Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Közlekedj okosan nyári tábor

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Közlekedj okosan nyári tábor"— Előadás másolata:

1 Közlekedj okosan nyári tábor
bemutató prezentáció

2 Miért csatlakoztunk az ÉLET ÚTON programhoz?
SZEREPVÁLLALÁSUNK A PROGRAMBAN Miért csatlakoztunk az ÉLET ÚTON programhoz? A biztonságos közlekedésre nevelés egy folyamat, amelyet már kis korban meg kell kezdeni. Társaságunknak meg van minden eszköze, hogy egy ilyen folyamatban közreműködjön, a személyi állomány és eszközpark is biztosított. Például gyermek KRESZ parkunk és kis elektromos autóink már egészen kis korban életszerűvé teszik a gyerekek számára a közlekedési helyzeteket.

3 Szerepvállalásunk az élethosszig tartó közlekedésre nevelésben, oktatásban és képzésben:
Gyermekek biztonságos közlekedésre nevelése óvódás kortól általános iskola végéig, elméleti és gyakorlati szinten. Gondolunk itt integrált környezetóra keretében biztosítani azt az elméleti és gyakorlati tudást, amely a gyerek életkorának megfelelő. “Közlekedj okosan!” napközis tábort szervezünk 6-14 éves korosztály részére a nyári szünidőben.

4 Az alábbi korosztály felvilágosítására oktatására helyezzük a hangsúlyt
Elkötelezetten a gyermekek és a fiatal korosztály felé szeretnénk fordulni (5-20 éves ), de a palettánkon bárki talál programot. Hisszük, hogy a gyermekeken keresztül a felnőtt korosztály is megszólítható. Tapasztalataink szerint a gyerekek jó példája a szülőkre is kihat.

5 Az Élet Úton Program üzenetei gyermekeknek
Kisiskolások (6-10 év) Kisiskolásoknak Pedagógusoknak Szülőknek Óvatosan/körültekintően közlekedj az iskolába! Szerezz kerékpáros jogosítványt! Kérdezz bátran a rendőrtől, ha bármi gond van! Tanítsd tanítványaidat a helyes közlekedésre! Mutass példát! Mutass jó példát! Ne a Te gyereked legyen, aki balesetet szenved! Helyezd gyermekülésbe a gyereke(i)det és mindig kapcsold be a biztonsági övet! Kerékpározás közben adj a gyerekedre bukósisakot! Mutass példát! Iskolások (11-14 év) Iskolásoknak Szerezz kerékpáros/segédmotoros jogosítványt! Viselj fejvédőt/bukósisakot/egyéb védőfelszerelést kerékpáron/segédmotoron! A fejvédő/bukósisak/védőfelszerelés trendi Vond be a tanítványaidat minél több közlekedési versenybe, motiváld őket! Vond be tanítványaidat minél több felvilágosító előadásba!

6 Kisiskolás/Iskolás programunk
Integrált környezet óra Az oktatási intézmények tantervében sajnos még nem szerepel a biztonságos közlekedéssel kapcsolatos tudatos nevelés. Tapasztalataink szerint azonos korosztályon belül is más és más az oktatási tananyag ezzel kapcsolatban. Célunk, hogy az OBB, NKH és Oktatási Minisztérium segítségével a tanterv részeként szerepeljen a tankönyvekben, és ezt a szervek segítségével szinten tartani, aktualizálni az éppen érvényes KRESZ szabályoknak megfelelően. Továbbá támogatni a médiában való megjelenést pl. internet, TV, újságok, hirdetések stb. A Vezetéstechnikai Centrum oly módon kívánja kivenni a részét ebből, hogy gyakorlati oktatás keretében sajátítsák el a diákok a biztonságos közlekedés szabályait. Ezt a Tanpálya területén fél vagy egy napban kívánjuk a tanulók részére bemutatni.

7 A „Közlekedj okosan” nyári tábor elemei
Kisiskolás/Iskolás programunk A „Közlekedj okosan” nyári tábor elemei 1. Kerékpározás Biztonsági ismeretek elsajátítása ,megfelelő védőeszközök ismertetése. A gyerekek megtanulják az irányjelzést, a visszapillantást, a fékezést, a váltást, a kanyarodást. Megtanulják a gyerekek, hogy miként kell viselkedniük a járművön, és hogy hogyan kell reagálniuk egyes közlekedési helyzetekben.

8 Kisiskolás/Iskolás programunk
3. Kisautózás A foglakozásokon, koruknak megfelelő játékos elméleti és gyakorlati oktatás keretében sajátíthatják el a biztonságos közlekedés és az autózás alapelveit. Egy gyermek vezetési ideje alatt rögzülnek benne az alapvető KRESZ-szabályok. Felhívjuk a gyermekek figyelmét olyan alapvető biztonsági tényezőkre, mint a biztonsági-öv használatának fontossága, hogyan kell helyesen viselkedni az autóban, és a közlekedésben részt vevő társakkal szemben.

9 Kisiskolás/Iskolás programunk
4. KRESZ oktatás Korcsoportnak megfelelően napi szinten foglalkozunk a gyerekek KRESZ tudásának fejlesztésével. Játékos feladatok megoldásával vezetjük rá őket a szabályok tudatos használatára. Képi anyagok, kisfilmek bemutatásával tesszük színesebbé az oktatást. A tábor végén egy játékos KRESZ vetélkedővel mérjük fel a gyerekek tudásszintjét.

10 Kisiskolás/Iskolás programunk
5. Biztonsági öv szimulátor Magyarországon az elöl ülőknél megközelíti a 80 %-ot az övet használók aránya, a hátsó utasok esetében viszont 50% alatt marad. A biztonsági öv hozzávetőlegesen 50%-kal csökkenti a halálos sérülések kockázatát, ezt kívánjuk tudatosítani ezzel a programponttal a gyerekben.

11 Iskolás programunk 6. Részegszemüveg
Az ittas vezetés veszélyeire és visszaszorítására való törekvésként már iskolás kortól kívánjuk a felvilágosítást elvégezni. A gyermekei veszélytelen körülmények között (alkohol fogyasztása nélkül! ) tapasztalhatják meg milyen módon hat a szervezetre az alkohol, hogyan változik a térlátás, milyen mértékben romlik a mozgáskoordináció.

12 Iskolás programunk 7. Elsősegély gyakorlat
Az elsősegélynyújtás gyakorlatok során a gyerekek rutinos oktatók segítségével megtanulják a képzés során azokat a szükséges lépéseket, mozdulatsorokat, melyeket a mentők megérkezéséig el kell végezni.

13 Kisiskolás/Iskolás programunk
8. Élményprogramok Kihasználjuk az infrastrukturális lehetőségeinket. A gyermekek megismerkedhetnek a versenypálya kulissza titkaival pl. megtekinthetik a versenyirányítást, a pályacsíkot. Megismerkedhetnek élsportolókkal akik beszámolóikkal, tapasztalataikkal, bemutatóikkal színesítik a programot.

14 10. Szabadfoglalkozás A tábor során a gyermekek számára biztosítjuk a fizikai szükségletüknek és életkoruknak megfelelő pihenési és kikapcsolódási lehetőséget. És a megfelelő étkezést is.

15 KÖZREMŰKÖDŐ PARTNEREINK

16 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "Közlekedj okosan nyári tábor"

Hasonló előadás


Google Hirdetések