Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Évszakváltás a közlekedésben

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Évszakváltás a közlekedésben"— Előadás másolata:

1 Évszakváltás a közlekedésben

2

3 A közlekedésben a téli időszak tudatos felkészülést igényel.
Megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak és a járművezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk kell.

4 A gépjárműveket ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot.

5 az akkumulátor ellenőrzése
(Ellenőrizni kell a pólusok és vezetékek állapotát, ha pedig huzamosabb ideig nem használják az autót, érdemes az akkumulátort kiszerelni és melegebb helyen tárolni.)

6 a gumiabroncsok lecserélése
(A csúszós, jeges utakon való biztonságos közlekedéshez téli gumikra van szükség. Még akkor is téli abroncsokkal induljunk útnak, ha éppen nincs hó.)

7 Téli gumival rövidebb a fékút.
a téli gumi előnyei: A nyári gumi már +7 fok alatt csúszni kezd, fagypont körüli hőmérsékleten megmerevedik, nagyon kis tapadással rendelkezik, így használata veszélyes lehet. A téli gumi kifejlesztése olyan, hogy alacsony hőmérsékleten megnő a tapadási értéke. Ezek az abroncsok különleges anyagból készülnek, speciális bordázattal vannak ellátva, és rendkívül alacsony hőmérséklet esetén is rugalmasak maradnak. Téli gumival rövidebb a fékút.

8 hólánc használata (Heves hóesés vagy fagyott hótakaró esetén jó szolgálatot tehet a hólánc, melyet érdemes a hajtott tengelyen lévő kerékre rakni, így kormányozható marad az autó. A hólánc feltételét és levételét érdemes még otthon kipróbálni, hogy a gyakorlatlanság ne okozzon problémát a hidegben.)

9 a világítás ellenőrzése
(A téli időszakban a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit - ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek. A fényszórókat és a többi lámpát ilyenkor gyakrabban kell tisztítani.)

10 a fékrendszer ellenőrzése
(A fékút télen általában hosszabb, mint optimális fékezésnél.)

11 az ablaktörlő lapátok ellenőrzése
(Az ablaktörlő gumikat már a tél beállta előtt érdemes kicserélni, hiszen az elhasználódott gumi nem töröl, hanem maszatol.)

12 megfelelő ablakmosó folyadék utántöltése
(Hosszabb utazás esetén célszerű tartalék ablakmosó folyadékot a gépkocsi csomagtartójában elhelyezni.)

13 Rendelkezzünk és tartsunk autónkban zárolajozó, jégoldó spray-t, jégkaparót és páramentesítőt, hiszen az időjárás változás következtében változó halmazállapotú csapadékra kell felkészülnünk.

14 Fontos, hogy a szélvédők és az ablaküvegek jégtelenítése során kellő időt szenteljünk a jég eltávolítására nem elegendő az, ha csupán kéttenyérnyi részen próbálunk „kikukucskálni” és a forgalomban részt venni, hiszen ezzel nemcsak magunkat, hanem a közlekedésben részt vevő embertársainkat is veszélyeztetjük.

15 a haladási sebesség megválasztása kiemelten fontos
A vezetési szokásokban és a vezetési stílusban az óvatosságnak, az előrelátásnak és a biztonságnak kell érvényesülnie. a rosszabb látási viszonyok miatt nagyobb követési távolságot kell tartani a haladási sebesség megválasztása kiemelten fontos A megváltozott körülmények között való közlekedésre a járművezetők többsége nincs felkészülve, így a váratlan szituációkra nem tudnak helyesen reagálni.

16 Nem szabad elfeledkeznünk az egy nyomon haladó járművezetőkről sem, kik még nagyobb veszélynek vannak kitéve ebben az évszakban.

17 Évszaktól függetlenül próbáljuk a két keréken közlekedők figyelmét a veszélyekre felhívni, azon veszélyekre melyek forrása többnyire önmaguk magatartására vezethető vissza. Elindulás előtt talán egy percet sem vesz igénybe a láthatósági mellény magunkra öltése, valamint a lámpák üzembe helyezése.

18 Lakott területen kívül mind a kerékpárosoknak, mind a gyalogosoknak éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén fényvisszaverő ruházatot kell viselni. A fényvisszaverő anyagok és prizmák nem helyettesíthetik a világítást, de növelik a láthatóságot, és ezzel a biztonságot.

19 A biztonságos kerékpározáshoz a KRESZ ismerete mellett hozzátartozik a gyakorlat és a járművek megfelelő felszerelése, műszaki állapota is

20 Elindulás előtt ellenőrizni kell a kerékpár felszereléseit is:
kormányberendezés; első és hátsó fék (megállás); csengő (hangjelzés); elöl fehér vagy kadmiumsárga lámpa, hátul piros lámpa vagy villogó és piros fényvisszaverő prizma, az első keréken sárga küllőprizma, láthatósági mellény (látni és látszani elv).

21

22

23

24

25 Őszi-téli évszakváltás figyelemfelhívó akció
2011. november 18. Tahitótfalu

26

27

28

29 Balesetmentes közlekedést kíván a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága!


Letölteni ppt "Évszakváltás a közlekedésben"

Hasonló előadás


Google Hirdetések