A közigazgatási hatósági eljárás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
26. Jogorvoslat és döntés-felülvizsgálat
Advertisements

KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
Felkészülés a évi országgyűlési képviselő-választásra
Közbeszerzéssel, közbeszerzési eljárás megsértésével kapcsolatos jogorvoslatok (közigazgatási jogorvoslatok) I. Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottság.
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
Fogyasztói igényérvényesítés – bírósági eljárás
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
A jogrendszer része Kezdet: Fr.o. (fr. megnevezése igazgatás joga)
6. téma: A hatóság döntései
Jogalkotás - jogalkalmazás
Szabálysértési méltányossági kérelem
Közigazgatási eljárás
A közigazgatási hatósági eljárás
A közigazgatási hatósági eljárás
A Ket. módosításaival kapcsolatos jogalkalmazási tapasztalatok
Ügykezelői alapvizsga A közigazgatási hatósági eljárás szabályai
A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló CXL. törvény (Ket.) módosítása Az eljárási törvényt módosító rendelkezések.
Dr. Hegedűs Annamária Belügyminisztérium február 9.
A Ket. tervezett módosítása
A MÓDOSÍTÁS (T/4855. számú törvényjavaslat a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)
Változások a szabálysértési jogban
MINŐSÉGELLENŐRZÉS A GYAKORLATBAN
A jogerős ítélet kikényszeríthetősége
Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
Csókásiné dr. Király Anikó Hatósági engedélyezési irodavezető
Építésügyi hatósági eljárások
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
Jogorvoslatok a Ket-ben
A felek és más perbeli személyek
Budapesti Ügyvédi Kamara
A felülvizsgálat előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A perújítás előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A fizetési meghagyásos eljárás DE-ÁJK Polgári Eljárásjogi Tanszék
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
Bírósági felülvizsgálat Nappali tagozat Győr 2015.
Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvény tervezete
Kétszakaszos eljárások V szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Győr-moson-sopron megyei kormányhivatal
A közigazgatási hatósági eljárás. A közigazgatás fogalma  A közigazgatás a közérdek érvényesítése céljából, a közhatalom birtokában végzett tevékenység.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)
Önkormányzat és állam.
A hatóság döntései.
Az általános közigazgatási rendtartás
A közigazgatási eljárás II.
Az európai fizetési meghagyásos eljárás
Jogorvoslatok nappali tagozat
Közigazgatási eljárás III.
A közigazgatási eljárás III. – Jogorvoslati rendszer
Döntés-felülvizsgálati eljárások
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
Met. módosítás július 01..
Újratervezés a hazai közigazgatási eljárásjogban
A bírósági végrehajtás I.
26. Jogorvoslat és döntés-felülvizsgálat
A közigazgatási perek április 3..
A közigazgatási bíráskodás alapjai
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
A polgári eljárás szakaszai
Határozatok Fajtái Ítélet per érdemében ítélet teljességének elve
2016. február-március Dr. Máté Zsolt főosztályvezető
Dr. Sutyinszki Petra Jogi tanácsadó
A civil szervezetek bírósági nyilvántartásával kapcsolatos eljárási szabályok módosulása Gyula, február 27. Előadó: dr. Réfi Edit.
Ket. A kamarai hatósági eljárások tükrében
Közbeszerzési Döntőbizottság
BAMKH Hatósági Főosztály
Néhány ábra (Büntető eljárás- 2)
Előadás másolata:

A közigazgatási hatósági eljárás dr. Ötvös Tünde 2014.

A hatósági eljárás alapelvei A közigazgatás törvényessége A hatáskörök rendeltetésszerű gyakorlása /eljárási kötelezettség, egyszerűség és szakszerűség követelménye, hatáskörrel visszaélés tilalma/ Költségtakarékosság és hatékonyság elve /e-ügyintézés/ Jóhiszemű eljárás elve, együttműködési kötelezettség Az ügyfél jogának és jogos – ideértve a gazdasági – érdekének szem előtt tartása Az egyenlő elbánás elve A hivatalbóli eljárás elve /eljárás megindítása, bizonyítás, döntés felülvizsgálata/ A jóhiszeműen szerzett és gyakorolt jogok védelme

Alapelvi jelentőségű ügyféli jogok A tisztességes ügyintézéshez való jog A határidőben való döntéshez való jog Az anyanyelv használatának joga Jog a kártérítésre Iratbetekintési jog Adatvédelmi jogok Jogorvoslathoz való jog Kapcsolattartási forma szabad megválasztása

Az ügyfél kötelezettségei Jóhiszeműség Együttműködés Költségkímélő eljárás

A hatósági ügy fogalma 1. Minden olyan ügy, amelyben a közigazgatási hatóság az ügyfelet érintő jogot vagy kötelezettséget állapít meg, adatot, tényt vagy jogosultságot igazol, hatósági nyilvántartást vezet, vagy hatósági ellenőrzést végez. 2. A tevékenység gyakorlásához szükséges nyilvántartásba vétel vagy törlés, köztestületi vagy más szervezeti tagsághoz kötöttség esetén (kivétel: fegyelmi, etikai ügyek).

A Ket. alkalmazása Hatósági ügyekben főszabályként a Ket. rendelkezéseit kell alkalmazni. Azonban vannak a Ket. hatálya alól kivett eljárások /pl. szabálysértési eljárás/ privilegizált eljárások, amelyekben - törvény eltérhet a Ket. rendelkezéseitől /pl. atomenergia/ - törvény vagy kormányrendelet eltérhet a Ket. rendelkezéseitől /pl. közbeszerzés/ - törvény vagy annak felhatalmazása alapján kormányrendelet eltérhet a Ket. rendelkezéseitől egyes – pl. hiánypótlás, szakhatóság bevonása – területeken /kiemelt jelentőségű beruházások/ Más esetekben a Ket. rendelkezéseitől való eltérés jogszabályban akkor lehetséges, ha a törvény azt kifejezetten megengedi. Jogszabályok megállapíthatnak kiegészítő jellegű rendelkezéseket, a Ket. szabályaival összhangban.

Az ügyfél fogalma Ügyfél az a természetes vagy jogi személy, továbbá jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek jogát vagy jogos érdekét az ügy érinti, akit hatósági ellenőrzés alá vontak, illetve akire nézve a hatósági nyilvántartás adatot tartalmaz.

Az ügyféli jogállás vizsgálata Alapvetően a hatóság vizsgálja és állapítja meg, hogy az adott személy ügyfélnek minősül-e. Ha igen, erre vonatkozó külön döntés hozatala nélkül eljár az ügyében. Ha nem, ügyféli jogállást megtagadó végzést hoz, mely önállóan fellebbezhető.

Az ügyféli jogállás kiterjesztése Törvény vagy kormányrendelet megállapíthatja azon személyek körét, akik a jogszabály erejénél fogva ügyfélnek minősülnek /pl. vízjogi engedélyezés során az ingatlan tulajdonosa, vagyonkezelője/ Jogszabály megállapíthatja, hogy a hatásterületen lévő ingatlan tulajdonosa, és akinek jogát az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezték, a jogszabály erejénél fogva ügyfélnek minősül /pl. Kvt. 90. § (2) bek.: környezetveszélyeztetés, környezetkárosítás esetén/ „hatásterületen élő ügyfelek” – hirdetményi értesítés, kézbesítés

Az ügyféli jogállás kiterjesztése Hatóságként, szakhatóságként részt nem vevő szerv, amelynek a feladatkörét az ügy érinti Civil szervezetek Ügyféli jogállás /adott esetben bejelentkezéshez, ügyféli jogállásuk igazolásához kötött a megszerzése, pl. khv/ Nyilatkozattételi jog

Az eljárási képesség, képviselet Eljárási képesség cselekvőképességhez kötött Ennek hiánya, illetve a nem természetes személyek esetén a törvényes képviselő járhat el Az ügyfél vagy törvényes képviselője meghatalmazottja is eljárhat Meghatalmazást közokiratban vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban lehet megtenni, és az első kapcsolatfelvétel alkalmával eredetiben csatolni Adható a teljes eljárásra vagy bizonyos eljárási cselekményekre – helyes megfogalmazás fontossága!

Joghatóság, hatáskör, illetékesség Joghatóság – szuverenitás Hatáskör – tárgyi feladatmegosztás Illetékesség – területi feladatmegosztás Hatásköri és illetékességi vita feloldása: egyeztetés, majd kijelölés Fővárosi Közigazgatási közös felügyeleti szerv és Munkaügyi Bíróság A hatáskör gyakorlásának kötelezettsége, mulasztás esetén a felügyeleti szerv általi kijelölés, egyebekben a hatáskör elvonás tilalma.

A hatósági eljárás szakaszai Első fokú eljárás Eljárás megindítása Tényállás tisztázása Döntéshozatal Döntés közlése Jogorvoslati eljárás Végrehajtás

Az eljárás megindítása KÉRELEMRE Benyújtási módja /szóban, írásban, egyéb elektronikus módon/ Kötelező tartalmi elemei Ket. 37. § (1) bek. – a tartalma szerint kell elbírálni HIVATALBÓL Jogszabály Felügyeleti szerv Bíróság Életveszély vagy súlyos kár elhárítása miatt szükséges

A kérelemre induló eljárás megindítása 1. lépés: Joghatóság, hatáskör, illetékesség vizsgálata – áttétel /semmisségi ok!/ 2. lépés: Érdemi vizsgálat nélküli elutasítási ok? 3. lépés: Eljárások szétválasztása Ket. 37. § (1) bek. alapján? 4. lépés: Eljárás értesítő kiküldése 5. lépés: Díjat, illetéket befizette-e?

Érdemi vizsgálat nélküli elutasítás Joghatóság hiánya Áttétel nem lehetséges Nyilvánvalóan lehetetlen cél Idő előtti vagy elkésett kérelem Már elbírált ügy A kérelmet nyilvánvalóan nem az arra jogosult terjesztette elő Nem hatósági ügy

Ügyintézési határidő Főszabály: 21 nap Más jogszabályok eltérhetnek (pl. vízjogi engedélyezés 2 hónap, ev 45 nap, természetvédelmi, hulladékgazdálkodási engedélyezési eljárás, khv, IPPC 3 hónap, stb.) Belső határidők (eljárás értesítő 8 nap, hp 8 nap, szakhat megker. 10 nap) – jogszabály eltérhet Határidők számítási szabályai Visszafizetési kötelezettség!

Érdemi vizsgálat, tényállás tisztázása Hiánypótlás Szakhatóságok megkeresése /semmisségi ok!/ Belföldi jogsegély Közmeghallgatás Bizonyítékok

Az eljárás felfüggesztése Hivatalból: más szerv hatáskörébe tartozó kérdés elbírálásától függ ugyanazon szerv más hatósági döntése nélkül nem dönthető el szakhatósággal való egyeztetés eredménytelen perújítás, felülvizsgálat a bíróság új eljárásra utasító döntésével szemben Kérelemre: legfeljebb egy alkalommal, ha nincs ellenérdekű ügyfél, vagy az hozzájárul, vagy az érdekét nem érinti, nincs időtartama, de ha hat hónapon belül nem kérik az eljárás folytatását, a hatóság megszünteti az eljárást

Az eljárás megszüntetése Érdemi vizsgálat nélküli elutasítási ok Az eljárás okafogyottá vált A kérelmet visszavonták Képviselet hatóság általi visszautasítása Jogszabályváltozás folytán már nem hatósági ügy Díjat, illetéket nem fizette be Hiánypótlást nem teljesítette Nem kérték 6 hónapon belül a kérelemre felfüggesztett eljárás folytatását Hivatalbóli eljárás eredménytelen, ill. jogsértést nem tárt fel Hivatalbóli eljárást joghatóság/hatáskör hiányában kezdték meg, és áttételnek sincs helye

(egyszerűsített döntés) A hatóság döntései Határozat Végzés /az ügy érdemében/ /minden más kérdésben/ hatósági szerződés, hatóság hallgatása, határozathozatal mellőzése Hatósági bizonyítvány, Hatósági igazolvány Hatósági nyilvántartás Fejrész Rendelkező rész Indokolás Záró rész (egyszerűsített döntés)

A döntés tartalmi elemei Fejrész Hatóság megnevezése, az ügy száma, az eljáró ügyintéző neve, az ügy tárgya Rendelkező rész A döntés típusa, az ügyfél adatai, maga a döntés, rendelkezés a teljesítési határidőről, jogorvoslati tájékoztatás, az eljárási költséggel kapcsolatos rendelkezések, szakhatóság neve, állásfoglalásának rendelkező része Indokolás Tényállás (eljárási lépések, bizonyítékok), szakhatósági állásfoglalások indokolása, mérlegelési szempontok, a döntést megalapozó jogszabályokra való hivatkozás, hatáskört, illetékességet megalapozó jogszabályokra való utalás, ügyintézési határidő túllépése Záró rész Keltezés, hatáskör gyakorlójának neve, beosztása, a kiadmányozó neve, beosztása, kiadmányozó aláírása, bélyegző, „Kapják” rovat

A döntés közlése Főszabály: postai kézbesítés Hirdetményi közlés Kézbesítési vélelem A szabályszerű kézbesítés fontossága

Jogorvoslatok Kérelem alapján: Hivatalból: Fellebbezés Bírósági felülvizsgálat Újrafelvételi eljárás AB határozata alapján indítható eljárás Hivatalból: Saját hatáskörben való módosítás, visszavonás Felügyeleti eljárás keretében Ügyészi felhívásra

Fellebbezés I. fokú határozat ellen Önállóan fellebbezhető végzések ellen Egyéb végzések, szakhatóság állásfoglalása, végzése ellen csak a határozat, eljárást megszüntető végzés elleni fellebbezésben Fellebbezés kizártsága

Fellebbezésre jogosultak Az ügyfél – /ügyféli jogállás vizsgálata/ Az eljárás egyéb résztvevője a rá vonatkozó rendelkezés ellen A szakhatóság nem fellebbezhet A képviselő fellebbezése esetén vizsgálni kell a képviseleti jogot /pl. tervező fellebbezése/ Határidő: 15 nap (postára adás számít)

A fellebbezési eljárás Az első fokú hatóság megvizsgálja a fellebbezést: - a fellebbezést érdemi vizsgálat nélkül elutasítja - elkésettség /elkésett fellebbezés esetén dönt az igazolási kérelem felől/ - nem a jogosulttól származó fellebbezés - fellebbezés kizártsága - megkeresi a szakhatóságokat a döntését saját hatáskörben módosítja vagy visszavonja (ez új első fokú döntés, újra fellebbezhető) - esetlegesen felhívást intéz a képviseleti jog, ügyféli jogállás igazolására - felhívja a fellebbezőt a díj, illeték befizetésére / dönt a költségmentességi kérelemről felterjeszti az ügy iratait II. fokra (8, ill. 15 napon belül)

A II. fokú hatóság eljárása Megvizsgálja, hogy minden kapcsolódó ügyirat felterjesztésre került-e Megkeresi a másodfokú szakhatóságokat Ha szükséges, kiegészítő bizonyítást folytat le, hiánypótlásra hív fel Döntést hoz Az ügy iratait visszaküldi az első fokú hatósághoz, amely elvégzi a döntés kézbesítését

A II. fokú hatóság döntései Helybenhagyás Megváltoztatás Megsemmisítés /új eljárásra utasítás/ /semmisségi ok, új ügyfél bevonása szükséges, új tény merült fel, a tényállás további tisztázása szükséges/

Bírósági felülvizsgálat II. fokú határozat ellen II. fokú végzés ellen (kivéve az önállóan nem fellebbezhető végzéseket) I. fokú döntés ellen, ha a fellebbezés kizárt volt Jogszabálysértés esetén, a Pp. szabályai szerint Határidő: 30 nap! (postára adás számít)

A hivatalbóli döntés felülvizsgálat Ket. szerinti korlátai Saját hatáskörben való módosítás, visszavonás Ha a felettes szerv, felügyeleti szerv, bíróság még nem bírálta el Jogszabálysértő A közléstől számított 1 év még nem telt el Ha az ügyfél jóhiszeműen szerzett vagy gyakorolt jogát nem sérti Semmisségi okok esetén kivételes szabályok! Felügyeleti eljárás keretében a döntés megváltoztatása, megsemmisítése /új eljárásra utasítás/ Ha bíróság még nem bírálta el

Semmisségi okok Kizárt joghatóság Hatáskör, illetékesség hiánya Szakhatóság mellőzése Bűncselekmény Testületi döntés hibája „ítélt ügy”, bírósági határozatban foglaltakkal ellentétes határozat

Semmisség jogkövetkezménye A döntést meg kell semmisíteni, kivéve: - kötelezettség teljesítési határidejének lejártától 5 év eltelt - 3 év eltelt + jóhiszeműen szerzett és gyakorolt jog sérelmével járna - bűncselekmény volt a semmisségi ok + a megsemmisítés jóhiszeműen szerzett és gyakorolt jogot érintene

A döntés kijavítása és kiegészítése név-, szám- vagy más elírás, számítási hiba ha nem hat ki az ügy érdemére, az eljárási költség mértékére vagy viselésének kötelezettségére végzéssel, feljegyzéssel, a döntés kicserélésével jogorvoslatnak nincs helye! Kiegészítés: ha jogszabályban előírt kötelező tartalmi elem hiányzik ha az ügy érdeméhez tartozó kérdésben nem született döntés kiegészítő döntéssel és feljegyzéssel, vagy pedig a hiányos döntés kicserélésével az eredetivel megegyező jogorvoslat!

A hatósági döntések jogereje I. fokú döntés jogerős fellebbezés hiányában, a fellebbezési határidő leteltével I. fokú döntés jogerős a fellebbezésről lemondás vagy a fellebbezés visszavonása napján /előre is le lehet mondani a kérelem teljesítése esetére, ha nincs ellenérdekű ügyfél, ez esetben a közléskor jogerős/ I. fokú döntés jogerős a közléskor, ha fellebbezésnek nincs helye I. fokú döntés jogerős a II. fokú döntés közlésekor, ha a II. fok helybenhagyta II. fokú döntés a közléssel válik jogerőssé

Hatósági ellenőrzés Tárgya: Eszközei: Esetei: A hatóság hatáskörébe eső jogszabályok megtartása A hatóság végrehajtható döntéseinek teljesítése Eszközei: Adatszolgáltatás, iratbemutatás, tájékoztatás kérés Helyszíni ellenőrzés Táv-adatszolgáltatás Esetei: Hivatalból Kérelemre

Hatósági ellenőrzés kérelemre Csak saját maga ellen kérheti az ügyfél! (más ellen: közérdekű bejelentés, panasz) Törvény/kormányrendelet kizárhatja, ill. érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani, ha folyamatban van már hivatalbóli ellenőrzés hivatalbóli ellenőrzés folyamatos folyamatban van végrehajtás egy éven belül másik ellenőrzés jogsértést nem tárt fel (kivéve új körülmény)

Hatósági ellenőrzés kérelemre Ha a hatóság jogsértést nem tapasztal, akkor: - kérelemre erről hatósági bizonyítványt állít ki (1 évig hatályos), - ha nem kérnek hatósági bizonyítványt, akkor 21 napon belül megküldi a jegyzőkönyv vagy egyszerűsített jegyzőkönyv kivonatát. Ha a hatóság jogsértést tapasztal…

Hatósági ellenőrzés hivatalból 1. Hatóság észlelése (közérdekű bejelentés vagy panasz nyomán, hatósági nyilvántartás adatai alapján) 2. Gyakran követi helyszíni ellenőrzés 3. A jegyzőkönyv alapján - más szerv eljárásának kezdeményezése - felhívás a jogsértés megszüntetésére - hivatalbóli eljárás megindítása

A felhívó végzés nem alkalmazható, ha: a jogsértés nem orvosolható a jogsértés kizárólag újabb hatósági eljárás lefolytatásával lenne orvosolható* külön jogszabály kifejezetten kizárja két éven belül már volt felhívó végzés, de nem teljesítette két éven belül már volt felhívó végzés ugyanazon jogsértés miatt a kötelező hatósági nyilvántartásba való bejelentési kötelezettséget mulasztotta el* egyéb törvényi esetekben

Hivatalbóli eljárás lépései 1. eljárás megindítása 2. ügyfél nyilatkozata (esetlegesen az eljárás megszüntetése) 3. érdemi döntés - kötelezés - bírság - kkv-k esetében első esetben figyelmeztetés

Bírság Közigazgatási bírság /helyszíni bírság/ Eljárási bírság anyagi jogszabályok megsértése esetén Eljárási bírság eljárási szabályok megsértése esetén /az eljárási kötelezettség felróható módon való megszegése, egyébként rosszhiszemű eljárás esetén, az okozott többletköltségben való marasztalás mellett/

A végrehajthatóság feltételei A döntés jogerős A döntés jogerős + teljesítési határidő eltelt A döntés jogerős + tűrési, eltiltási kötelezettség megszegése A döntés fellebbezésre tekintet nélküli végrehajthatóságát rendelték el

A végrehajtás módja A végrehajtandó kötelezettségtől függ: - pénztartozás (VKJ, eljárási költség, bírság) - meghatározott cselekmény végrehajtása Mely szerv foganatosítja a végrehajtást? Milyen eljárási cselekményeket végezhet?