Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kardos Sándor István r. alezredes ORFK Humánigazgatási Szolgálat

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kardos Sándor István r. alezredes ORFK Humánigazgatási Szolgálat"— Előadás másolata:

1 A GPS rendszer alkalmazhatósága a szolgálatban kötelességszegés vétség bizonyításában
Kardos Sándor István r. alezredes ORFK Humánigazgatási Szolgálat Fegyelmi Osztály

2 Összehasonlító vizsgálat
Kutatási területhez kapcsolódik. Jogerősen lezárt három büntetőeljárás adatai alapján készült. Hasonló elkövetési magatartások miatt indult eljárások. GPS rendszer adatainak bevonása a bizonyítékok körébe. A vizsgálat adatai alapján - javaslatok, ajánlások.

3 GPS (Global Positioning System) rendszer

4 A GPS rendszer katonai alkalmazása
Műveleti biztonság Saját erők megfigyelése Ellenséges erők megfigyelése

5 A GPS rendszer rendőrségi alkalmazása
Kizárólag a saját erők megfigyelése (ellenség hiányában) a., csapatmozgás nyomon követése, b., reagálási képesség fenntartása, c., szolgálatteljesítés helyének ellenőrzése, d., a meghatározott szolgálati területen tartózkodás ellenőrzése. Az állomány védelme – valótlan tartalmú bejelentések kiszűrése

6 A rendszer rendőrségi bevezetése
2007. február 06. a Miniszterelnöki Hivatal EDR Iroda, a T-Mobil és a Pro-Mobil Zrt. együttműködésével. Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer - (EDR) rendszer

7 A GPS rendszer rendőrségi alkalmazásának normaháttere
A kormányzati célú hálózatokról szóló 346/2010. (XII. 28.) Korm. rendelet A rendőri korrupciós cselekmények megelőzésével és visszaszorításával kapcsolatos feladatokról kiadott 20/2013. (V. 17.) ORFK utasítás: - a GPS technika alkalmazásának kötelezettsége, - a rádió-készülékek bekapcsolt állapotban tartásának kötelezettsége.

8 A vizsgálat tárgyát képező eljárások közös vonásai
- elkövetők: közterületi állomány, - normaszegő magatartás: a szolgálati terület engedély nélküli elhagyása, - szolgálati járműbe épített GPS rendszer adatainak felhasználása a bizonyításban, - szolgálatban kötelességszegés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja.

9 A konkrét eljárások megállapításai
1. számú eljárás megállapításai: - a GPS rendszer üzemképtelensége a parancsnoki ellenőrzés hiányosságaira vezethető vissza, - a készülék megrongálása szándékosan történt, - a rongáló személyét a nyomozás nem tudta feltárni, - a szolgálati terület elhagyását a baleset helyszíne „igazolta”. Büntetőeljárás lezárása: elmarasztalás.

10 2. számú eljárás megállapításai:
- a GPS rendszer működési zavarainak okát nem sikerült felfedni, - a rendőrök tagadását nem sikerült megcáfolni, - az ellenőrzési hiányosságok szerepe a bizonyításban. Büntetőeljárás lezárása: felmentés.

11 3. számú eljárás megállapításai:
- a rendőrök nem kértek engedélyt a szolgálati terület elhagyására, - a terület elhagyását nem jelentették, - cselekményük kapcsán figyelmetlenségre hivatkoztak, - a GPS adatai a kijelölt terület elhagyását egyértelműen bizonyították. Büntetőeljárás lezárása: elmarasztalás.

12 Következtetések, javaslatok
az állomány mozgásának ellenőrzése céljából elengedhetetlen a GPS rendszer alkalmazása, a rendszer objektív információkkal szolgál, az üzemképesség elsősorban parancsnoki felelősség (folyamatos, visszatérő, egyéb ellenőrzésbe épített ellenőrzések), szükséges az ellenőrzés végrehajtása a rendszer működése közben is, a konkrét büntetőeljárásokban történt felhasználhatóság és a parancsnoki ellenőrzés kapcsolata,

13 rendeltetésszerű működés esetén a GPS rendszer objektív, megdönthetetlen, más módon nem beszerezhető bizonyítékot szolgáltat, az adatok önmagukban is felhasználhatóak bizonyítékként, kizárólag akkor vonhatóak be a GPS adatok a bizonyítékok körébe, ha a rendszer üzemképes, hiányuk esetén egyéb bizonyítékok (vallomások) beszerzése szükséges, egyéb bizonyítékok beszerzése összetett feladat.

14 A GPS rendszer rendőrségi használatának indokoltsága
1. Elsődleges feladata az állomány tevékenységének nyomon követése. 2. Alkalmazása az állomány védelmét is szolgálja. 3. A szolgálati terület elhagyásával megvalósuló jogsértések esetében a szakszerűen üzemeltetett rendszer adatai bizonyítékként felhasználhatóak.

15 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

16 Kérdések, észrevételek


Letölteni ppt "Kardos Sándor István r. alezredes ORFK Humánigazgatási Szolgálat"

Hasonló előadás


Google Hirdetések