Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM"— Előadás másolata:

1 SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
BSC KÉPZÉS 2012. TAVASZI FÉLÉV    KÖZLEKEDÉSÉPÍTÉS I. 6. téma SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Dr. Horvát Ferenc főiskolai tanár

2 SZINTBELI VASÚTI ÁTJÁRÓK
Legfontosabb dokumentumok: - 2/1976 (II.29.) KPM sz. rendelet a közúti forgalmi rend kialakításáról és a közúti jelzések elhelyezéséről, - Országos közforgalmú vasutak pályatervezési szabályzata, 1983, - 103/2003. (XII.27.) GKM rendelet a hagyományos vasúti rendszerek kölcsönös átjárhatóságáról

3 SZINTBELI VASÚTI ÁTJÁRÓK
Elsőbbség a vasúti átjáróban Alapelv: mind a vasúti, mind a közúti forgalom számára maximális biztonságot kell teremteni. Az elsőbbség a vasúté, mert - menetrendszerűen közlekedik, míg a közúti forgalom sztochasztikus, - sokszorosan nagyobb a vonat tömege  hosszú fékút, - a vasút kötöttpályás, kitérni nem tud.

4 SZINTBELI VASÚTI ÁTJÁRÓK
Teljes rálátási háromszög Lk = megállási látótávolság

5 SZINTBELI VASÚTI ÁTJÁRÓK

6 SZINTBELI VASÚTI ÁTJÁRÓK
Csökkentett rálátási háromszög

7 SZINTBELI VASÚTI ÁTJÁRÓK
A vasúti átjáró jelzése a közút használói számára Sorompó nélküli vasúti átjáró Sorompóval biztosított vasúti átjáró Fénysorompóval biztosított vasúti átjáró Jelzőőrrel biztosított vasúti átjáró

8 SZINTBELI VASÚTI ÁTJÁRÓK
Vasúti átjárót előjelző táblák: a három előjelző tábla azt jelzi, hogy a jármű vezetője vasúti átjáróhoz közeledik; a veszélyt jelző tábla alatt elhelyezett háromsávos, az ezt követően elhelyezett kétsávos, majd egysávos előjelző tábla a veszélyt jelző tábla és a vasúti átjáró közötti útszakaszt három egyenlő részre osztja. (Ezek az előjelző táblák nincsenek minden vasúti átjáró előtt elhelyezve.) „Vasúti átjáró kezdete” „Két- vagy többvágányú vasúti átjáró kezdete”

9 SZINTBELI VASÚTI ÁTJÁRÓK
Biztosítás nélküli vasúti átjáró Az út használói számára csak a vasúti pálya jelenléte jelzett, az azon közlekedő vasúti jármű érkezéséről információ nincsen. Nem kell a vasúti átjárót biztosítani, ha - szabad a rálátási háromszög - egyvágányú a vasútvonal, - a vasúti pályára engedélyezett sebesség max. 80 km/h, - a keresztező közút alsóbbrendű, - nincsen az átjárón keresztül menetrendszerű autóbuszforgalom, - gk. ejmű x vonatok száma  150 db/óra és közúti járműforgalom  100 db/óra, - állatáthajtás nincsen az útátjáróban.

10 SZINTBELI VASÚTI ÁTJÁRÓK
Biztosított vasúti átjáró Az út használói számára csak a vasúti pálya jelenléte mellett az azon közlekedő vasúti jármű érkezéséről is van információ. A vasúti átjárót biztosítani kell, ha - szilárd burkolatú utat két vagy több vágányú vasúti pálya keresztez, - szilárd burkolatú utat 80 km/h-nál nagyobb engedélyezett sebességű vasúti pálya keresztez, - a vasúti pálya főútvonalat keresztez, - az átjárón keresztül menetrendszerű, közforgalmú autóbusz közlekedés van, - a mértékadó járműforgalom 150-nél nagyobb, - az egy óra alatt áthaladó közúti járművek (szgk. egységre átszámított) száma naptári évenként legalább 50 esetben eléri vagy meghaladja a 100-at, - a rálátás a rálátási háromszögben nem szabad és a szabaddá tétel költsége jelentősen meghaladja a biztosítás költségét.

11 SZINTBELI VASÚTI ÁTJÁRÓK
Vasúti átjárók biztosítottsága

12 SZINTBELI VASÚTI ÁTJÁRÓK
A vasúti átjárók biztosítása A vasúti átjárót biztosító jelzőberendezések: - vonat által vezérelt fénysorompó, félsorompóval kiegészítve, - vasúti jelzővel függésben lévő fénysorompó, félsorompóval kiegészítve, - vonat által vezérelt fénysorompó, - vasúti jelzővel függésben lévő fénysorompó, - vasúti jelzővel függésben lévő, helyből kezelt teljes sorompó, - vasúti jelzővel függésben nem lévő, helyből kezelt teljes sorompó, - vasúti jelzővel függésben lévő, távolból kezelt teljes sorompó, - vasúti jelzővel függésben lévő, távolból kezelt teljes sorompó.

13 SZINTBELI VASÚTI ÁTJÁRÓK
A teljes sorompó A közút tengelyére merőlegesen kell elhelyezni, a vasúti pálya tengelyétől méterre. Ferde keresztezés esetén is érvényes a 8 méteres távolság, a sorompó legközelebbi alkatrésze sem lehet a vágánytengelyhez 2,5 méternél közelebb. Állatáthajtás esetén szakáll. Ikersorompó: 11 m nyílás felett.

14 SZINTBELI VASÚTI ÁTJÁRÓK
Távolból kezelt teljes sorompó: - max m távolságban a kezelőhelytől, - előcsengetés 25 mp, - vagy fényjelzőkészülék (működésbe lépés után két villogó vörös fény).

15 SZINTBELI VASÚTI ÁTJÁRÓK
A vonat által vezérelt fénysorormpó működési elve tf = 30 sec, a piros fény első felvillanásától a vonat átjárón történő áthaladásáig eltelt idő

16 SZINTBELI VASÚTI ÁTJÁRÓK
A vonat által vezérelt fény- és félsorormpó működési elve

17 SZINTBELI VASÚTI ÁTJÁRÓK
Az átjáró kialakításának fontosabb szabályai Vasúti átjáró bevágásba nem kerülhet. A vasúti pálya és a közút tengelye egymásra lehetőleg merőleges legyen, de a bezárt szög 45o-nál kisebb nem lehet. Keresztező út korrekciója adhat megoldást. A vasúti átjárók számának csökkentésére kell törekedni: - közeli párhuzamos utak összevonásával, - útkorrekcióval, ha többszöri metszés adódna. A vágányzónában a keresztező közút hossz-szelvényét a vasúti pálya túlemelése adja meg: - merőleges metszés esetén - ferdeszögű metszés esetén

18 SZINTBELI VASÚTI ÁTJÁRÓK
Két vagy többvágányú, túlemelésben fekvő vasúti pálya esetén valamennyi sínszál egy síkba kerüljön. Útátjáró átmeneti ívbe nem eshet. Az útátjáró előtt és után lehetőleg vízszintes legyen a közút magassági vonalvezetése. A vágány felé az esés 14 métertől kezdve 3 %-nál nagyobb nem lehet. A keresztező közút akkor lehet íves, ha túlemelése megegyezik a vasút lejtviszonyával.


Letölteni ppt "SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM"

Hasonló előadás


Google Hirdetések