Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

OBJEKTÍV FELELÖSSÉG- ZÉRÓ TOLERANCIA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "OBJEKTÍV FELELÖSSÉG- ZÉRÓ TOLERANCIA"— Előadás másolata:

1 OBJEKTÍV FELELÖSSÉG- ZÉRÓ TOLERANCIA
Dr. Sinka Iván

2 JOGI KÖRNYEZET 2008. FEBRUÁR 10. ELÖTT
SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY MENTESSÉGI LEHETÖSÉGEI ADATSZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉG ELMULASZTÁS SZANKCIÓI

3 OBJEKTÍV FELELŐSSÉG FOGALMA:
A közúti közlekedésröl szóló törvény változása alapján 21. § (1) A gépjármü üzemben tartója, illetve a 21/A.§ (2) bekezdésében meghatározott esetben a gépjármüvet használatra átvevö személy felel azért, hogy az általa üzemeltetett, illetve használt gépjármüvel a vonatkozó elöírások betartásra kerüljenek.

4 a) megengedett legnagyobb sebességre,
b) a vasúti átjárón való áthaladásra, c) a jármüforgalom irányítására szolgáló fényjelzö készülék jelzéseire, d) a jármüvel történö megállásra és várakozásra, e) az autópálya leálló sávjának igénybevételére, f) a behajtási tilalomra, a kötelezö haladási irányra, g) a természet védelmére

5 KÖZIGAZGATÁSI BÍRSÁG MÉRTÉKE MENTESÜLÉS

6 GÉPJÁRMÜ ÁTADÁSI JEGYZÖKÖNYV TARTALMI ELEMEI
HASZNÁLÓ NEVE, SZÜLETÉSI IDEJE SZÜLETÉSI HELY, LAKCÍM GÉPJÁRMÜ HATÓSÁGI AZONOSÍTÓJA GÉPJÁRMÜVEZETÖI ENGEDÉLY SZÁMA HASZNÁLAT IDÖTARTAMA

7 BÍRSÁG MEGFIZETÉSÉRE ADOTT HATÁRIDÖ ELMULASZTÁSA UTÁNI VÉGREHAJTÁS EREDMÉNYTELENSÉGE ESETÉN
AZ ÜZEMBENTARTÓ KÖTELES KIFIZETNI A BÍRSÁG ÖSSZEGÉT. IDÖKÖZI JELENTÉS/ NYILATKOZAT

8 ZÉRÓ TOLERANCIA

9 27. § (1) A rendőr a vezetői engedélyt a helyszínen elveszi, ha
a) a járművezető azzal gyanúsítható, hogy közúti veszélyeztetés, a közúti baleset során maradandó fogyatékosságot, halált, kettőnél több ember halálát vagy halálos tömegszerencsétlenséget okozó, illetve a járművezetés ittas vagy bódult állapotban bűncselekményt követett el, b) a jármű vezetője az egyes szabálysértésekről szóló ittas vezetés szabálysértésének elkövetésével gyanúsítható, c) a járművezető járművezetéstől eltiltás hatálya alatt áll, vagy a közlekedési igazgatási hatóság a vezetési jogosultságának szünetelését jogerősen elrendelte, d) gyanú van arra, hogy a vezetői engedély hamis, meghamisították vagy azzal más módon visszaéltek.

10 SZABÁLYSÉRTÉSI/BÜNCSELEKMÉNYI ÉRTÉKHATÁROK
0,2 VÉR-ALKOHOLEZRELÉK ALATT ÁLTALÁBAN NEM ÁLLAPÍTHATÓ MEG SEMMIFÉLE BEFOLYÁSOLTSÁG AZ ITALFOGYASZTÁSRA UTALÓ KONKRÉT ADATOK HIÁNYÁBAN SZABÁLYSÉRTÉS ELKÖVETÉSE SEM ÁLLAPÍTHATÓ MEG. 0,2-0,5 EZRELÉK ALKOHOLTARTALOM MEGÁLLAPÍTÁSA BIZONYÍTOTTÁ TESZI A SZABÁLYSÉRTÉST.

11 0,5-0,8 EZRELÉK VÉR-ALKOHOLTARTALOM ALKOHOLOS BEFOLYÁSOLTSÁGOT MUTAT, AMELYET BIZONYÍTANI KELL (ORVOSI VÉLEMÉNY, TANÚVALLOMÁS) 0,8 EZRELÉK VÉRALKOHOLSZINT FELETT EGYÉRTELMŰ A BEFOLYÁSOLT ÁLLAPOT MEGLÉTE. A BÜNTETŐJOGI TÉNYÁLLÁS MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ ELEGENDŐ A BEFOLYÁSOLTSÁG 0,5 EZRELÉKES ALKOHOLSZINTJE.

12 NÉMETORSZÁG, AUSZTRIA, FRANCIAORSZÁG 0.5
NAGY-BRITANNIA, ÍRORSZÁG OLASZORSZÁG 0.8 FINN ORSZÁG 0.5 ROMÁNIA, SZLOVÁKIA 0.0 BIRSÁGOK MUNKAJOGI KÖVETKEZMÉNYEK

13 STATISZTIKA 2007: 1.400.000 ALKOHOLSZONDÁBÓL 45.000 ELSZINEZÖDÖTT
AZ ELLENŐRZÖTT KERÉKPÁROSOK 25 SZÁZALÉKA ITTAS VOLT 2008: SZEMÉLYI SÉRÜLÉSEKKEL JÁRÓ BALESETEK SZÁMA 19, HALÁLOS BALESETEK SZÁMA 39, KÖZÚTI BALESETEKBEN ELHUNYT SZEMÉLYEK SZÁMA 38 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENT 2007 ELSŐ KÉT HÓNAPJÁHOZ VISZONYÍTVA.

14

15

16

17

18

19


Letölteni ppt "OBJEKTÍV FELELÖSSÉG- ZÉRÓ TOLERANCIA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések