Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tűzvédelem 2018-ban, előírások a jogszabályi változások tükrében

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tűzvédelem 2018-ban, előírások a jogszabályi változások tükrében"— Előadás másolata:

1 Tűzvédelem 2018-ban, előírások a jogszabályi változások tükrében
Virágos Tibor tűzvédelmi szakértő és tanácsadó

2 2016. évi CL. törvény az általános közigazgatási rendtartásról
Tűzvédelem 2018-ban, előírások a jogszabályi változások tükrében 2016. évi CL. törvény az általános közigazgatási rendtartásról január 1-jétől évi CL. törvény, rövidítve az „ÁKR”. - A évi CXL. törvény (Ket.) helyébe lép, annál közérthetőbb és tömörebb valamennyi hatósági eljárásra vonatkozó közös szabályokat fekteti le. - kiegészítő eljárásjogi rendelkezések - kormányrendeleti szint

3 2016. évi CL. törvény az általános közigazgatási rendtartásról
Tűzvédelem 2018-ban, előírások a jogszabályi változások tükrében 2016. évi CL. törvény az általános közigazgatási rendtartásról A tűzmegelőzési szakterületen 2 db kormányrendelet és 7 db BM rendelet módosítása szükséges. Változások: december 29!!!! Hatályba lépés január 1 - A rendeletek rendelkezéseit a hatálybalépésekor folyamatban lévő közigazgatási hatósági ügyekben is alkalmazni kell. 489/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet - A tűzvédelmi hatósági eljárások általános és különös szabályairól 490/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet - A tűzesetek vizsgálatára vonatkozó eljárási szabályokról 491/2017. (XII. 29.) Korm. Rendelet - A beépített tűzjelző, illetve tűzoltó berendezések létesítésének, használatbavételének és megszüntetésének engedélyezésére irányuló hatósági eljárás részletes szabályairól 492/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet Az egyes műszaki termékek tűzvédelmi megfelelőségét vizsgáló, ellenőrző és tanúsító szervezetek kijelöléséről

4 2016. évi CL. törvény az általános közigazgatási rendtartásról
Tűzvédelem 2018-ban, előírások a jogszabályi változások tükrében 2016. évi CL. törvény az általános közigazgatási rendtartásról 489/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet - A tűzvédelmi hatósági eljárások általános és különös szabályairól Általános eljárási szabályok: - Hatály – tűvédelmi hatóságnál indult első v. másodfokú hatósági v. szakhatósági eljárások Hiánypótlás – ÁKR 1 alkalom DE! a fenti rendelet 2 alkalmat enged! Fizetési kedvezmény – halasztás vagy kedvezmény Egyes tűzvédelmi hatósági eljárások különös szabályai: A műszaki előírástól való eltérés – az OTSZ 3 §. átemelése kormányrendeletté Az atomenergia alkalmazása során alkalmazandó speciális eljárási szabályokról Hatósági felügyelet a tűzvédelmi szakértői tevékenység végzése felett Hatósági felügyelet a bejelentésköteles tűzvédelmi szolgáltatási tevékenység végzése felett Tűzvédelmi hatósági feladatok az erdőtüzek megelőzésére

5 2016. évi CL. törvény az általános közigazgatási rendtartásról
Tűzvédelem 2018-ban, előírások a jogszabályi változások tükrében 2016. évi CL. törvény az általános közigazgatási rendtartásról Egyéb eljárási előírások az ÁKR. szerint: Kérelem csak írásban vagy személyesen – nem minősül írásban történő beadványnak (csak postai út, vagy elektronikus ügyintézést biztosító információs rendszer) Ha a kérelem elutasításra kerül formai ok miatt, 5 napon belül ismét beadható, az eljárás teljes eljárás lesz, az eredeti időponttal indítva, de az ügyintézési határidő az ismételt beadástól indul. Ha a határidő utolsó napja olyan nap, amelyen a hatóságnál a munka szünetel, a határidő – az ügyintézési határidő kivételével – a következő munkanapon jár le.

6 Vállalkozások tűzvédelmi kötelezettségei 2018.
Tűzvédelem 2018-ban, előírások a jogszabályi változások tükrében Vállalkozások tűzvédelmi kötelezettségei 2018. Kire vonatkozik: - gazdálkodó tevékenységet folytató magánszemélyek - jogi személyek - jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek ● a közvetlen tűzvédelmüket szolgáló – jogszabályban, hatósági határozatban előírt – tűzvédelmi berendezést, készüléket, felszerelést, technikai eszközt állandóan üzemképes állapotban tartani, időszaki ellenőrzésükről, valamint az oltóvíz és egyéb oltóanyagok biztosításáról gondoskodni; Alap – tűzoltó készülék – nincs minimum méret! Új: a szükséges készülék méret OE egységben van meghatározva, nincs méretmegkötés, minimum 2 kg-os. Korábban már működő telephely vásárlása: mindig konzultáljuk tűzvédelmi szakemberrel!!!

7 Vállalkozások tűzvédelmi kötelezettségei 2018.
Tűzvédelem 2018-ban, előírások a jogszabályi változások tükrében Vállalkozások tűzvédelmi kötelezettségei 2018. Tűzvédelmi oktatás – 1 fő munkavállaló vagy családtag esetén már szükséges Oktathat – meghatározott esetekben maga a foglalkoztató ( 5 fő v. 50 fő alatt v Tv. törvény) egyéb esetekben tűzvédelmi szakember vagy az általa felkészített személy. Oktatás anyaga: amennyiben tv. szakember előírt csak az általa készített E-learning oktatás – elfogadott bár jogi csavarral. Kivétel: gyakorlati oktatás Gyakorlati oktatás kötelező - tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy foglalkoztatására kötelezett gazdálkodó szervezet esetében : a tűzveszélyes tevékenységet végző, robbanásveszélyes anyagot előállító, feldolgozó, tárolását végző személy A gyakorlati oktatásra vonatkozó kötelezettség elektronikus úton nem teljesíthető. Tűzvédelmi szakvizsga.

8 Vállalkozások tűzvédelmi kötelezettségei 2018.
Tűzvédelem 2018-ban, előírások a jogszabályi változások tükrében Vállalkozások tűzvédelmi kötelezettségei 2018. Tűzvédelmi szabályzat – önálló szabályzó jogszabály 5 fő - 50 fő – kereskedelmi szálláshely Kötött tartalom Készítheti – tűzvédelmi szakember a jogszabályi megkötéssel. A szabályzatot meg kell ismertetni - 15 nap. A megismerés történhet elektronikusan is. Készítő azonosíthatósága!

9 Vállalkozások tűzvédelmi kötelezettségei 2018.
Tűzvédelem 2018-ban, előírások a jogszabályi változások tükrében Vállalkozások tűzvédelmi kötelezettségei 2018. Tűzvédelmi szabályzat melléklete – tűzriadó terv a) épületrészre, épületre, ha az aa) menekülésben korlátozott személyek elhelyezésére, ellátására, kezelésére, nevelésére, oktatására, gondozására szolgál, ab) oktatási intézmény működésére szolgál, amelynek megengedett maximális befogadóképessége meghaladja az 50 főt, ac) tömegtartózkodás céljára szolgáló helyiséggel rendelkezik, vagy az épületrészen, épületen egyidejűleg 300-nál több fő tartózkodhat, vagy ad) 20-nál több férőhellyel rendelkező kereskedelmi szálláshellyel rendelkezik, b) épületrészre, épületre, szabadtérre, ha az ba) olyan zenés szórakozóhely működésére szolgál, amely megengedett maximális befogadóképessége meghaladja az 50 főt, vagy bb) 1000 kg vagy 1000 liter mennyiséget meghaladó robbanásveszélyes osztályba tartozó anyag – az üzemanyagtöltő állomásokon a kimérő szerkezetekhez kapcsolódó technológiai tartályokban tárolt üzemanyagot figyelmen kívül hagyva – előállítására, feldolgozására, tárolására szolgál, és az anyag robbanásveszélyes állapotban fordulhat elő.

10 Vállalkozások tűzvédelmi kötelezettségei 2018.
Tűzvédelem 2018-ban, előírások a jogszabályi változások tükrében Vállalkozások tűzvédelmi kötelezettségei 2018. Tűzvédelmi szakember foglalkoztatása – pontosításra került Középfokú szakember Felsőfokú szakember - a gazdálkodó szervezet robbanásveszélyes osztályba tartozó anyagot állít elő, dolgoz fel, tárol és az egy telephelyen előállított, feldolgozott, tárolt anyag együttes, egyidejű mennyisége meghaladja az 1000 kg-ot vagy 1000 litert, de legfeljebb 5000 kg vagy 5000 liter, kivéve az üzemanyagtöltő állomást üzemeltető gazdálkodó szervezetet, - a gazdálkodó szervezet főfoglalkozású létesítményi tűzoltóság működtetésére kötelezett, - a gazdálkodó szervezet tűzveszélyes osztályba tartozó anyagot, terméket tárol és az egy telephelyen a szabadtéri és az épületen belüli tárolásra szolgáló, összesített alapterület meghaladja az 1000 m2-t, de legfeljebb m2, - a gazdálkodó szervezet robbanásveszélyes osztályba tartozó anyagot állít elő, dolgoz fel, tárol és az egy telephelyen előállított, feldolgozott, tárolt anyag együttes, egyidejű mennyisége meghaladja az 5000 kg vagy 5000 liter mennyiséget, kivéve az üzemanyagtöltő állomást üzemeltető gazdálkodó szervezetet, - a gazdálkodó szervezet ipari vagy mezőgazdasági tevékenységet végez és a családtagokkal együtt a munkavégzésben résztvevő munkavállalók egyidejű létszáma meghaladja a 100 főt, vagy - a gazdálkodó szervezet tűzveszélyes osztályba tartozó anyagot, terméket tárol és az egy telephelyen a szabadtéri és az épületen belüli tárolásra szolgáló, összesített alapterület meghaladja a m2-t - amelyben tömegtartózkodásra szolgáló, de legfeljebb 500 fő befogadóképességű helyiség található - amelyben 500 főt meghaladó befogadóképességű helyiség található - amely összesített befogadóképessége meghaladja az 500 főt, de legfeljebb 2000 fő - amely összesített befogadóképessége meghaladja a 2000 főt - amelyben menekülésben korlátozott személyek elhelyezése, ellátása, kezelése, nevelése, oktatása, gondozása történik és e személyek egyidejű létszáma meghaladja a 20 főt, de legfeljebb 100 fő - amelyben menekülésben korlátozott személyek elhelyezése, ellátása, kezelése, nevelése, oktatása, gondozása történik és e személyek egyidejű létszáma meghaladja a 100 főt.

11 Virágos Tibor, tűzvédelmi szakértő és tanácsadó
Köszönöm a figyelmet! Virágos Tibor, tűzvédelmi szakértő és tanácsadó


Letölteni ppt "Tűzvédelem 2018-ban, előírások a jogszabályi változások tükrében"

Hasonló előadás


Google Hirdetések