Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

PÁPA MEGYEI FÓRUM.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "PÁPA MEGYEI FÓRUM."— Előadás másolata:

1 PÁPA MEGYEI FÓRUM

2 SZENVEDÉLY, SZENVEDÉLYBETEGSÉG, FÜGGŐSÉG
Összeállította: Birloni István Szocioterapeuta, szociálpedagógus

3 Szenvedély fogalma A “Magyar Értelmező Kéziszótár” szerint a szenvedély egy “sodró erejű érzelem” megnyilatkozás, ami jellemezhet valakit abban a tevékenységében, amit éppen akkor végez. A szenvedély sokféle lehet az egész életünket behálózza.(Munka, szerelem, horgászás, ivás, cigarettázás, evés, alvás)

4 Szenvedélybetegség A szenvedélybetegség – másként addikció vagy kóros szenvedély – hátrányos helyzetbe hozhatja az érintett személyt és környezetét is, mivel kényszeres viselkedési mintákból áll, melyekben a viselkedés irányítása, abbahagyása sikertelen.

5 Függőség Fogalma A szenvedélybetegség visszafordíthatatlan formája mikor a beteg már nem tud másra gondolni csak a szenvedélyére.

6 Leggyakoribb szenvedély betegségek
Nikotin Hatalom Koffein Szex Alkohol Játék Drog Vásárlás Munka stb. Pc- „informánia”

7 AZ ÖRÖKLŐDÉS HÁROM FŐ KATEGÓRIÁJA
TÁRSADALOM- KULTÚRA SZÜLŐ GENOTÍPUSA Szülők SZÜLŐ „MEGNYIL- VÁNULÁSA” SZOCIO- KULTÚRÁLIS ÖRÖKLŐDÉS BIOLÓGIAI ÖRÖKLŐDÉS A „MINTA” ÖRÖKLŐDÉSE TÁRSADALOM- KULTÚRA GYERMEK GENOTÍPUSA UTÓDOK (F1) GYERMEK „MEGNYIL- VÁNULÁSA”

8 Alkoholizmus Az orvosi definíciók az alkoholizmust olyan szenvedélybetegségként írják le, mely az alkohol kitartó fogyasztásával jár a negatív következmények dacára. Lényege az alkoholtól való testi-lelki függőség kialakulása, adott esetben – az alkohol hiánya esetén – elvonási tünetek megjelenése jelzi ezt a függőségi állapotot. Negatív hatással jár a fizikai, mentális egészségre, valamint a szociális kapcsolatokra.

9 Alkohol fogyasztok felosztása
absztinensek, akik soha nem fogyasztanak alkoholt; a szociális ivók, akik elsősorban társaságban isznak, az ivás célja ilyenkor nem a részegség, bár időnként az is előfordul. A nagyivók rendszeresen és sokat isznak, gyakran lerészegednek. Közéjük tartoznak a "problémaivók”, akik ugyan nem rendszeresen, de önkontroll nélkül isznak, ha úgy érzik, gondjaik vannak. Közülük sokan válnak idővel alkoholbetegekké. Végül az alkoholbetegek, akiknek tevékenysége, gondolatai az alkohol megszerzése körül forog, kezelésük esetén elvonási tünetek alakulnak ki, ami mindenképpen orvosi ellátást igényel.

10 A PROCHASKA-DICLEMENTE-MODELL
A MEGKÖZELÍTÉS AZT VIZSGÁLJA, HOGY AZ ALKOHOL FOGYASZTÓ EGYÉN MENNYIRE KÉSZ MEGVÁLTOZTATNI ALKOHOL FOGYASZTÓ VISELKEDÉSÉT. A VÁLTOZÁS FOLYAMATÁBAN KÜLÖNBÖZŐ SZAKASZOK KÜLÖNÍTHETŐK EL, MELYBEN AZ EGYÉNNEK KÜLÖNBÖZŐ CÉLOKAT KELL ELÉRNIE.

11 A PROCHASKA-DICLEMENTE-MODELL STÁDIUMAI
A VÁLTOZÁSRA ELSZÁNÁS ELŐTTI (PREKONTEMPLATÍV) ÁLLAPOT AZ ELSZÁNÁS (KONTEMPLÁCIÓ) SZAKASZA AZ ELŐKÉSZÜLETI STÁDIUM AZ AKCIÓ STÁDIUMA A FENNTARTÁS STÁDIUMA

12 Forrás anyagok: James O. Prochaska-John C. Norcross-Carlo C. DIClemente: Valódi Újrakezdés Dr Varga Gábor: Addiktológia: intézményrendszer, ellátás, megelőzés

13 Köszönöm, hogy meghallgattatok további szép napot!!


Letölteni ppt "PÁPA MEGYEI FÓRUM."

Hasonló előadás


Google Hirdetések