Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Elektromos kéziszerszámok, kisgépek érintésvédelmi ellenőrzése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Elektromos kéziszerszámok, kisgépek érintésvédelmi ellenőrzése"— Előadás másolata:

1 Elektromos kéziszerszámok, kisgépek érintésvédelmi ellenőrzése
MOL Petrolkémi Zrt. - Energia Hálózat Üzemeltetés Tisza Site Gémes Imre EBK üzemirányító

2 Milyen eszközök tartoznak ebbe a csoportba?
Minden olyan elektromos kisgép, villamos kéziszerszám, amit villásdugóval csatlakoztatunk a villamos hálózathoz, és kézben tartva használjuk, vagy használat közben megváltoztathatjuk a helyét.

3 Milyen rendszerességgel kell elvégeztetni ezt a vizsgálatot?
évente

4 Miért kell ellenőriztetnem ezeket a gépeket?
Ezek a berendezések valamilyen érintésvédelmi mód alkalmazásával sérülésmentes állapotukban megvédik a használót az áramütéstől. 10/2016.(IV.5) NGM  rendelet kötelezően előírja évente ezen eszközök vizsgálatát.

5 Kiknek kell elvégeztetni ezt a vizsgálatot?
Minden cégnek, vállalkozásnak, aki villamos kisgépeket és egyéb nem helyhez kötött villamos berendezéseket üzemeltet és használ munkája során, a munkahelyén. Kik végezhetnek ilyen vizsgálatot? Legalább erősáramú villanyszerelő szakképzettséggel rendelkező személy.

6 Mit kell tartalmaznia a készülék ellenőrzési jegyzőkönyvnek?
Hogy a felülvizsgálat mely berendezésre terjedt ki, a vizsgálatot végző felelős személy nevét és vizsgabizonyítványának számát, hogy milyen ok miatt került sor a vizsgálatra, hogy mikor végezték a vizsgálatot, a vizsgálatot végző aláírását, a vizsgált berendezés minősítését.

7 Miért kell ilyen sűrűn, éves szinten vizsgálni?
Használat közben elmozdítjuk őket, kézben tartva használjuk, kihúzzuk, bedugjuk a villásdugót, nagy igénybevétel.

8 Kivitelezői ellenőrzések tapasztalatai

9 Kötbér tétel (nettó HUF) HSE_1_G5_MOL1 alapján
10.10 A helyszínen tárolt és vagy használt, -a jogszabályi előírások szerint veszélyesnek minősülő- anyagok biztonsági adatlapja nincs a helyszínen. 50 000 / db Pótlás 10.11 Villamos berendezések érintésvédelmi felülvizsgálata nem történt meg és/vagy dokumentáció a helyszínen nem áll rendelkezésre. A nem megfelelő berendezés használatának betiltása, helyszínről eltávolítása 10.12 Hegesztő készlet időszakos felülvizsgálata nem történt meg, vagy nem azonosítható. 25 000 / eszköz Pótlás, ill. a nem megfelelő eszköz eltávolítása a munkaterületről 10.13 Előírt SCC rendszer tanúsítás hiánya Nincs tanúsítás: 500 000 Munkaengedély bevonása A tanúsítás nem tartalmazza a végzett tevékenységet: Személyi tanúsítás hiánya vagy nem megfelelő szintje: /fő Az érintett munkavállalók tevékenységének felfüggesztése 25 000 / eszköz

10 Vonatkozó jogszabályok, szabályzatok
AZ ÉLET, A TESTI ÉPSÉG ÉS AZ EGÉSZSÉG ELLENI BŰNCSELEKMÉNYEK Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés BTK 165. § (1) Aki foglalkozási szabály megszegésével más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki, vagy testi sértést okoz, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (2) A büntetés a) három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget, b) egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált, c) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

11 évente

12 Köszönöm a figyelmet! Első a Biztonság!


Letölteni ppt "Elektromos kéziszerszámok, kisgépek érintésvédelmi ellenőrzése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések