Pálfi Éva A szociálpolitikai szakértői tevékenység jogszabályi alapjai Balatonboglár, 2010. 03. 31.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
Advertisements

Szerkesztők és a törvény A források védelme és a hatóság eljárása.
2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
Kreditpontokkal kapcsolatos tájékoztatás
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
Állam munkavédelmi feladatai
Béresné dr. Dunai Gyöngyi Oktatási és Kulturális Minisztérium
A 259/2002. (XII.18.) Korm. rendelet január 1-től hatályos módosítása
Szakmai kamarák jogosultságok megállapításával, névjegyzékvezetéssel, etikai és fegyelmi eljárásokkal kapcsolatos feladatai, a szakmagyakorlási jogosultság.
Utazási iroda alapítása
A tűzvédelmet érintő jogszabályok változásainak aktuális helyzete
AZ ALKALMI MUNKAVÁLLALÓI KÖNYVVEL TÖRTÉNŐ FOGLALKOZTATÁS GYAKORLATA március 26.
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
A komplex rehabilitáció a kárfelelősség tükrében
A gondozási szükséglet- vizsgálatok változásai 2010.
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Jogszabályi változások, aktuális feladatok Partnerség és együttműködés az informatikai támogató rendszer bevezetéséhez kapcsolódóan Emberi Erőforrások.
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
A közszolgálati jogviszony tartalma
A köztisztviselők jogállásáról…
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
Megújuló működési nyilvántartás
Álláskeresőként történő nyilvántartás
A köztisztviselők jogállásáról Bevezető rendelkezések.
A Bit módosítása évi LXXXVI. tv június január január 1.
Az adatvédelem szabályozása
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
A MUNKAVÁLLALÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
Tolna megyei földmérők helyzete a szakmagyakorlási rendelet szerint Németh András | TMMK GGT Szakcsoport elnök Tolna Megyei Földmérők Napja 2016.
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Szakál Ferenc Pál. 20/2012 (VIII.31.) EMMI rendelet.
Munkajogi ismeretek.
Álláskeresés, foglakoztatásra irányuló jogviszony létesítése.
Dr. Andrássy Gergely Herendi és Purebl Ügyvédi Iroda tel:
1 A Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltség és Szolgáltató Központ Munkaerőpiaci képzés.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
VASÚTI VIZSGAKÖZPONT KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Vasúti Vizsgaközpont Novák László igazgató.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
A közigazgatási bíráskodás - A közigazgatási bíráskodás - Az eljáró bíróságok Polgári eljárásjog Polgári eljárásjogelőadás Dr. Pribula László egyetemi.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE GYULAVÁRI TAMÁS
1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
A közigazgatási eljárás II.
Általános tájékoztatás az építőipari regisztrációról Az építőipari kivitelező vállalkozások regisztrációjának gyakorlati tudnivalói Győr, december.
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
Pécs, március 6. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
A szociálpolitikai szakértői tevékenység jogszabályi alapjai
Megjelent a végrehajtási rendelet!
A MUNKAJOG AKTUÁLIS KÉRDÉSEI
MUNKAVÉDELMI ELLENŐRZÉS ZÖKKENŐMENTESEN? munkabiztonsági szakmérnök
A szociálpolitikai szakértői tevékenység jogszabályi alapjai
Krity Csilla Katolikus Pedagógiai Intézet
Közalkalmazottak besorolása, illetménye, pedagógusokra vonatkozó új munkajogi szabályok, előmeneteli rendszer.
Előadás másolata:

Pálfi Éva A szociálpolitikai szakértői tevékenység jogszabályi alapjai Balatonboglár,

Pálfi Éva Jogszabályok Gyvt. 103/A. § Szt. 92/J: „ A szakmai programok értékelésében a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény alapján szociálpolitikai szakértői tevékenység folytatására jogosult, engedéllyel rendelkező szakértő vehet részt” évi LXXVI. tv. a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól 25/2009. (XI. 13.) SZMM rendelet az OGYSZN-ről és az OSZSZN-ről A belső piaci szolgáltatásokról szóló, december 27-i 2006/123/EK európai parlamenti és tanácsi irányelveknek való megfelelés

Pálfi Éva A szociálpolitikai szakértői tevékenység Engedélyköteles tevékenység Új kérelmező, illetve meghosszabbítás, új szakterület felvétele esetén: engedély kiadása és azzal egyidejűleg nyilvántartásba vétel A rendelet hatályba lépését megelőző napon érvényes szakértői igazolványok a bennük meghatározott időpontig érvényesek – kvázi „engedély”

Pálfi Éva Engedélyezés Hatósági eljárás a Szolgtv. és a Ket. szerint Feltételrendszer: objektívebb; hatósági döntéshozatal logikájának megfelelő Kérelem - jogosultság bizonyítása - engedély

Pálfi Éva Névjegyzék Hatósági nyilvántartás A hatóság a jogszabályban meghatározott adatokról vezet nyilvántartást A jogszabálysértő bejegyzést törölni kell, a hibás bejegyzést javítani, az elmulasztott bejegyzést pótolni Ügyfél: jogorvoslattal élhet a jogszabálysértő vagy hibás adat tudomására jutásától számított 10 munkanapon belül

Pálfi Éva Vezetendő adatok Szolgtv.: a szolgáltató neve, lakcíme, az engedélyezett szolgáltatási tevékenység megjelölése, az engedély száma, a tevékenység megkezdésének vagy folytatásának az engedélyben foglalt területi és időbeli korlátai; annak a szolg. tevékenységnek a megjelölését, amelyre a szolgáltató nem jogosult, a tilalom időbeli és területi hatályát, külön jogszabályban meghatározott adatok Külön jogszabály: Gyvt. 103/A. § további természetes személyazonosító adatok, értesítési cím, egyéb elérhetőség hj. esetén; munkahely, munkakör, végzettség, szakképzettség, szakvizsga, szakterület, engedély kiadásának időpontja, felkészítő képzésen, továbbképzésen való részvétel időpontja, szakmai tevékenység leírása, szüneteltetés, felfüggesztés időpontja

Pálfi Éva A szakértő jogai Kérheti a szolgáltatás engedélyezését (két szakterületre) Adatvédelem, megfelelő adatok közzététele iránti jog SZAKÉRTŐKÉNT TEVÉKENYKEDHET Szüneteltetést kérhet Bejelentheti a szakértői tevékenység megszüntetését, kérheti nyilvántartásának törlését.

Pálfi Éva A szakértő köteles Adatváltozást bejelenteni Felkészítő képzésen, továbbképzésen részt venni Feltételek nem teljesülését bejelenteni (képzés, továbbképzés is) Elfogulatlanul eljárni, kizárási okot figyelembe venni

Pálfi Éva A szakértő eljárása Munkaviszony Megbízás – polgári jogi aktus Kirendelés – közigazgatási jogi aktus Korlátok: Kizárás, Összeférhetetlenség közbeszerzési törvény! évi CXXIX. Tv. – szolgáltatási értékhatár nemzeti eljárásokban 8 mFt- tól, összeszámítás szabályai

Pálfi Éva Mikor nem járhat el a szakértő? A R.-ben összeférhetetlenségi szabályok nincsenek, Csak kizárási szabály: R. 8. § „A szakértő nem járhat el olyan ügyben, amelyben – az adott ügy összes körülményeire tekintettel – nem várható el tőle az ügy tárgyilagos megítélése.”

Pálfi Éva Összeférhetetlenség – más megközelítésben Főállás felől nézve: Kjt. Ktv. Mt. Az adott munkakörre vonatkozó speciális összeférhetetlenségi szabályok

Pálfi Éva Ktv. Munkavégzésre irányuló egyéb vagy további jogviszony korlátozása: Tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység, közérdekű munka OK Egyebet csak engedéllyel Vezetői megbízással, kinevezéssel rendelkező köztisztviselő: „egyebet” nem; Tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, jogi oltalom alá eső szellemi tevékenységet valamint a munkakörével összefüggő, külön jogszabályban ekként meghatározott tevékenység - ha ingyen: bejelentési kötelezettség; - ha ellenérték fejében végzi: engedély a hivatali szervezet vezetőjétől! Megtagadhatja, ha a tevékenység a köztisztviselőhöz méltatlan, vagy veszélyeztetné pártatlanságát.

Pálfi Éva Kjt Magasabb vezető, vezető, pü. Kötvállra jogosult – hozzátartozó, v. a munkáltatóéval azonos/hasonló tevékenységet is végző, rszes gazd-i kapcsolatban álló gt-val Speciális szabályok (kutatás, katasztrófavédelem, nemzetbiztonság…)

Pálfi Éva Mt. és speciális szabályok MT:Vezető munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyt nem létesíthet, kiv: munkaszerződés eltérő rendelkezése, tudományos, oktatói, szerzői jog alá tartozó tevékenység Speciális szabály: pl. ellátottjogi képviselők, ORSZI

Pálfi Éva Ellátottjogi képviselők Szt. 94/K. (10) bekezdése szabályozza, hogy kit zár ki a jogalkotó a tevékenységből (büntetett előélet, foglalkozástól eltiltás)

Pálfi Éva Panaszeljárás Szakértői tevékenységgel kapcsolatos panasz A hivatal vizsgálja ki (v. + bizottság/szakértők közül/ FSZH/SZMI/OSZT Szankciók: írásbeli figyelmeztetés, max. 3 év felfüggesztés, engedély visszavonása

Pálfi Éva Szakértői névjegyzékről való törlés Szakértő bejelenti a tevékenység megszüntetését Nem vett részt a képzésen Elhunyt Feltételek utóbb beállt hiánya Panasz szankciójaként