Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Információk Gyakorlatvezető: Hajnik Tünde, PhD

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Információk Gyakorlatvezető: Hajnik Tünde, PhD"— Előadás másolata:

1 Információk Gyakorlatvezető: Hajnik Tünde, PhD
szoba: Élettani és Neurobiológiai Tanszék, 6/317a mellék: 8377 Jegyzet, tematika, programok letöltése stb.: Követelmények: hiányzás jegyzőkönyv ZH Gyakorlati beosztás Balesetvédelem, tűzvédelem

2 Baleset és tűzvédelem 1 Tilos a készülékekhez, dugaszokhoz, aljzatokhoz nedves kézzel hozzányúlni. Tilos bármely elektromos készülék belsejébe nyúlni. A meghibásodást jelentsük a gyakorlatvezetőnek, a készüléket a hálózati automata biztosíték kioldásával áramtalanítsuk. A készülék kezelésekor a bemutatott vagy előírt módon szabad eljárni; gombok, kapcsolók, beállító csavarok állítgatása tilos. Ügyeljünk arra, hogy dugaszoló aljzatokba folyadék ne kerülhessen, a munkaasztalra került nedvességet azonnal töröljük le. Tilos a gyakorlóteremben enni, inni vagy dohányozni. Ezekre, alapos kézmosás után, a gyakorló előterében ill. kijelölt dohányzóhelyeken van lehetőség.

3 Baleset és tűzvédelem 2 A gyakorlatokon élő állatokkal dolgozunk. Nem altatott állatot csak a gyakorlati asszisztens vagy a gyakorlatvezető jelenlétében szabad megfogni. Az élő állatokkal való munka fertőzésveszélyt is jelent; ezért a gyakorlatokon kötelező a köpeny viselése, a munka ideiglenes vagy végleges abbahagyása után kötelező a kézmosás. A gyakorlóban szappan, meleg víz és szükség esetén fertőtlenítőszer található. Kézmosásra csak a kijelölt mosdót használjuk! A gyakorlat előtt vagy alatt keletkező sérülések ellátását mindig kérjük a gyakorlati asszisztenstől vagy a gyakorlatvezetőtől. Megfelelő fertőtlenítő- és sebfedő szerek állandóan rendelkezésre állnak. Kezeletlen, nyílt sebbel dolgozni fertőzésveszélyes és ezért tilos.

4 Baleset és tűzvédelem 3 Aki tüzet észlel köteles jelenteni a tűzoltóságra (106, 112) vagy a diszpécserközpontba (83-13). A tűz esetén a helyiséget el kell hagyni és a még bent tartózkodókat a helyiség azonnali elhagyására felszólítani. A gyakorlatok ideje alatt valamennyi ajtónak nyitva kell lennie, azokat kulcsra zárni, eltorlaszolni tilos. Az ablakokat kinyitni nem szabad, a levegőutánpótlást a beépített légbefúvó rendszeren keresztül kell kivitelezni. Tűz esetén menekülési útvonal a tanszék melletti füstmentes folyosó használatával. A felvonók ilyenkor nem működnek.

5 Baleset és tűzvédelem 4 Amennyiben lehetséges, a tűz oltását azonnal meg kell kezdeni az adott tűz oltására alkalmas tűzvédelmi felszereléssel. Elektromos tűz esetén először áramtalanítani kell, gáz tűznél pedig a gáz főelzáró csapját elzárni. Elektromos tüzet, valamint éghető folyadékot vízzel oltani tilos. Ezeknél a gyakorló ablakaiban elhelyezett tűzoltó készüléket kell alkalmazni. A gyakorlatok befejezésekor az elektromos készülékeket ki kell kapcsolni, a hulladékokat összeszedni és a megfelelő gyűjtőedénybe beletenni. A mérőhelyeket úgy kell elhagyni, ahogy azokat a gyakorlat elején megkapták.


Letölteni ppt "Információk Gyakorlatvezető: Hajnik Tünde, PhD"

Hasonló előadás


Google Hirdetések