Készítette: Kincses László

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tűzvédelmi alapismeretek
Advertisements

Tűzvédelmi oktatás március.
Blahó Tamás tű. alezredes Igazgató-helyettes
Egyetemi tűz- és munkavédelmi megbízottak évi továbbképzése
Az áruházak üzemeltetőinek tűzvédelmi feladatai
Bontási munkák előírásai
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
Tűzvédelem a kereskedelemben
Tűz- és munkavédelmi megbízottak évi továbbképzése
Tűzvédelmi ismeretek Tűzriadó gyakorlás.
Munkahelyi egészség és biztonság
Információk Gyakorlatvezető: Hajnik Tünde, PhD
A tűzvédelmi bírság
7. Tétel Ahhoz, hogy szalonja teljes körű szolgáltatást nyújtson, szüksége van további szépségápolással foglalkozó szakemberre (fodrász, kozmetikus, masszőr.
Tűzvédelmi ismeretek.
10. Tétel.
Az OTSZ használati szabályainak főbb változásai
Sándor Roland tű. alezredes BM OKF Tűzvédelmi Főosztály
Mellár János 1. óra Február 10. v
Elektronikai Áramkörök Tervezése és Megvalósítása
GAZDASÁGI ÉS MŰSZAKI FŐIGAZGATÓSÁG
A tűzvédelmi megbízottak tűzvédelmi feladatai, kötelezettségei.
DE Tűz- és Munkavédelmi megbízottak továbbképzése 2008.
TŰZ ÉS MUNKAVÉDELMI MEGBÍZOTTAK ÉVI TOVÁBBKÉPZÉSE A Debreceni Egyetem GF Munkabiztonsági Önálló Osztály (MBO) Szervezésében.
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Mentők riasztása Tűzoltók riasztása Rendőrség riasztása
Kiürítés a valóságban és a papíron
tűzvédelmi tapasztalatai
TŰZVÉDELMI ISMERETEK.
17. tétel.
Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei
A tűzmegelőzési tevékenységek végzésének egységes szabályairól
Tűzoltó vízforrások felülvizsgálata
Munkahelyi egészség és biztonság
Villamos Baleset és Mentés!!!
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
OTSZ 5.0 használati előírások
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
Az új OTSZ-ről Kiürítés
Szabados László tű. alezredes kiemelt főreferens
Segédlet a kollégiumi biztonság megőrzéséhez
Tűz- és balesetvédelem
Tűzvédelem: megelőzés, jelzés, menekülés
Használati szabályok főbb változásai az OTSZ.-ban
TŰZVÉDELMI ISMERETEK.
A tűzvédelmi megbízottak tűzvédelmi feladatai, kötelezettségei.
OLTÁSI MÓDOK: Éghető anyag eltávolításán alapuló
Menekülési útvonal: » Az útvonal rajza ki van függesztve az iskola tantermeiben és egyéb helyiségeiben. Kérjük, hogy megérkezéskor a menekülési útvonal.
Tűz (tűzeset): az az égési folyamat, amely veszélyt jelent az életre, a testi épségre vagy az anyagi javakra, illetve azokban károsodást okoz. Tűz elleni.
„BIG JUNE” Hogyan készülünk fel a évi nagyjavításra?
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
A norma szerinti villámvédelem - Tűzvédelmi követelmények -
Tűz- és balesetvédelem
Munkára képes állapot ellenőrzésének anomáliája a munkahelyen Poór László ügyvezető.
Alapvető munkabiztonsági szabályok Ládi András Egészségvédelem és munkabiztonság vezető szakértő változások.
Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Bakcsányi Péter tűzoltó százados Katasztrófavédelmi Hatósági Osztályvezető.
1 TŰZVÉDELMI ISMERETEK. Tűzvédelem: Tűzesetek megelőzése, tűzoltási feladatok ellátása, tűzvizsgálat, valamint ezek feltételeinek biztosítása. 2.
Tűz- és Munkavédelmi oktatás Immunológiai Intézet 2014.
Veszprémi Katasztrófavédelmi Kirendeltség A vállalkozásokat érintő változások az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat tükrében Készítette: Glöckl Antal tű.
TŰZVÉDELMI ISMERETEK. 2 Tűzvédelem – alapfogalmak.
Munkavédelmi bírságolások. – egy előírt határértékek több mint 10%-os túllépése, – nincs munkavédelmi szakember, – nincs biztosítva a foglalkozás-egészségügyi.
Tűzvédelmi Szabályzat
Tűzvédelmi ismeretek Tűzriadó gyakorlás.
Szabályok és teendők veszély esetén
Bogos Csaba GAZEK Safety Expert Ügyvezető - Tulajdonos
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Elektromos kéziszerszámok, kisgépek érintésvédelmi ellenőrzése
Tűzvédelem 2018-ban, előírások a jogszabályi változások tükrében
Tüzvédelem.
Előadás másolata:

Készítette: Kincses László Tűzvédelem Készítette: Kincses László

Törvényi szabályozás A 2012. január 1-jétől hatályos 2011. évi CXXVIII. katasztrófavédelemi törvény és a többször módosított 1996. évi XXXI. tűzvédelmi törvény alapján minden vállalkozásra, cégre az alábbi kötelezettségek vonatkoznak: a munkáltatónak gondoskodnia kell a munkahelyek, szalonok, irodák létesítése során a helyiség tűzvédelmére vonatkozó előírások betartásáról; tűzvédelmi dokumentációkat kell készíttetnie tűz- és munkavédelmi szaktevékenység végzésére jogosult szakemberrel; tűzvédelmi szabályzat készíttetése az 5 főnél többet foglalkoztató cég számára kötelező; Szakemberrel kell készíttetnie egy tűz- és munkavédelmi oktatási anyagot, amelyet minden munkavállalóval ismertetni kell munkába állás előtt, ismétlődően évente és bármely rendkívüli esetben. Az oktatást naplóban kell dokumentálni, hitelesíttetni; a munkáltatónak a szabályok betartását folyamosan meg kell követelnie és ellenőriznie kell; rendelkeznie kell az Országos és a Helyi Tűzvédelmi Szabályzatban meghatározott mennyiségű és minőségű tűzvédelmi eszközökkel, tűzoltókészülékekkel, tájékoztató és figyelmeztető táblákkal, szükség esetén tűz- és füstjelző berendezésekkel, tűzcsapokkal, melyeket az előírt módon és helyekre fel kell szerelni. el kell végeztetnie a tűzvédelmi eszközök ellenőrzéseit, felülvizsgálatait a jogszabályban meghatározott rendszerességgel. A tűzoltókészülékek, tűzjelző, füstjelző berendezések, tűzcsapok éves felülvizsgálatát kizárólag tűzvédelmi szakvizsgával rendelkező szakember végezheti.

A munkavállaló kötelességei és jogai A dolgozónak saját munkaterületén gondoskodnia kell a tűzvédelmi előírások és a tűzvédelmi szabályzatban foglaltak maradéktalan betartásáról. Munkája során köteles betartani a technológiai utasításokban valamint a berendezések kezelési utasításaiban előírtakat. Figyelemmel kell kísérnie az általa használt berendezések, felszerelések állapotát. Hiba, sérülés esetén közvetlen felettesét kell értesítenie. A munkatevékenység befejezése után a zárást végző dolgozó köteles gondoskodni a helyiség áramtalanításáról, az esetleges tűzveszélyt jelentő állapot megszüntetéséről. Dohányozni csak a kijelölt helyen szabad. Nyílt lánggal, tűzveszéllyel járó munkát végezni csak az erre jogosult vezető írásbeli engedélyével szabad. Felelős munkaterületének tűzvédelmi helyzetéért, tisztaságáért, a számára meghatározott feladatok végrehajtásáért; jogosult a munkavégzést felfüggeszteni, abbahagyni, ha olyan körülményt tapasztal, amely tüzet, robbanást okozhat; ha az előírt tűzvédelmi eszközök nincsenek biztosítva a számára, illetve ha saját vagy mások testi épségét veszélyezteti. Bizonyos munkakörök betöltése tűzvédelmi szakvizsgához kötött (ennek meglétéért a helyi vezetők a felelősek).

Tűzveszélyességi osztályok A tűzveszélyességi osztályok jelölése A, B, C, D, E betűkkel történik. Ezek a számok az A-tól az E-ig egyre csökkenő tűzveszélyességet jelentenek. „A” Fokozottan tűz- és robbanásveszélyes: az az anyag, amelynek bármely halmazállapotban heves égése, robbanása iniciáló (kezdeményező) gyújtásra bekövetkezhet; folyadék, amelynek zárttéri lobbanáspontja 21 °C alatt van; gáz, gőz, köd, amelynek éghetőségi határértéke a levegőhöz viszonyítva legfeljebb 10% (térfogati). „B” Tűz- és robbanásveszélyes: az a por, amely a levegővel robbanásveszélyes keveréket képez; folyadék, amelynek zárttéri lobbanáspontja legalább 21 °C, nyílttéri lobbanáspontja legfeljebb 55 °C; gáz, gőz, köd, amelynek éghetőségi határértéke a levegőhöz viszonyítva legalább 10% (térfogati). „C” Tűzveszélyes: az a szilárd anyag, amelynek gyulladási hőmérséklete legfeljebb 300 °C; folyadék, amelynek nyílttéri lobbanáspontja 55°C és 150 °C között van; az a gáz, amely nem ég, de az égést táplálja.

További osztályok „D” Mérsékelten tűzveszélyes: az a szilárd anyag, amelynek gyulladási hőmérséklete legalább 300 °C; folyadék, amelynek nyílttéri lobbanáspontja 150 °C felett van; az a vizes diszperziós rendszer, amelynek éghetőanyag-tartalma nagyobb, mint 25%, víztartalma kisebb, mint 50%. „E” Nem tűzveszélyes: a nem éghető anyag

Tűzriadóterv A tűzvédelmi szabályzat melléklete. Kötelező készíteni: „A”-”C” tűzveszélyességi osztályba tartozó létesítményekre; művelődési, oktatási, egészségügyi és szociális létesítményekre; olyan létesítményekre, melyekben egy tűzszakaszon belül több mint 300 fő tartózkodhat; kereskedelmi szálláshelyekre; az olyan időszakos vagy állandó jelleggel üzemelő zenés szórakozóhelyekre, ahol egy időben 50 főnél több személy tartózkodhat. A 2-5. pontban szereplő létesítmények közösségi terein, valamint a szálláshelyek szobáiban is el kell helyezni az épület elhagyásának lehetőségét (menekülési útvonal), ennek szöveges illetve rajzos leírását. Külföldiek elhelyezésére szolgáló létesítményekben mindezeket angol és német nyelven is meg kell tenni. a

A tűzriadóterv tartalmazza a tűzjelzés módját; a tűzoltóság valamint a létesítményben tartózkodók riasztási rendjét, a létesítmény elhagyásának módját; tűz esetén a munkavállalók szükséges tennivalóit; a főbb veszélyforrások megnevezését; a létesítmény helyszínrajzát, szükség szerint szintenkénti alaprajzzal, a tűzvédelmi szempontból fontos berendezések, központi elzárók és a vízszerzési helyek megjelölésével. A tűzriadótervet állandóan hozzáférhető helyen kell elhelyezni!

Egy példa

Tűzosztályok A tűzoltókészülékeken találhatók az ezekkel kapcsolatos jelzések. Megmutatják, hogy ezek milyen tüzek oltására alkalmasak. A - Főleg szilárd szerves eredetű anyagok tüzei: szilárd, általában szerves eredetű olyan anyagok tüze, amelyek lángolás, vagy parázslás kíséretében égnek (pl. fa, papír, szén, szalma); B - Olvadékok (tűzveszélyes folyadékok); C - Éghető gázok tüzei; D - Fémek, fémötvözetek tüzei (nátrium, magnézium).

Irodákra vonatkozó tűzvédelmi előírások Irodákban a bútorokat úgy kell elhelyezni, hogy a helyiségben a szabad mozgás, közlekedés biztosítva legyen, az ajtók teljes szélességükben nyithatók legyenek. Minden helyiségben megfelelő számú hulladékgyűjtőt kell biztosítani, azokat szükség szerint, de legalább a munka befejezése után ki kell üríteni. A hulladéktárolókba égő cigarettavéget, gyufaszálat tenni, hamutartót üríteni nem szabad. A helyiségben csak a folyamatos tevékenységhez szükséges mennyiségű éghető anyag tartható. Tűzveszélyes folyadékot a legkisebb mennyiségben sem szabad tárolni. Rendszeresen gondoskodni kell az iratok irattárba helyezéséről. A berendezéseket csak a kezelési leírásban foglaltak szerint szabad üzemeltetni. Tisztításra csak a kereskedelemben erre a célra árusított tűzveszélyes anyag használható. A villamos készülékeket a munka befejezése után áramtalanítani kell. Erre felelős személyt kell megbízni, ennek hiányában ez a helyiséget utolsóként elhagyó dolgozó feladata.

Közlekedőkre, folyosókra előterekre vonatkozó előírások A menekülési útvonalakat leszűkíteni még átmenetileg sem szabad. Az előtérben a székeket, az asztalokat, a berendezési tárgyakat úgy kell elhelyezni, hogy azok a menekülés útvonalába ne kerülhessenek, továbbá az ott tartózkodók menekülését, mentését ne akadályozzák. A folyosókon, a közlekedőkben anyagot tárolni nem szabad. Olyan rögzítetlen berendezési tárgy elhelyezése is tilos, amely a menekülési útvonalba bekerülve a menekülést, a mentést akadályozná. A menekülésnél számításba vett ajtókat, kijáratokat – ha ott személyek tartózkodhatnak – lezárni tilos. Az ajtók teljes szélességű nyithatóságát mindig biztosítani kell. A folyosók, közlekedők irányfény-világításának karbantartásáról, működőképességéről gondoskodni kell.

A teakonyha tűzvédelmi előírásai A berendezéseket, a készülékeket úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedési utak állandóan szabadon maradjanak. A készülékeket a szennyeződésektől rendszeresen, de legalább naponta meg kell tisztítani. A berendezéseket csak a használati utasításban meghatározottak szerint szabad használni. A konyha zárása előtt meg kell győződni arról, hogy bent nem maradt tűzveszélyes állapot, a készülékek kikapcsolt állapotban vannak. A helyiségben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak írásbeli engedéllyel szabad. A kávéfőzőt, az elektromos főzőlapot használat előtt nem éghető szigetelő lapra kell helyezni, ezeket bekapcsolt állapotban felügyelet nélkül hagyni szigorúan tilos.

Az irattár tűzvédelmi előírásai Az irattárban tűz- és robbanásveszélyes anyagok tárolása, robbanásveszéllyel járó tevékenység végzése tilos. A helyiségben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak írásbeli engedély alapján szabad. Villamos tokozattól, világítótótesttől az iratokat legalább 30 cm távolságra kell elhelyezni. A polcokat úgy kell elhelyezni, hogy az irattárban tartózkodó személyek számára a szabad mozgás, a menekülés mindenkor biztosítva legyen. Az irattár zárásakor a helyiséget utolsóként elhagyó dolgozó köteles meggyőződni arról, hogy a helyiséget áramtalanították, és minden olyan körülményt megszüntettek, ami tüzet okozhat.

A tűzjelzés végrehajtása Aki tüzet vagy annak közvetlen veszélyét észleli (munkakörtől függetlenül), köteles haladéktalanul értesíteni a tűzoltókat és a területen dolgozókat. A jelzés történhet: manuális tűzjelzővel (pl. a falon elhelyezett tűzjelző); automatikus tűzjelzővel (pl. a mennyezeti érzékelők); telefonhívással (bármely hálózatból ingyenesen hívható a 105-ös számon a tűzoltóság, vagy a 112-es számon a központi segélyhívón); sérülés, baleset, füstmérgezés (gyanúja) esetén a mentőket is értesíteni kell a 104-es számon. A telefonos bejelentést akkor is tegyük meg, ha az automata jelzőrendszer működik, illetve ha más már valószínűleg jelentette az esetet. A bejelentésnek tartalmaznia kell: a tűz pontos helyét; mi ég; történt-e személyi sérülés, emberélet van-e veszélyben; a tűz terjedelme; mi van veszélyben; a bejelentő neve, címe és a telefon hívószáma.

Menekülés, életmentés Meggondoltan cselekedjünk, kerüljük a pánikot. Menekülésre a természetes kijáratokat (folyosó, lépcsőház, ajtók) használjuk. Lift csak akkor vehető igénybe, ha kialakítása folytán tűz esetén is használható. Az útvonalakról a létesítményben a falakon, az ajtók mellett vagy fölött elhelyezett útvonaltérképek, feliratok, ábrák adnak útmutatást. A lehető legrövidebb úton hagyjuk el a veszélyeztetett területet. Ha a veszélyhelyzet indokolja, burkoljuk be testünket szorosan ruhákkal. Füstmérgezés ellen kössünk az orrunk, a szánk elé nedves ruhadarabot. Az életveszélybe került személyek mentése elsődleges feladat, akár anyagi kár okozásával is el kell végezni. A mentést a veszélyeztetett személy akarata ellenére is végre kell hajtani. Lehetőleg legalább két személy hajtsa végre. A testi épség veszélyeztetése nélkül neki lehet állni a tűz oltásának. Olyan mentési módot kell választani, ami a legkisebb személyi kockázattal jár. Az áramtalanítás a lehető legkisebb területet érintse. Minden olyan körülményt meg kell szüntetni, ami a tűz tovaterjedését segíti. A tűzoltóság kiérkezése után csak az ő utasításuk alapján szabad cselekedni.

Az oltókészülék használata A tűzoltókészülékek számát és elhelyezését a munkáltató írásban határozza meg a tűzoltókészülék-nyilvántartásban valamint a létesítmény alaprajzában megjelölve. A készüléket jól láthatóan, könnyen hozzáférhetően kell elhelyezni, legfeljebb 1,35 m magasságban kell rögzíteni, és állandóan használható állapotban kell tartani. A hatályos jogszabályba foglalt biztonsági utánvilágító vagy világító jellel meg kell jelölni. A készülék leemelése után olvassuk el a használati utasítást. A készülék véletlen indítás ellen biztosítószeggel, fém- vagy műanyag lemezzel, lapkával biztosítva van. Használat előtt ezeket el kell távolítani. Beütőszeges készüléknél rá kell ütnünk a szegre. Hallani fogjuk, amint kiáramlik a gáz, és keveredik az oltóanyaggal. A tömlőt a lángzónára irányítva az oltás megkezdhető. Fejszelepes készüléknél a biztosítószeget kell eltávolítani. Célszerű szakaszosan használni a készüléket. Használat előtt fontos meggyőződni arról, hogy a készülék elektromos berendezések oltására is használható-e!

Vége