Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Közlekedési balesetek okairól, statisztikai adatokkal, tanulságokkal

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Közlekedési balesetek okairól, statisztikai adatokkal, tanulságokkal"— Előadás másolata:

1 Közlekedési balesetek okairól, statisztikai adatokkal, tanulságokkal
Dr. Melegh Gábor Igazságügyi gépjárműszakértő, Igazságügyi szakmérnök BME Gépjárművek Tanszék vezetője a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara elnöke 2000-

2 A KSH adataira lehet támaszkodni (1928/2004 EU),
Bevezető Adatgyűjtés módszere, azok értékelése A KSH adataira lehet támaszkodni (1928/2004 EU), Az adat-előállítás módszertana, (szem. sér.) Adatlap (KSH 1009) Rögzített adatok, (baleset, személyek, sérülések) Az adatok felhasználói (Minisztérium, KTI, Közút Kht) Előforduló problémák. (30 nap, aluljelentés, stb.)

3 Magyarországi adatok Halálesetek száma

4 Aktuális adatok Az előadás időtartama alatt
Magyarországon minden fél órára jut egy személysérüléssel járó közúti közlekedési baleset.

5 2010 Balesetek okozói - okai Okozói Okai

6 Aktuális adatok Személyi sérüléses közlekedési balesetek okai 2011.

7 Áttekintés, személyi sérülés balesetek
Szezonális balesetek

8 Szezonális balesetek

9 Sebesség nem megfelelő megválasztása az útviszonyokhoz,
Legfőbb baleseti okok Sebesség nem megfelelő megválasztása az útviszonyokhoz, a forgalmi viszonyokhoz, az időjárási és látási viszonyokhoz, az előírt sebesség meg nem tartása. Az előzés szabályainak megsértése szembejövő forgalom zavarása, megfelelő oldaltávolság hiánya, megelőzött jármű zavarása, balra kanyarodó jármű balról előzése.

10 Legfőbb baleseti okok Elsőbbség meg nem adása
a közúti jelzőtábla utasítása ellenére, a jobbról érkező járműnek, a szilárd burkolatú úton haladó járműnek, a forgalomba való bekapcsolódáskor, gyalogosnak kijelölt gyalogátkelőhelyen. Irányváltoztatás, haladás és bekanyarodás szabályainak meg nem tartása egyenes irányban haladó jármű forgalmának akadályozása, jobbra kis ívű, balra nagy ívű kanyarodási szabály megszegése, a balra kanyarodó jármű vezetője a szemben haladó és jobbra kanyarodó járműnek nem adott elsőbbséget, a balra kanyarodó jármű nem győződött meg a balra kanyarodás előtt, hogy az előzést más jármű megkezdte-e, az úttest bal oldalának szabálytalan igénybevétele, követési távolság be nem tartása.

11 Legfőbb baleseti okok Megállási kötelezettség elmulasztása
rendőr vagy lámpa jelzésére, kijelölt gyalogos átkelőhely előtt, sorompó, illetve fénysorompó jelzésére. Világítási szabályok megszegése. Járművezető egyéb hibája figyelmetlen, gondatlan vezetés. A jármű hibája fékhiba, gumidefekt. A pálya hibája.

12 Legfőbb baleseti okok Gyalogosok hibája
vigyázatlan, hirtelen lelépés az úttestre, tilos jelzésen való áthaladás, tiltott helyen való áthaladás, álló jármű vagy oszlop előtt való áthaladás, zavaró magatartás áthaladás közben. Utasok hibája. Egyéb okok.

13 Műszaki hiba: Műszaki hiba Előre nem észlelhető műszaki hiba:
A műszaki hiba fogalma Műszaki hiba: Közlekedésbiztonsági szempontból a jármű szerkezeti részeinél keletkező olyan elváltozás, amely a közlekedés biztonságát (közvetve vagy közvetlenül) veszélyezteti. /KRESZ 56.§/ Előre nem észlelhető műszaki hiba: hirtelen fellépő, mozzanatos, előzmény nélküli, a jármű vezetője által előre nem észlelhető olyan műszaki elváltozás, amely a jármű stabilitásában, irányíthatóságában (kormányzás, fékezés, stb.) legtöbbször azonnali kedvezőtlen változást eredményez.

14 Műszaki-karbantartási hiányosság:
Műszaki hiba A műszaki hiba fogalma Műszaki-karbantartási hiányosság: A járműre előírt műszaki paraméterektől eltérő olyan műszaki állapot, amely a jármű irányíthatóságát és stabilitását csak szélsőséges helyzetekben (vészfékezés, kanyarodási határtartomány stb.) befolyásolja. A műszaki hiányosság a karbantartás, vagy a javítás elmulasztására, illetőleg ezen tevékenység szakszerűtlen végrehajtására vezethető vissza és számos esetben huzamosabb időtartamú, felismerhető folyamatként eredményezi a kedvezőtlen műszaki változást. Egy járműnek számos olyan /műszaki tényezőkre visszavezethető/ hibája lehet, amely semmiképp nem minősül előre nem látható műszaki hibának, hanem műszaki hiányosság. A tapasztalt járműmozgás emellett olyan érzést kelthet a jármű vezetőjében, hogy a jármű az adott helyzetben nem úgy engedelmeskedik a fék, a kormány működtetésére, ahogyan az elvárható volna.

15 Műszaki hiba A vizsgált járművek hiba nélkül (TÜV-Report 2012)

16 Műszaki hiba A vizsgált járművek hibái, a járműkor előre haladásával

17 Műszaki hiba, NEM !!! Hiányos karbantartás!

18 Légzsák visszaszerelés nélküli állapot!

19 Rossz kivitelezés, bukás, halálos baleset!

20 Műszaki hiba? Ezekből autót építenek össze!

21 Egyéb baleseti okok, érdekességek
Elszabadult busz.

22 A balesetek feltárásához
A baleseti helyszínelés szolgáltatta adatok (pl.)

23 A balesetek feltárásához
Ne csak a látványt nézzük önmagában

24 Balesetmentes , műszaki hiba nélküli közlekedést


Letölteni ppt "Közlekedési balesetek okairól, statisztikai adatokkal, tanulságokkal"

Hasonló előadás


Google Hirdetések