Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Megjelent a végrehajtási rendelet!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Megjelent a végrehajtási rendelet!"— Előadás másolata:

1 Megjelent a végrehajtási rendelet!
Belső ellenőrök regisztrációjával és továbbképzésével kapcsolatos végrehajtási rendelet Megjelent a végrehajtási rendelet! Magyar Közlöny 142. Szám 2009. október 6. 18/2009. (X. 6.) PM rendelet A költségvetési szervnél belső ellenőrzési tevékenységet végzők nyilvántartásáról és kötelező szakmai továbbképzéséről

2 Áht. módosítás 2009. október 1-től, a évi LXXXII. törvénnyel pontosításra kerültek az Áht. belső ellenőrzési regisztrációra vonatkozó paragrafusai. Igazán nem érinti a lényeget a módosítás, inkább csak átfogalmazás, amely nem annyira a nyilvántartásra, hanem a tevékenység végzéséhez az engedély kiadására helyezi a hangsúlyt. Az engedélyeket ugyanúgy az államháztartásért felelős miniszter adja ki, és azokról, akik részére kiadták az engedélyt, nyilvántartást vezetnek. A hatósági eljárás időtartama lerövidült a 60 napról 45 napra. Kikerült az engedély iránti kérelem feltételei közül az, hogy a kérelmező költségvetési szervnél Magyarországon belső ellenőrzési tevékenységet kívánjon folytatni.

3 Regisztráció és továbbképzés
Költségvetési szervnél belső ellenőrzési tevékenységet csak az végezhet, aki az Áht. 121/C. §-ban meghatározott nyilvántartásban szerepel. A belső ellenőrök kötelesek megszerzett ismereteiket naprakészen tartani, fejleszteni, változásokat követni. Ennek érdekében kötelesek szakmai továbbképzésen részt venni. Ha ezt nem teljesíti, törlik a nyilvántartásból. Megjelent a végrehajtási rendelet – 18/2009. (X.6.) PM rendelet! Hatályba lépés: a kihirdetést követő 45. nap (2009. november 20.)

4 Belső ellenőrzési tevékenységet végzőkről vezetett nyilvántartás
A költségvetési szervnél belső ellenőrzési tevékenységet végzőknek az Áht. 121/C. § (7) bekezdése szerinti nyilvántartása. Regisztráció iránti kérelem: A kérelmezőnek a rendelet 2. számú mellékletében foglalt adattartalommal a Pénzügyminisztérium honlapján közzétett, e célra rendszeresített nyomtatványon vagy elektronikus űrlapon kell a kérelmet benyújtania, csatolva a rendeletben előírt mellékleteket (végzettség, szakmai gyakorlat, igazgatási szolgáltatási díj befizetésének igazolása). (A rendelet adatváltozás, törlésre okot adó körülmény felmerülése esetére is rendelkezik bejelentési kötelezettségről.)

5 Regisztrációért fizetendő díj
A tevékenység engedélyezése iránti eljárásért, a nyilvántartásba bejegyzett adatok módosításáért és a kérelemre történő törlésért igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni. Az engedély iránti eljárás díja 5500 forint. (Adatmódosítás, kérelemre törlés – 1000 forint.) A díjat a PM rendeletben meghatározott számlaszámára kell befizetni, az a PM működési bevételét képezi. (A díjat az eljárás kezdeményezésekor, a kérelmezőnek kell megfizetni, helyt adó határozat és elutasítás esetén is egyaránt meg kell fizetni, ha pedig ugyanabban az ügyben új eljárás indul, ismét meg kell fizetni.)

6 Belső ellenőrök továbbképzése
A belső ellenőrök kötelező szakmai továbbképzésen kötelesek részt venni.   Az ÁBPE, azaz államháztartási belső pénzügyi ellenőrzés keretében a miniszteri rendelet két továbbképzési szintet határoz meg: „ÁBPE-továbbképzés I.” és „ÁBPE-továbbképzés II.”

7 ÁBPE-továbbképzés I.: a belső ellenőrök kötelező szakmai továbbképzése keretében az „ÁBPE-továbbképzés I.” elnevezésű képzés (20 óra), amely az 1. számú melléklet I. pontja szerinti 1-3. modulokat tartalmazza, és amelyhez vizsga kapcsolódik. Modulok: 1. Általános bevezető modul 2. Az általános belső ellenőrzés 3. FEUVE Az „ÁBPE-továbbképzés I.” elvégzése a tevékenység végzéséhez szükséges engedély iránti kérelem benyújtását követő évben kötelező (naptári év).

8 §. ÁBPE-továbbképzés II
§     ÁBPE-továbbképzés II.: a belső ellenőrök kötelező szakmai továbbképzése keretében az ÁBPE-továbbképzés I. képzésre épülő, az 1. számú melléklet II. pontjában felsorolt, a belső ellenőr által választott képzés. Informatikai szakellenőr Számvitel Államháztartási pénzügyi menedzsment Uniós támogatások ellenőrzése Pénzügyi-számviteli szakellenőrzés Okleveles pénzügyi revizori képzés Költségvetés-gazdálkodási szakügyintézés Mérlegképes könyvelés az államháztartásban Teljesítményellenőrzés Rendszerellenőrzés ÁBPE alapjául szolgáló jog Közbeszerzések pénzügyi ellenőrzése Közigazgatási projektek pénzügyi menedzsmentje, kontrolljai   Az „ÁBPE-továbbképzés II.” az „ÁBPE-továbbképzés I.” elvégzését követően kétévente (naptári évben számolva) kötelező.

9 A jelentkező a kötelező szakmai továbbképzésen való részvételi szándékát a nyilvántartásba vételét követő év február 28-ig a kötelező szakmai továbbképzésben közreműködő szervezethez (Vám- és Pénzügyőri Iskola) történő jelentkezés megküldésével jelzi a Központ (ÁBPE Módszertani és Képzési Központ) honlapján keresztül. Jelentkezési díjat kell fizetni. A közreműködő szervezet tájékoztatást nyújt a képzésekről, a résztvevővel felnőttképzési szerződést köt. A közreműködő szervezet havonta értesíti a minisztert a képzésekről, ezáltal igazolva a képzésben részt vett belső ellenőrök kötelezettségeinek teljesítését.

10 A kötelező szakmai továbbképzés - miniszter által jóváhagyott - akkreditált képzési programjában meghatározott előzetes tudásszint-felmérésen legalább 80%-os eredményt elérő belső ellenőr az adott év vonatkozásában mentesül a továbbképzésen való részvétel és vizsgatételi kötelezettség alól. A képzésre kötelezettek a Központ által 2009-ben meghirdetett és lebonyolításra kerülő képzések elvégzésével kiválthatják a 2010-ben esedékes képzési kötelezettségüket.


Letölteni ppt "Megjelent a végrehajtási rendelet!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések