünetek

A változatos tünet- kombinációk 4 fő típusban öltenek testet

PMS-A: ingerlékenység, az érzelmi instabilitás, a szorongás és a feszültség*  a nők nagy részét érinti  szenved a család, a környezet  az ösztrogénszint túl magas, míg a progeszteroné túl alacsony * Forrás:

PMS-C: a menzeszük előtt farkasétvágyuk lesz*  az evésre, és különösképpen az édességre irányuló vágyat nem tudják megzabolázni.  gyakran fejfájás, fáradtságérzet, szédelgés vagy szívdobogás is jelentkezik.  a progeszteron hiánya miatt a vércukorszint ingadozik, amit a szervezet falásrohamokkal próbál kiegyensúlyozni. * Forrás:

PMS-D: depresszió*  koncentrációs zavar  álmatlanság  aluszékonyság  önbizalomvesztés  napi tevékenység iránti érdektelenség  csökkent szexuális vágy * Forrás:

PMS-H: vízvisszatartás, puffadás, ödémás arc, kéz és láb*  tipikus jellegzetesség a mellek érzékenysége.  a tünetekért ebben az esetben az aldoszteron nevű szteroid hormon magasabb szintje felelős. * Forrás:

A kezelési lehetőségek több-kevesebb eredményt hozva a tünetek nagy száma miatt igen szerteágazóak. A PMS kezelése

A hormonális egyensúlyt befolyásoló törekvések  nyugtatók  diuretikumok  fájdalomcsillapítók  homeopátia  súlyosabb esetekben pszichoterápia tüneti kezelések  különböző természetes progeszteron tartalmú gyógynövény-kivonatok  hormontartalmú fogamzásgátló gyógyszerek

 Kutatások alátámasztják, hogy a vérzés előtti problémák kialakulásában a táplálkozásnak jelentős szerepe van.  Ezért napjainkban fokozott hangsúlyt kap az egészséges életmód és a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagok, valamint a megfelelő vitaminok pótlása. Táplálkozás

Sportolás: miért hatásos? Sportolás: miért hatásos?  A folyamatos, minimum percig végzett ritmikus testmozgás által fokozódik a jobb agyfélteke aktivitása, mely endorfin, azaz örömhormon-termelést indít el a szervezetben.  Az endorfin aktivizálja az immunrendszer működését és csökkenti a stressz-hormon szintjét.  Javul a közérzet, csökken a szorongás, a levertség érzése, amely jellemző lehet a menstruációt megelőző időszakban.

Hogyan segíthetnek az ásványi anyagok?  Magnézium A magnézium a szervezet számára alapvető fontosságú ásványi anyagA magnézium a szervezet számára alapvető fontosságú ásványi anyag Számos enzim működéséhez szükségesSzámos enzim működéséhez szükséges Segít a megfelelő szellemi és érzelmi állapot fenntartásábanSegít a megfelelő szellemi és érzelmi állapot fenntartásában Hozzájárulhat az ingerlékenység, a fáradtság és kimerültség leküzdéséhez.Hozzájárulhat az ingerlékenység, a fáradtság és kimerültség leküzdéséhez. Hiányát izomgörcsök,ingerlékenység, fáradtság jelzi Hiányát izomgörcsök, ingerlékenység, fáradtság jelzi

Hogyan segíthetnek az ásványi anyagok?  Kalcium Csontok és fogak építőelemeCsontok és fogak építőeleme Szerepe van az izomműködésben és az idegi ingerületvezetésbenSzerepe van az izomműködésben és az idegi ingerületvezetésben Támogatja a szervezet energiatermelő folyamataitTámogatja a szervezet energiatermelő folyamatait A véralvadási mechanizmusnak is lényeges elemeA véralvadási mechanizmusnak is lényeges eleme Segíti az emésztő enzimek normális működésétSegíti az emésztő enzimek normális működését Hiányát gyulladásra való hajlam, stressz érzékenység, ödéma hajlam jelzi.

A magnézium és kálcium együttes szükségessége   A magnézium és a kálcium a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagok közé tartozik: Csökkenti az ingerlékenységet és az alvászavarokat. Hozzájárul az egészséges csontokhoz és fogakhoz, a szabályos szívműködéshez és vérkeringéshez, az idegek és az izmok hatékony működéséhez.

A B6-vitamin jelentősége  A B6-vitamin vízben oldódik, szervezetbe kerülése után 8 órával kiürül a szervezetből, ezért rendszeres fogyasztása javasolt. 8 órával kiürül a szervezetből, ezért rendszeres fogyasztása javasolt.  Élettani hatásai: Részt vesz az izmok és más testi szövetek felépítéséhez szükséges fehérjék képzésében és lebontásában. Részt vesz az izmok és más testi szövetek felépítéséhez szükséges fehérjék képzésében és lebontásában. Szerepe van a nemi hormonok egyensúlyának fenntartásában és az idegrendszer kiegyensúlyozott működésében. Szerepe van a nemi hormonok egyensúlyának fenntartásában és az idegrendszer kiegyensúlyozott működésében. Alkalmazása kedvező hatással lehet a szív és érrendszeri megbetegedések, a szélütés, a depresszió, az álmatlanság esetén Alkalmazása kedvező hatással lehet a szív és érrendszeri megbetegedések, a szélütés, a depresszió, az álmatlanság esetén Kiegészíti a magnézium hatását, elősegíti annak felszívódását. Kiegészíti a magnézium hatását, elősegíti annak felszívódását. Hogyan segíthetnek a vitaminok?

A B6-vitamin jelentősége Nélkülözhetetlen az enzimek előállításában. Nélkülözhetetlen az enzimek előállításában. Segíti a vörösvérsejtek képződését. Segíti a vörösvérsejtek képződését. Szerepe van a fertőzések leküzdéséhez szükséges antitestek termelésében. Szerepe van a fertőzések leküzdéséhez szükséges antitestek termelésében. Hozzájárul a megfelelő fizikai erőnlét, mentális frissesség és a kiegyensúlyozott lelkiállapot fenntartásához. Hozzájárul a megfelelő fizikai erőnlét, mentális frissesség és a kiegyensúlyozott lelkiállapot fenntartásához. Segít a fáradság és a kimerültség csökkentését. Segít a fáradság és a kimerültség csökkentését. Hozzájárul az egészséges bőrképződéshez. Hozzájárul az egészséges bőrképződéshez. Hogyan segíthetnek a vitaminok?

Az E-vitamin jelentősége  Az E-vitamin más, zsírban oldódó vitaminokkal ellentétben csak rövid ideig raktározódik a szervezetben.  Élettani hatásai: Antioxidáns vegyület lévén hatásosan veszi fel a harcot a szabadgyökökkel szemben. Antioxidáns vegyület lévén hatásosan veszi fel a harcot a szabadgyökökkel szemben. Lassítja az öregedés folyamatát. Lassítja az öregedés folyamatát. Szerepe van a gének működésében. Szerepe van a gének működésében. Jó állapotban tartja a sejtfalakat. Jó állapotban tartja a sejtfalakat. Erősíti az immunrendszert. Erősíti az immunrendszert. Pozitív hatással van a bőrre, az idegekre, az izmokra, a vérkeringésre, a szívműködésre. Pozitív hatással van a bőrre, az idegekre, az izmokra, a vérkeringésre, a szívműködésre.

Miért fontos a stressz csökkentése?  A stressz-hormon és a progeszteron a sejtek azonos receptoraihoz kapcsolódik a szervezetben, így ha a kortizol szintje magas a stressz következtében, akkor az a progeszteron aktivitását gyengíti, így viszont az ösztrogén dominál.  Ez a hormonális egyensúlyváltozás hozzájárulhat a vérzés előtti kellemetlenségek kialakulásához.

 Olyan táplálék-kiegészítőket érdemes használni, amelyek a bennük lévő magnéziumnak, kalciumnak, B6- és E-vitaminnak köszönhetően segítik leküzdeni a menzesz előtti napokon jelentkező ingerlékenységet és a kellemetlen tüneteket.  A menstruáció előtti és alatti kismedencei kellemetlen fizikális tünetek kezelésére bizonyítottan hatásosak a nem szteroid gyulladáscsökkentők. Az ideális kombináció HU.MGP

Köszönöm a figyelmet! Köszönöm a figyelmet!