Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tűzvédelmi ismeretek Tűzriadó gyakorlás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tűzvédelmi ismeretek Tűzriadó gyakorlás."— Előadás másolata:

1 Tűzvédelmi ismeretek Tűzriadó gyakorlás

2 Jogszabályi meghatározás
4. § (1) A Szabályzat mellékleteként Tűzriadó Tervet kell készíteni: a) b) a művelődési, oktatási, kulturális, sport, egészségügyi és szociális építményrészre, építményre, létesítményekre; c) azokra a létesítményekre, amelyekben egy tűzszakaszon belül több mint 300 fő tartózkodhat; d) kereskedelmi szálláshelyre; e) az olyan időszakos vagy állandó jelleggel üzemelő zenés szórakozóhelyekre, ahol egy időben 50 főnél több személy tartózkodhat; f)a robbanásveszélyes osztályba tartozó anyag előállítására, feldolgozására, tárolására szolgáló építményre és szabadtérre, ahol az anyag robbanásveszélyes állapotban fordulhat elő; g) tűzveszélyes osztályba tartozó anyag előállítására, feldolgozására, tárolására szolgáló 3000 m2-nél nagyobb alapterületű építményre és szabadtérre. (2) A Tűzriadó Tervnek tartalmaznia kell: a) a tűzjelzés módját; b) a tűzoltóság, valamint a létesítményben tartózkodók riasztási rendjét, a létesítmény elhagyásának módját; c) a tűz esetén a munkavállalók szükséges tennivalóit (tűzvédelmi berendezés kezelése, tűzoltás és mentés, rendfenntartás, technológiai folyamat leállítása, áramtalanítás stb.); d) a főbb veszélyforrások megnevezését (utalással a védekezési szabályokra);

3 A tűzriadó tervnek tartalmaznia kell: - a tűzjelzés módját,
e) a létesítmény helyszínrajzát, szükség szerint az építmény, építményrész szintenkénti alaprajzait a tűzvédelmi szempontból fontos berendezések (eszközök), központi elzárók (kapcsolók) és a vízszerzési helyek, a kiürítési útvonalak és a 3. § i) pont szerinti esetekben a helyiségek megengedett maximális befogadóképességének megjelölésével. (3) A Tűzriadó Tervben foglaltak végrehajtását szükség szerint, de legalább évente az érintettekkel gyakoroltatni és annak eredményét írásban rögzíteni kell. (4) A Tűzriadó Tervet állandóan hozzáférhető helyen kell elhelyezni. (5) Az (1) bekezdés b)-e) pontjában felsoroltak közösségi terein, továbbá szálláshelyeken a szobákban is el kell helyezni az épület elhagyásának lehetőségét (menekülési útvonal) tartalmazó alaprajzot és annak szöveges leírását vagy olyan kivonatát, amely az adott helyiség, épület biztonságos elhagyásának irányáról, módjáról tájékoztatást ad. A tájékoztatást a külföldiek elhelyezésére is szolgáló kereskedelmi szálláshelyeken angol és német nyelven is kötelező elhelyezni. A tűzriadó tervnek tartalmaznia kell: - a tűzjelzés módját, - a riasztás rendjét - a tűzoltóság és a létesítményben tartózkodók részére, - a létesítmény elhagyásának módját, - a munkavállalók tennivalóit (tűzvédelmi berendezések kezelése, tűzoltás és mentés, rendfenntartás, technológiai folyamatok leállítása, áramtalanítás, stb.) - a főbb veszélyforrások megnevezését (utalással a védekezési szabályokra) - a létesítmény helyszínrajzát (szintenkénti alaprajzait)

4 Jogszabályi meghatározás
Az alaprajzokon jelölni kell: - a tűzvédelmi szempontból fontos berendezéseket, eszközöket, - a központi elzárókat, kapcsolókat, - a vízszerzési helyeket. A Tűzriadó Tervet állandóan hozzáférhető helyen kell elhelyezni. A menekülési útvonalat tartalmazó alaprajzot és annak szöveges leírását, az épület biztonságos elhagyásának irányáról és módjáról az épületek közösségi terein (művelődési, oktatási, egészségügyi, szociális) kötelező elhelyezni. A tervben foglaltak végrehajtását évente az érintettekkel gyakoroltatni és annak eredményét írásban rögzíteni kell.

5 Tűzriadó terv mellékletét képező alaprajza (minta)

6 Tűz észlelése esetén végrehajtandó feladatok
1. Tűz észlelése esetén riasztani kell a Tűzoltóságát. A tűzoltóság elérhetősége Telefonszám: vagy 112 segélyhívószám. Az egyetem valamennyi telefonkészülékéről segélyhívás/ok kezdeményezhető/k. Bejelentéskor közölni kell: A tűzeset helyét, pontos címét. Mi ég, milyen káreset történt, mit veszélyeztet a tűz. Emberi élet van-e veszélyben. Bejelentő neve, bejelentésre használt távbeszélőkészülék hívószáma. Az eloltott tüzet is be kell jelenteni a tűzoltóság ügyeletére, valamint az egyetem központi rendészeti ügyeletére! 2. Környezet riasztása Hangos szóval – tűz van! tűz van! tűz van! Beépített tűzjelző rendszer kézi jelzésadó segítségével.

7 Címzett tűzjelző központ, kézi jelzésadó

8 Tűz észlelése esetén végrehajtandó feladatok
3. Életmentés A tűzoltóság riasztása után a veszélyeztetett – területen, helyiségben – tartózkodóknak védett területre kell távozni. Mozgásukban korlátozottak kimenekítésről az egészségügyi személyzetnek kell gondoskodni. Amennyiben a tűz nagysága, illetve a füst terjedelme ezt nem teszi lehetővé – akadályozza -, akkor a helyiség bejárati ajtaját lehetőleg vízzel átitatott textíliával kell eltömíteni. 4. Tűzoltás A riasztott tűzoltóság kiérkezéséig meg kell kezdeni a tűz oltását a rendelkezésre álló eszközökkel: - tűzoltó készülékek – por, hab, Co2 gáz, - beépített fali tűzcsapok. A helyszínre érkezett tűzoltóság oltásvezető parancsnokot tájékoztatni kell - a tűz helyéről, - a foganatosított intézkedésekről pld elektromos áram kikapcsolása stb - hol tartózkodhatnak a kárhelyen személyek

9 Tűz esetén biztonságos mentés, menekülés lehetőségei
- A forró füstgázok alatt lehajolva, vagy kúszva biztonságosan el lehet hagyni a füsttel teli helyiséget. - A füst ellen az orr és a száj elé szorított nedves textiliával lehet védekezni. - Menekülés közben a liftet ne használjuk (áramkimaradás vagy kikapcsolás miatt leállhat). - A füst elvezetés céljából a helyiség, lépcsőház ablakait ki kell nyitni. - A füst helyiségbe szivárgása ellen az ajtót csukjuk be, a réseket tömítsük el.

10 Tűzoltó készülékek típusai 1.
Porral oltó készülék

11 Tűzoltó készülékek típusai 2.

12 Co2 tűzoltó készülék

13 A tűzoltó készülékek használata
Biztosítószeget kihúzni Marokszelepet megnyomni Szakaszos működtetés Szóró csövet a tűzre irányítani

14 Beépített fali tűzcsap
- Fali tűzcsap, tömlővel és sugárcsővel - Sugárcső sugárban adja az oltóvizet, zárt állás, szórva, terítve adja az oltóvizet.

15 Tűz észlelése esetén végrehajtandó feladatok
5. Műszaki mentés A tűzoltással egyidejűleg meg kell kezdeni a veszélyeztetett helyszínen lévő anyagok, eszközök mentését. Ebben a helyszínen tartózkodó személyzetnek, illetve az Intézet (klinika) „riasztott” munkatársainak kell részt venni. 6. Tűz-, vagy káreset utáni feladatok A tűzoltás után a kárt ért - területen, helyiségben - a takarítás megkezdése tilos amíg a Tűzoltóság tűzvizsgáló arra nem ad engedélyt. Amennyiben bűncselekményre utaló körülmény merül fel abban az esetben a rendőrség is helyszíni szemlét hajt végre. A tűzoltóság által kiállított „hatósági bizonyítványt” alapján lehet a biztosító felé a kárigényt benyújtani.


Letölteni ppt "Tűzvédelmi ismeretek Tűzriadó gyakorlás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések