Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ajánlások.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ajánlások."— Előadás másolata:

1 Ajánlások

2 Sebességkorlátozásra figyelmeztető berendezés (SFB)
Méri az érkező járművek sebességét, és ha ez nagyobb, mint a megengedett sebesség, aktiválja a „Sebesség-korlátozás” jelzőtáblát. („Lassíts!” felirat alkalmazása nem megengedett!) Alkalmazása: olyan – az átlagosnál nagyobb balesetgyakoriságú – útszakaszokon, ahol a balesetek okai és a járművek tényleges sebessége közötti összefüggés bizonyított. Feladata: emlékeztesse a járművezetőket a sebességkorlátozásra, és megerősítse annak fontosságát az adott útszakaszon (utasít, nemcsak figyelmeztet).

3 Sebességkorlátozásra figyelmeztető berendezés (SFB)
A jármű által aktivált közúti jelzőtábla mérete nem lehet kisebb a jelzőtáblákra vonatkozó műszaki szabályzatban meghatározottnál. Ha a jelzési kép aktivizálódott, akkor legalább 3 másodpercig fenn kell tartani az aktivált állapotot. Az aktiváló sebességet a sebességkorlátnál nagyobb sebességre célszerű beállítani (sebességhatár 10%-a + 2km/ó)

4 Sebességkorlátozásra figyelmeztető berendezés (SFB)
A villogás rontja a jelzési kép felismerhetőségét, ezért nem ajánlott. A figyelem felkeltése érdekében ajánlott a jármű által aktivált közúti jelzőtábla négy sarkában sárga színű fényforrást elhelyezni, amelyek közül a bal illetve a jobb oldali pár felváltva világít.

5 Sebességkorlátozásra figyelmeztető berendezés (SFB)

6 Sebességkorlátozásra figyelmeztető berendezés (SFB)
A kijelző inaktív marad Ha nincs járműforgalom Az érkező jármű sebessége nem haladja meg a megengedett értéket. Az aktivált jelzési kép fényerejét sötétedés után automatikusan csökkenteni kell.

7 Jármű sebessége által aktivált veszélyt jelző tábla
Az alábbi veszélyt jelző táblák alatt megjeleníthető a LASSÍTS! felirat, amennyiben jármű sebessége által aktivált jelzőtáblaként kerülnek kihelyezésre: Veszélyes útkanyarulat balra Veszélyes útkanyarulat jobbra Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok Útkereszteződés alárendelt úttal Körforgalom

8

9

10 Jármű sebessége által aktivált veszélyt jelző tábla
Alkalmazása: olyan veszélyes útszaka-szok előtt, ahol a balesetek bekövetkezé-se kapcsolatban van a túlzott sebesség-gel. Feladata: felhívni a járművezetők figyelmét a sebesség csökkentésének szükségessé-gére, de a járművezetőre van bízva a lassítás mértéke.

11 Jármű sebessége által aktivált veszélyt jelző tábla
Nem pótolhatja a hagyományos veszélyt jelző táblát és ismétlő táblaként sem alkalmazható. Az aktiváló sebességértéket célszerű úgy megválasztani, hogy az a jelzés kihelyezé-se előtt mért 50%-os sebességnek feleljen meg.

12 Jármű sebessége által aktivált veszélyt jelző tábla
A veszélyt jelző táblák alatt megjelenhet a „Lassíts!” felirat, amelynek magassága nem lehet kevesebb, mint a felette elhelyezett jelzési kép egynegyede. A „Lassíts!” felirat az aktivizált jelzési képpel együtt jelenhet meg, addig lehet látható, mint a jelzési kép. Nem villoghat, sötét alapon sárga vagy fehér betűkkel jelenhet meg, piros színű nem lehet.

13 Sebességkijelző berendezések (SKJ)
A sebességmérő egység folyamatosan méri az érkező járművek sebességét, és egy nagy méretű táblán jelzi a járművezetőnek. SEBESSÉGE: …………..km/h

14 Sebességkijelző berendezések (SKJ)
Alkalmazása: elsősorban lakott területen belül olyan helyeken, ahol nagy a gyalogos és kerékpáros forgalom és közlekedésbiztonsági (környezetvédelmi) szempontból fontos a járművek sebességének önkéntes mérséklése. Feladata: tájékoztat az aktuális sebességről, felhívja a figyelmet a sebességhatár túllépésére, növeli a járművezetők érzékenységét a sebességhatár túllépésére.

15 Sebességkijelző berendezések (SKJ)
Jelzési kép, ha nincs forgalom: sötét Jelzési kép, ha nincs gyorshajtó: az aktuális sebességérték Jelzési kép gyorshajtó esetén: a sebességérték gyors villogással kijelezve. A „Lassíts!” felirat elhagyható. Ha alkalmazzák, akkor nem villoghat és legalább 3 másodpercen keresztül aktív legyen.

16 Sebességkijelző berendezések (SKJ)
Színek alkalmazása: Alapfelirat betűszín: fekete vagy sötétszürke alapon sárga vagy fehér színű Sebességérték és „Lassíts!” felirat sárga vagy fehér színű, a piros szín alkalmazása nem megengedett. A tábla kerete: sárga-fehér színű

17

18 Sebességkijelző berendezések (SKJ)
A sebességkijelző felett célszerű elhelyezni a „Sebességkorlátozás” jelzőtáblát, amelyik mutatja az adott helyen érvényes sebességhatárt.

19

20

21 Sebességkijelző berendezések (SKJ)
A kijelzőket úgy kell elhelyezni, méretezni és olyan távolságból aktiválni, hogy a megjelenő számokat legalább 3-4 másodpercen keresztül figyelemmel tudja kísérni a járművezető. A táblákon további kiegészítő információk (dátum, idő, hőmérséklet) megjelenítése nem ajánlott.

22 Sebességkijelző berendezések (SKJ)
Jelentős mértékű gyorshajtás esetében a sebesség ne kerüljön kijelzésre. Kijelző inaktivitását kiváltó sebességértékek: 30 km/h megengedett sebességnél km/h 40-50 km/h megengedett sebességnél km/h 60-70 km/h megengedett sebességnél km/h

23 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Ajánlások."

Hasonló előadás


Google Hirdetések