Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szabályok és teendők veszély esetén

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szabályok és teendők veszély esetén"— Előadás másolata:

1 Szabályok és teendők veszély esetén
Tűz és balesetvédelem Szabályok és teendők veszély esetén

2 Füzetbe leírandó: A tanteremben kötelező a fegyelmezett magatartás.
Az eszközökhöz (kísérleti eszközök/anyagok) engedély nélkül nem nyúlhatsz! Veszély esetén menekülési teendők: Azonnal értesítsd az esetről a legközelebbi felnőttet. Amennyiben saját testi épségedet nem veszélyezteted, próbáld minimalizálni/megszüntetni a veszélyt. A környezetünket is figyelmeztetni kell a veszélyre! Higgadtan, a csoporttal/osztállyal együtt maradva elhagyjuk az épületet. 112-es telefonszámon értesítjük a tűzoltóságot, rendőrséget, mentőket.

3 Általános szabályok I. A tanteremben kötelező a fegyelmezett magatartás. (Ne ugrálj, ne szaladgálj, ne lökdösődj!) Az eszközökhöz (kísérleti eszközök/anyagok, számítógépek) engedély nélkül nem nyúlhatsz, nem kapcsolhatod be! Tűz esetén fegyelmezetten hagyd el a tantermet – NEM zárjuk be - és a megadott menekülési útvonalon távozunk az épületéből! Biztonságos távolságra kell eltávolodni: Udvar vagy Kossuth tér, tanár vezetésével.

4 Általános szabályok II.
A menekülési útvonalat TILOS bármilyen módon elzárni, még ideiglenesen is! A házirend is tiltja nyílt láng használatát, valamint mások testi épségét veszélyeztető eszközök iskolába történő behozatalát. Az iskolába balesetveszélyes tárgyakat hozni TILOS! (szúró, vágóeszköz, gyújtó, stb.) Kivéve, ha az órai tevékenység megköveteli, használni tanár felügyeletével szabad.

5 Veszély esetén mik a teendők!? (Bárhol történik)
Ha tűz ütne ki és felnőtt nincs a közelben, akkor: Azonnal értesítsd az esetről a legközelebbi felnőttet. Elektromos tűz esetén a főkapcsolóval áramtalaníts, vagy a hálózati csatlakozót húzd ki az aljzatból, de csak akkor, ha testi épségedet nem veszélyezteted! (Használj szigetelő anyagot, amivel megfogod!) Alapvetően felnőtt üzemeltetheti a poroltót, hogy megfékezze a tűz továbbterjedését. Emellett a környezetünket is figyelmeztetni kell a veszélyre! Higgadtan, a csoporttal/osztállyal együtt maradva elhagyjuk az épületet. 112-es telefonszámon értesítjük a tűzoltóságot/rendőrséget/mentőket. Kötelező elmondani: hol és milyen vészeset történt, hányan vannak veszélyben, történt-e már személyi sérülés, ha igen az milyen mértékű, meg kell adni adatainkat, hogy visszaigazoljuk, tényleg veszély van!!! SOHA ne tréfálkozz a vészhívóval, mert a vonal lefoglalása mások életét követelheti!

6 Elektromos eszközökre vonatkozó szabályok I.
Engedély nélkül ne helyezz üzembe számítógépet! A számítógépekre, csak az arra jogosultak telepíthetnek, illetve másolhatnak hordozható (portable) programokat! Ne törölj semmit, ami nem a saját mappádban található! A számítógéphez csak tanári engedéllyel csatlakoztathatsz berendezéseket! Ha bármilyen működési rendellenességet, füstöt vagy égés szagot tapasztalsz, azonnal szólj egy felnőttnek! Ne nyúlj a számítógép belsejébe! Ha sérült kábelt, vagy burkolatot találsz, ne nyúlj hozzá, hanem szólj tanárodnak!

7 Elektromos eszközökre vonatkozó szabályok II.
A tanteremben TILOS ételt, italt fogyasztani. (Folyadékok jelenléte az áramütés veszélyét hordozza!) A számítógép-teremben vízzel nem szabad oltani, mert az balesetveszélyes, áramütést és több kárt okoz a berendezésekben, mint maga a tűz! Elektromos eszközöket csak az erre a célra kifejlesztett gázzal oltó készülékkel szabad oltani! (porral oltó nem jó mert károsítja az elektromos berendezéseket) Az égés három feltétele: éghetőanyag, megfelelő hőmérséklet, levegő – oxigén

8 Vigyázzatok magatokra és egymásra!
Aki megsérti a teremrendet, az kártérítésre kötelezhető, súlyos esetben (mások veszélyeztetése esetén) büntetőjogi felelősség IS terheli! Vigyázzatok magatokra és egymásra!


Letölteni ppt "Szabályok és teendők veszély esetén"

Hasonló előadás


Google Hirdetések