Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Balesetvédelem és laborrend

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Balesetvédelem és laborrend"— Előadás másolata:

1 Balesetvédelem és laborrend
Szakmai disszeminációs műhelykonferencia Békéscsaba, február 10. Tudomány – „természetesen” – a Belvárban! TÁMOP / azonosító számú projekt Balesetvédelem és laborrend Lennert József szaktanár

2 A laboratórium használatának feltételei:
Laborrend Öveges labor Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium Érvényesség kezdete: A laboratórium használatának feltételei: belépés a laborvezető beosztása alapján az iskola előzetes tűz- és munkavédelmi oktatása (hosszú haj feltűzése, gyűrű és karkötő ne legyen) a diák lehetőleg nagy méretű pólóba legyen

3 Érkezés a laboratóriumba:
a portáról laboráns kíséri fel az osztályt a „váró” terembe; a kísérőtanár a termet bezárja, kulcsát megőrzi. A laboratóriumban: Előkészítve a tanulói asztalokon: védőszemüveg, kesztyű; kísérlethez tartozó eszközök, vegyszerek A tanulók csak tanári utasításra nyúlnak az eszközökhöz, vegyszerekhez! Távozás a laboratóriumból: A foglalkozás befejezésekor : a kiadott eszközök, vegyszerek ellenőrzése. Átöltözés a „váró” teremben.

4

5

6

7

8 Jegyzőkönyv Az Öveges laboratórium foglalkozásán résztvevők munkabiztonsági és tűzvédelmi oktatása

9 Kísérletezni csak tanári engedéllyel, tanári felügyelet mellett szabad!
A kísérletezés előtt figyelmesen olvasd el a kísérlet leírását! A megadott vegyszer- mennyiségeket a leírt módon használd fel! A kísérletezéshez előkészített védőfelszereléseket (védőszemüveg, védőkesztyű ) a kísérlet elvégzése alatt használni kell!

10 Minden eszköz legyen tiszta és ép, ha valamelyik eszközöd törött, sérült vagy nem tiszta, szólj a tanárnak . A vegyszeres kanalat és a csipeszt minden használat előtt és után töröld tisztára! A vegyszer használata után az üveget mindig a saját dugójával zárd be! A dugót az üvegbe nyúló részével soha ne tedd az asztalra! A tálcákon mindig legyen kéznél egy darab tiszta ruha vagy papírtöltő.

11 A vegyszerhez kézzel hozzányúlni szigorúan tilos!
Vegyszert megkóstolni, elvinni szigorúan tilos! Ha vegyszer szagát kell vizsgálnod, ne szagolj bele közvetlenül, hanem a kezeddel legyezd magad felé a gázt! A borszeszégőt vagy Bunsen-égőt mindig előírás szerint használjuk! A lángot elfújni tilos!

12 Kémcsőbe tett anyagot úgy melegítünk egyenle- tesen, hogy a kémcsőfogóba fogott, kb. 45°-os szögben megdöntött kémcsövet a lángban tartva állandóan, lassan mozgatjuk. A kémcsöveket a kifröccsenés megakadályozására csak 1/3 részig töltjük meg az anyaggal. A kémcső nyílását ne fordítsd magad vagy a társaid felé, hogy az esetleg mégis kifröccsenő anyag senkiben kárt ne tegyen!

13 Kísérletezés közben ne nyúlj az arcodhoz, szemedhez
Kísérletezés közben ne nyúlj az arcodhoz, szemedhez. A munka elvégzése után mindig gondosan moss kezet! Ha bármilyen baleset történik, azonnal jelentsd tanárodnak! Ha a szemedbe vegyszer fröccsen, a vegyszert a szemből haladéktalanul bő vízzel ki kell mosni! Ha a bőrödre sav vagy más maró hatású folyadék kerül, előbb száraz ruhával töröld le, majd bő vízzel mosd le.

14 A laborban legyél fegyelmezett! Ne feledd, a kísérletezés nem játék!
A laborban enni, inni, laboratóriumi eszközt ivásra, étkezésre használni tilos! A kísérleti munka elvégzése után a kísérleti eszközöket és a munkaasztalt rendezetten kell otthagyni. A laborban legyél fegyelmezett! Ne feledd, a kísérletezés nem játék!

15 A vegyszereken található szimbólumok
Robbanóanyagok Tűzveszélyes anyagok Oxidáló gázok, folyadékok

16 Maró, korrozív, bőrirritáló
Erősen mérgező Gyengén mérgező Maró, korrozív, bőrirritáló

17 Légzőszervi károsító Veszélyes a környezetre Rákkeltő

18 A vegyszerekről …

19 A vegyszerek átvétele:
a forgalmazó biztosítsa a biztonsági adatlapot (CD, internet); a vegyszer címke és a biztonsági adatlap piktogramjainak egyezniük kell;

20 A vegyszerek kiszerelése a kísérletekhez:
célszerű kis mennyiségeket kiadni (elszennyeződés és kiszóródás veszélye, vegyszer-takarékosság!!!) a kis üvegeken is kell a vegyszernév és a képlet, a piktogram, a gyakran használt vegyszerek üvegcséit érdemes állandósítani (öntapadós, vízálló címke) A normál méretű vegyszeres kanál nem biztos, hogy belefér az üvegbe.

21

22 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Balesetvédelem és laborrend"

Hasonló előadás


Google Hirdetések