Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

DE Tűz- és Munkavédelmi megbízottak továbbképzése 2008.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "DE Tűz- és Munkavédelmi megbízottak továbbképzése 2008."— Előadás másolata:

1 DE Tűz- és Munkavédelmi megbízottak továbbképzése 2008.
Nagyhaju Norbert főelőadó 56510 DE GF MUNKABIZTONSÁGI ÖNÁLLÓ OSZTÁLY

2 ELŐADÁS VÁZLATA DE Munkavédelmi szabályzata
Képernyős munkahelyek, valamint foglalkozás egészségügyi vonatkozásai (éleslátást biztosító szemüveg) Munkavédelmi oktatás

3 EGYETEMI MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT
Új munkavédelmi szabályzat 2007 (VI. fejezet: a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről ) Letölthető: A szabályzat új részei a VII. fejezetben találhatóak meg melyek a következők: -Kockázat becslés és értékelés

4 EGYETEMI MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT
- Villamos berendezések érintésvédelmének felülvizsgálata -A kézi szerszámok ellenőrzése - Vegyi anyagok és rákkeltő anyagok - Képernyő előtti munkavégzés

5 Villamos berendezések érintésvédelmének felülvizsgálata
A 14/2004. (IV. 19.) FMM rendelet előírásainak megfelelően a kisfeszültségű erősáramú villamos berendezés közvetett érintés elleni védelmének ellenőrző felülvizsgálatáról és időszakos ellenőrző felülvizsgálatáról a munkáltató gondoskodik. Az időszakos ellenőrző felülvizsgálatot legalább a következő gyakorisággal kell elvégezni: -kéziszerszámokon és hordozható biztonsági transzformátorokon évenként -orvosi kezelő, vizsgáló és általános helyiségeiben 2 évenként

6 Villamos berendezések érintésvédelmének felülvizsgálata
- kiemelt gyógyászati helyiségekben (MSZ 2040) 1,5 évenként. Az érintésvédelmi méréseket és szabványossági felülvizsgálatokat képesítéssel rendelkezők végezhetik. A közvetlen életveszélyt jelentő hiányosságokat az ellenőrzést végzőnek azonnal meg kell szüntetni. A kijavításuk után pedig az elvégzett munkát dokumentálni kell. A megfelelő szakembert a szervezeti egység vezetője bízza meg az ellenőrzések elvégzésével.

7 Kézi szerszámok ellenőrzése
A dolgozó köteles minden munkakezdés előtt: - a kézi szerszámokat szemrevételezéssel ellenőrizni; - az észlelt hiányosságokat kijavítani vagy a javítást kezdeményezni. A közvetlen munkahelyi vezető hetenként egyszer személyesen köteles a dolgozók kézi szerszámait ellenőrizni. A munkavédelmi ellenőrzéseken, a kézi szerszámok, eszközök állapotát a szemlebizottság ellenőrizni köteles.

8 Vegyi anyagok és rákkeltő anyagok
Az ezen anyagokat felhasználó tanszék köteles: évi XXV. törvény a kémiai biztonságról, -25/2000. (IX. 30.) EÜM-SZCSM együttes rendelet a munkahelyek kémia biztonságáról, -26/2000. (IX. 30.) EÜM rendelet a foglakozási rákkeltő anyagok elleni védekezésről és az általuk okozott egészségkárosodások megelőzéséről szóló rendelet és a kapcsolódó jogszabályok végrehajtására. A tanszéknek gondoskodnia kell a veszélyes és/vagy rákkeltő anyagokkal kapcsolatos előírt kötelezettségek teljesítéséről.

9 Vegyi anyagok és rákkeltő anyagok
Ezen kötelezettségek a veszélyes, rákkeltő anyagok és a veszélyes készítmények: -bejelentésével, -nyilvántartásával, -a biztonsági adatlapjaival, -csomagolásával, feliratozásával (címkézés), -tárolásával és szállításával, -információ-szolgáltatással (a hatóságok és a dolgozók felé), -a munkavállalók tájékoztatásával és oktatásával kapcsolatos.

10 Vegyi anyagok és rákkeltő anyagok
A veszélyes anyagokkal, illetőleg készítményekkel foglalkozásszerűen végzett tevékenység a felhasznált anyag vagy készítmény adatait tartalmazó biztonsági adatlap, egyéb tevékenység a használati utasítás birtokában kezdhető meg.

11 KÉPERNYŐS MUNKAHELYEK
Képernyős munkakörnek minősül: az a munkakör, amelyben a munkavállaló a napi munkavégzése során összesítve legalább négy óra időtartamban képernyős eszközt használ, még abban az esetben is, ha a munkavégzés csupán, vagy elsősorban a képernyő figyelését jelenti (pl. biztonsági szolgálatoknál). A képernyős munkahelyek kialakításának minimális követelménye az hogy úgy kell kialakítani, hogy az ne jelentsen egészségi kockázatot vagy balesetveszélyt a munkavállalók számára.

12 KÉPERNYŐS MUNKAHELYEK KIALAKÍTÁSA
A képernyőt úgy állítsuk be, hogy a kezelő mintegy 20 fokos szögben lefelé tekintve merőlegesen lássa a képernyő felületét.

13 KÉPERNYŐS MUNKAHELYEK KIALAKÍTÁSA
Billentyűzet: A billentyűzet mindig előttünk középen, az asztallap szélétől mintegy 10 cm távolságra helyezkedjen el. Az egeret a billentyűzet mellé helyezzük, és egérpadon mozgassuk. Képernyős munkahely elhelyezése a helyiségben: Úgy célszerű a munkahelyiségben elhelyezni, hogy a képernyő merőlegesen álljon az ablakra, attól legalább 2 m távolságra legyen a fal vagy más sötét felület felé fordítva.

14 KÉPERNYŐS MUNKAHELYEK KIALAKÍTÁSA

15 KÉPERNYŐS MUNKAHELYEK KIALAKÍTÁSA

16 KÉPERNYŐS MUNKAHELYEK
A képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeivel kapcsolatban az 50/1999. évi (XI. 3.) EüM rendelet előírásai az irányadóak. A képernyő előtti munkavégzéshez éles látást biztosító szemüveg alatt azt, a célnak megfelelő minimálisan szükséges szemüveget értjük, amely lehetővé teszi a dolgozó számára, hogy a képernyőn megjelenő információkat mindenkor megfelelően élesen lássa, a szemének erőltetése, vagy túlzott igénybevétele nélkül.

17 KÉPERNYŐS MUNKAHELYEK
Óránkénti szünet 10 perc, nem vonható össze, Összes munkavégzés max. 6 óra, Szemészeti szakvizsgálatra beutalót -foglalkozás egészségügyi orvostól-

18 KÉPERNYŐS MUNKAHELYEK
Ha az orvosi vizsgálat eredményeként a dolgozónak éleslátást biztosító (újabb) szemüvegre van szüksége akkor annak költsége a lencse teljes ára (extrák nélkül pl: különböző szűrő és bevonatok) az egyetemet terheli. A szemüvegkeret költségét maximum ,-Ft-ig téríti.

19 MUNKAVÉDELMI OKTATÁS Oktatási tematika + oktatási anyag letölthető a Dokumentumok -oktatási anyagok, dokumentumok Munkakörönként van oktatási tematika Munkavédelmi oktatás nélkül nem állhat munkába a munkavállaló! Ismétlődő munka- és tűzvédelmi oktatás megtartása évenként kötelező!

20 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "DE Tűz- és Munkavédelmi megbízottak továbbképzése 2008."

Hasonló előadás


Google Hirdetések