Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az ammónia oldat és a sósav – szökőkút kísérlet

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az ammónia oldat és a sósav – szökőkút kísérlet"— Előadás másolata:

1 Az ammónia oldat és a sósav – szökőkút kísérlet

2 Szükséges Eszközök: • kémcsőtartó, kémcsövek, kémcsőfogó, Bunsen-égő, kétfuratú gumidugó, fecskendők, üvegtál Anyagok: • ammónia, desztillált víz, fenolftalein-indikátor

3 Kísérlet leírása Ammónia oldatot melegítettünk, és a távozó gázt nyílásával lefelé tartott kémcsőben fogtuk fel, majd lezártuk. Ezután a vízbe fenolftalein indikátort csepegtettünk.

4 Tapasztalat Az ammónia-gáz sűrűsége kisebb, mint a levegőé, ezért felfele száll, szájával lefelé fordított kémcsőben tudjuk felfogni. A kémcső száját a víz felszínéhez érintve azt tapasztaltuk, hogy a víz „felszökött” a kémcsőben (rózsaszínre színeződve).

5 Magyarázat Az ammónia-gáz sűrűsége kisebb, mint a levegőé, ezért felfele száll, szájával lefelé fordított kémcsőben tudjuk felfogni. A kémcsőben lezárt gáz nyomása nagyjából megegyezett a külső légnyomással. Miután vizet csepegtettünk a kémcsőbe ez az egyensúly megbomlott, a nyomás a kémcsőben lecsökkent és a külső légnyomás ”bepréselte” a vizet a kémcsőbe. A fenolftalein-indikátor színe lúgos közegben rózsaszínű. Ha a kísérletet sósavval végeztük volna (savas közeg), akkor hasonló jelenséget figyelhettünk volna meg, de az indikátor nem mutatott volna színváltozást.

6 Magyarázat


Letölteni ppt "Az ammónia oldat és a sósav – szökőkút kísérlet"

Hasonló előadás


Google Hirdetések