Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Rendőrség szolgálati tagozódása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Rendőrség szolgálati tagozódása"— Előadás másolata:

1 A Rendőrség szolgálati tagozódása

2 A rendőrség szolgálati ágakra, szolgálatokra és szakszolgálatokra tagozódik, amelyeket az Rtv.-ben megfogalmazott szabályok részletezésére hozott miniszteri rendelet (IRM), a Rendőrség Szolgálati Szabályzata (RSZSZ) határoz meg A szolgálati ágak és a szolgálatok a rendőrségi feladatok szakmai és szolgálati végrehajtását biztosítják, míg a szakszolgálatok biztosítják a szolgálati ágak és a szolgálatok működési feltételeit.

3 A Rendőrség szolgálati ágai
Bűnügyi Közrendvédelmi Közlekedésrendészeti Igazgatásrendészeti Személy- és objektumvédelmi Határrendészeti

4 Szolgálatok Terrorelhárító Repülőtéri rendőri Tűzszerész
Rendőri csapaterő Ügyeleti és védelmi igazgatási Állami futárszolgálat Bevetési

5 Szakszolgálatok Gazdasági (közgazdasági, anyagi, műszaki és információtechnológiai) Humánigazgatási (személyügyi, fegyelmi, egészségügyi és pszichológiai, nyugdíj megállapítási, oktatási, kiképzési, szervezési) Hivatali (titkársági, adat- és titokvédelmi, ügykezelési, nemzetközi, elemző-értékelő, stratégiai tervező, minőségügyi és innovációs, jogi, sajtó) Ellenőrzési szakszolgálat

6 A szolgálati ágak és szolgálatok egymásra épülnek, összefüggnek, néha átfedik egymást.
Valamennyi szolgálati ág, szolgálat és szakszolgálat egyetlen szervezetben koncentrálódik, ezért beszélhetünk egységes rendőrségről.

7 Az egyes szolgálati ágak jellemzése

8 BŰNÜGYI Bűnmegelőzési és általános bűnügyi nyomozati jogkört gyakorolnak, ennek keretében végzik a bűncselekmények megelőzését, a bűncselekmények felderítését, az elkövető kilétének megállapítását, valamint a bizonyítékok beszerzését. Elsősorban nyomozókból és vizsgálókból és bűnügyi technikusokból áll.

9 Közrendvédelmi Ide tartoznak az úgynevezett egyenruhás rendőrök, akik általában közterületen látnak el szolgálatot. A közrendvédelmi járőr szolgálatát alapvetően gépkocsival látja el, de teljesítheti gyalogosan, motorkerékpárral, segédmotor-kerékpárral, kerékpárral is.

10 Alapvető feladatuk. Bűncselekmények, szabálysértések megelőzése, megszakítása, megakadályozása. A bűncselekmény elkövetőjének elfogása, előállítása. A szabálysértést elkövetők szankcionálása (figyelmezetés, helyszíni bírság, feljelentés). Segíteni a rászorulóknak, felvilágosítást adnak. Biztosítási feladatokat ellátni. (sport, kulturális rendezvények)

11 Közlekedésrendészeti
Szintén egyenruhában látnak el szolgálatot. Alapvető feladatuk a közlekedéssel kapcsolatos munka. (forgalom ellenőrzés, irányítás, baleseti helyszínelés )

12 A közlekedésrendészeti és a közrendvédelmi szolgálati ág feladatrendszere hasonlóságot mutat. Mindkét szolgálati ág közterületi szolgálatot lát el, illetve a közrendvédelmi állomány közlekedésrendészeti intézkedéseket is tehet. Egyúttal mindkét szolgálati ág és a bűnügyi szolgálati ág tevékenysége sem választható el sok esetben egymástól, így pl. a közrendvédelmi és közlekedésrendészeti állomány is végez nyomozati munkát.

13 Igazgatásrendészet A Rendőrségnek az Rtv.-ben meghatározott közigazgatási és rendészeti feladatkörébe tartozó bűnmegelőzést is szolgáló tevékenységet folytat, így: Szabálysértési hatósági jogkört gyakorol,

14 Engedélyezi és rendészeti szempontból felügyeli a megkülönböztető és figyelmeztető jelzéssel, a személy-és vagyonvédelemmel, magánnyomozással, valamint egyes közbiztonságra veszélyes eszközökkel és anyagokkal – sugárzóanyag, fegyver, robbanóanyag, pirotechnikai termék, kábítószer, kábítószer- prekurzor- kapcsolatos tevékenységet.

15 Személy- és objektumvédelmi
Az Rtv. Alapján e speciális feladatok ellátására létrehozott rendőri szerv- a Köztársasági Őrezred. Természetesen szükség esetén a feladatok ellátásához segítséget nyújt a közrendvédelmi, közlekedésrendészeti, illetve a bűnügyi szolgálati ág is, valamint jelentős feladatokat vállalnak át az e tevékenységhez szorosan kapcsolódó ( tűzszerész, terrorelhárító ) szolgálatok.

16 A köztársasági Őrezred feladatai közé tartozik:
Az állam működése szempontjából kiemelten fontos létesítmények védelme ( Ogy. Épülete.) A hazánkba érkező állam- és kormányfői delegációk biztosítása.

17 a közjogi méltóságok (köztársasági elnök, miniszterelnök, Országgyűlés elnöke, Alkotmánybíróság elnöke, Legfelsőbb Bíróság elnöke ) személybiztosítása.

18 Határrendészeti A szolgálati ág alapvető feladata a határőrizet, határvédelem, határforgalom ellenőrzése, a személy- és áruforgalom Magyar Köztársaság területére történő ki- és beléptetése, ellenőrzése.

19 Az egyes szolgálatok jellemzése

20 Terrorelhárító

21 Kizárólagos hatáskörrel rendelkezik a Magyar Köztársaság területén bekövetkezett terrorcselekmények felszámolására, elkövetőinek elfogására.

22 Repülőtéri Rendőri A Ferihegyi Nemzetközi Repülőtéren látják el szolgálati feladataikat a közrend, közbiztonság fenntartása érdekében.

23 Tűzszerész

24 Alapvető feladata a robbanóanyagok, robbanószerek felkutatása, elszállítása, hatástalanítása. A közveszéllyel fenyegetés (bombariadó )esetén az épületek átvizsgálása, gyanús csomagok, tárgyak ellenőrzése.

25 Rendőri Csapaterő

26 Feladataikat alapvetően csapaterőben hajtják végre.
A rendőri csapaterőbe beosztott rendőrök egyszemélyes vezetés alatt látják el feladataikat, és alapvetően csak utasításra tevékenykedhetnek.

27 Ügyeleti és Védelmi Igazgatási
A rendőr-főkapitányságokon és a rendőrkapitányságokon állandó, 24 órás ügyeleti rendszer működik, ami biztosítja az adott szerv zavartalan folyamatos működését. A védelmi-igazgatási szolgálat alapvető feladata az alkotmányban meghatározott minősített időszakokban, vagy azok kialakulásának veszélye esetén az egyes rendőrségi tevékenységek megelőzése, megakadályozása, megszakítása.

28 Bevetési

29 Alapvető feladatuk a közrend, közbiztonság fenntartása, a közterületek, nyilvános helyek fokozott ellenőrzése, a jogsértő cselekmények megelőzése, megakadályozása, megszakítása.

30 Állami futárszolgálat
A szolgálat alapvető feladata a rendvédelmi szervek közötti hivatalos küldemények szállítása.

31 Köszönöm a figyelmüket!


Letölteni ppt "A Rendőrség szolgálati tagozódása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések