A bányászati jogszabályok aktuális változásairól

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Díjmegállapítás, díjfelügyelet a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásban Dr. Szalóki Szilvia.
Advertisements

Utasiné dr. Győri Andrea
2012. december 3. ÉSZAK KELET-PEST MEGYEI LEADER EGYESÜLET Tájékoztató Fórum.
OBJEKTÍV FELELÖSSÉG- ZÉRÓ TOLERANCIA
Tatabánya, EHÖSZ konferencia október 24.
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
XVI. Bányászati Szakigazgatási Konferencia
A vízjog időszerű kérdései
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
A HELYI IPARŰZÉSI ADÓVAL KAPCSOLATOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK JANUÁR 1. NAPJÁT KÖVETŐ VÁLTOZÁSAI.
CHSH Dezső Dr. Dezső A közbeszerzési törvény gyakorlati alkalmazásának tapasztalatai és a közbeszerzési törvény.
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
Állam munkavédelmi feladatai
Szabálysértési méltányossági kérelem
A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló CXL. törvény (Ket.) módosítása Az eljárási törvényt módosító rendelkezések.
Dr. Hegedűs Annamária Belügyminisztérium február 9.
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
Utazási iroda alapítása
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Változások a hazai zaj- és rezgésvédelmi védelmi szabályozásban
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Bányászat és Geotermia Konferencia Eger, november Dr. Izsó István.
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
Önkormányzati adóigazgatás aktualitásai március 4.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Aktuális jogszabályváltozások a szénhidrogén kutatás és termelés vonatkozásában Utasiné dr. Győri Andrea Közigazgatási tanácsadó Utasiné dr. Győri Andrea.
A tájvédelmi szakhatósági közreműködés 166/1999. (XI.19.) Korm.rendelet szerinti korábbi gyakorlat Kardos Mária Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság 2014.
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
Jogorvoslatok a Ket-ben
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Álláskeresőként történő nyilvántartás
A perújítás előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
Jótállás. Kisajátítás Építési jog április 3. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Kétszakaszos eljárások V szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
A jegyző szakhatósági közreműködése az útügyi, bányafelügyeleti és műszaki biztonsági engedélyezési eljárásokban Gida Attila főosztályvezető-helyettes.
Győr-moson-sopron megyei kormányhivatal
A Z ÖSSZEVONT TELEPÍTÉSI ELJÁRÁS. Sajátos jogintézmény alkalmas több önálló – építési engedélyezést megelőző – hatósági engedélyezés kiváltására és.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
1 A geotermikus energia - jelen és jövő Eger, A GEOTERMIKUS ENERGIA HASZNOSÍTÁSÁNAK BÁNYAHATÓSÁGI FELTÉTELEI Dr. Zsiros László Horváth József.
1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
Met. módosítás július 01..
A közigazgatási perek április 3..
A személyállapottal kapcsolatos perek A házassági perek
2016. február-március Dr. Máté Zsolt főosztályvezető
Közbeszerzési tudnivalók
A Minőségellenőrzési Eljárási Szabályzat
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
Pécs, december 5. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
Megjelent a végrehajtási rendelet!
Pécs, szeptember 25. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
Közbeszerzési Döntőbizottság
PROGRAMZÁRÁS EMVA –III. – IV. tengely 1.
BAMKH Hatósági Főosztály
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
Közbeszerzési Döntőbizottság
Előadás másolata:

A bányászati jogszabályok aktuális változásairól Utasiné dr. Győri Andrea Közigazgatási tanácsadó Dr. Káldi Zoltán Bányakapitány Országos Bányászati Konferencia Egerszalók, 2015. március 19-20.

Bevezető gondolatok „Bányászati jogszabály”: Bányatörvény (Bt.) és végrehajtási rendelete (Vhr.). Egyéb, kapcsolódó kormányrendeletek. „Aktuális változás”: Hatályba lépés: 2015. január 11-én. Jellemzők: Hézagpótló módosítások, pontosítások. Néhány új jogintézmény.

Az üzleti titok szabályozása Mit és milyen határidővel kell üzleti titokként kezelni? A „nem tartozik az üzleti titok körébe” fordulat helyett „közérdekű adatnak minősül” szöveg alkalmazása. Átmeneti rendelkezés! A szabályt a módosítás hatályba lépésekor már szolgáltatott adatok esetében is alkalmazni kell az adatszolgáltatás időpontjának figyelembevételével.

„Pályázott” bányászati jog és a kitermelés I. Pályázat útján elnyert bányászati jog esetében a kijelöléstől számítottan meg kell kezdeni a kitermelést. Két eset: Nem volt kitermelés: öt éven belül meg kell kezdeni a kitermelést, a határidő hosszabbítható, térítés ellenében => Vhr.! A kitermelést már megkezdték: egy éven belül meg kell kezdeni a kitermelést, nem hosszabbítható, az egy éves határidőbe a kitermeléshez szükséges hatósági engedélyek megszerzésének időtartama nem számít be (nyugszik a határidő).

„Pályázott” bányászati jog és a kitermelés II. Átmeneti rendelkezés: az új szabályt a hatályba lépése előtt már jogerősen kijelölt jogosítottakra is alkalmazni kell: Ha a kitermelés megkezdésére előírt határidő a hatályba lépéskor már eltelt az új jogosított hat hónapon belül (2015. július 11-ig!!) kérheti még a hosszabbítást, ennek elmulasztása a bányászati jog törlésével jár (a jogbizonytalanság megszüntetése). Az egy éves határidőt azon esetekben, ahol a jogosított szempontjából a bányatelken már volt kitermelés, a szabály hatályba lépésének napját követő naptól kell számítani (2016. január 12-ig).

Kiszervezés engedélyezésének megszüntetése (eredeti állapot) A Bt. 28/A. §-ának és a Vhr. 21/A. § hatályon kívül helyezése. Már nem kell a bányafelügyelet jóváhagyása a gázüzemi tevékenység egyes elemeinek más személy általi végzéséhez. A kiszervezést a Get. alapján a MEKH engedélyezi. De – ahogy korábban is – a gázipari engedélyes a gázüzemi tevékenység irányítása és felügyelete kivételével, más személlyel szerződést köthet a gázüzemi tevékenységek végzésére. Bejelentés-köteles, és az engedélyes az alvállalkozó tevékenységéért felel.

Együttes kitermelés új szabályozása I. Szénhidrogén-lelőhely esetében. Együttes jogosítottság és a kitermelési feltételek fennállása: Együttes művelési terv készítésének kötelezettsége. Kitermelés: az együttes művelési terv alapján, de önálló műszaki üzemi terv szerint. Ha az együttes művelési tervet nem készítik el: a bányavállalkozó költségére a bányafelügyelet készítteti el, a MÜT jóváhagyási eljárást ennek idejére felfüggeszti.

Együttes kitermelés új szabályozása II. Szilárd ásványi nyersanyaglelőhely esetében: Szerződéskötési kötelezettség a kitermelési tevékenység összehangolására. A szerződés létrejöttéhez (módosításához, elállás gyakorlásához, felbontásoz, megszüntetéshez) a bányafelügyelet hozzájárulása szükséges. A szerződés tartalmi elemei (a Bt. meghatározza). A MÜT jóváhagyása iránti kérelemhez kell mellékelni, ennek hiányában a bányafelügyelet dönt az együttműködés szükségességéről és tartalmáról.

Kitermelés szüneteltetésénél bevezetett új rendelkezések Kiesett bányajáradék pótlására megállapított éves díj mértéke: nincs mérlegelés a díj megállapításánál (a kiesett bányajáradék mértékének 30 %-a). Bányabezárási és tájrendezési műszaki üzemi terv benyújtásának kötelezettsége (30 napon belül). Ha nem nyújtja be a bányavállalkozó, vagy az elutasításra került, vagy az eljárást a bányafelügyelet megszüntette, koncesszió esetében a koncessziós szerződés megszűnik, bányafelügyeleti engedély alapján folytatott tevékenység esetén a bányafelügyelet a bányászati jogot törli.

Biztosítékadással kapcsolatos pontosítások I. Ha a biztosítékadás a megadott határidőre elmarad a bányafelügyelet a tevékenység megkezdését vagy folytatását megtiltja. Ha a tiltó határozat jogerőssé válásától számított 90 napon belül a biztosítékadás továbbra is elmarad, a bányászati jogot a bányafelügyelet törli. A törölt bányászati jogot pedig pályáztatás keretében az MBFH-nak meg kell hirdetnie.

Biztosítékadással kapcsolatos pontosítások II. Ha a bányavállalkozó jogosultságában több bányatelek is van, a biztosíték összevontan is szolgáltatható, de a biztosíték nagysága nem lehet kisebb, mint az egyes bányatelkekre. meghatározott biztosítékok együttes összege. Óvadékként csak pénz szolgálhat, amelyet a bányavállalkozó köteles a bányafelügyelet hatósági letéti számláján elhelyezni. A zálogszerződés vagy óvadéki szerződés hatályát (biztosítékadási kötelezettség fennállását) a szerződés jogalapját képező biztosítékadást előíró bányafelügyeleti határozat hatálya nem érinti.

Biztosítékadással kapcsolatos pontosítások III. Ha a biztosíték nyújtása fedezeti megállapodással történik, és annak lejárati idejét megelőző 30 nappal az újabb fedezeti megállapodást nem nyújtja be a bányavállalkozó, vagy más biztosítékot nem ad, a biztosíték a bányafelügyelet által lehívható lesz, amellyel egyidejűleg a bányafelügyelet a tevékenység végzését felfüggeszti. Ha a felfüggesztő határozat jogerőssé válásától számított 90 napon belül a bányavállalkozó által nyújtott biztosítékot a bányafelügyelet elfogadja, akkor a lehívott biztosítéki összeget visszautalja a bányavállalkozónak.

Bírságolással kapcsolatos tényállások A bírság kiszabásául szolgáló tényállások esetén a bányafelügyeletnek megszűnt a bírság kiszabhatóságára vonatkozó mérlegelési jogköre. => „sújthatja” helyett „sújtja”. Egy kivétel: szabálytalan bányászati tevékenység esetében új kiegészítő rendelkezés, a jogkövetkezmények közül azt alkalmazza a bányafelügyelet, amely a leghatékonyabban szolgálja a jogsértő állapot megszüntetését (a jogkövetkezmények együttesen is alkalmazhatók). A kitermelés engedély nélküli szüneteltetése esetén a szabálytalan bányászati tevékenység megállapítására indított eljárásban a bányavállalkozót a kiesett bányajáradék pótlására megállapított díj megfizetésére is kötelezni kell.

Új eljárási rendelkezések I. A Ket. eltérést megengedő rendelkezései alapján. A bányafelügyelet döntésének jogerőre emelkedésétől és végrehajthatóvá válásától számított hat hónapos határidőn túl további ügyfél nem vehet részt az eljárásban. A határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem benyújtásának nincs helye. Jogvesztő (anyagi jogi) határidő: a hat hónapos határidő utolsó napáig be kell érkeznie az ügyfél részvételi szándékára vonatkozó kérelemnek.

Új eljárási rendelkezések II. A bányafelügyelet eljárásaiban hozott döntésekkel szembeni fellebbezést indokolni kell. Fellebbezni csak a megtámadott döntésre vonatkozóan, tartalmilag közvetlenül összefüggő okból, illetve csak a döntésből közvetlenül adódó jog- vagy érdeksérelemre hivatkozva lehet. Eljárási bírság szabható ki, ha a bányafelügyelet felhívására az érdemi döntéshez szükséges adatokat az ügyfél neki felróható módon nem közli. Fellebbezésre tekintet nélkül végrehajthatóvá nyilvánítható az építésügyi hatáskörben, illetve a biztonsági övezet megsértésével kapcsolatban hozott határozat (az energiaellátás folyamatos biztosítása érdekében).

További fontos módosítások I. „Tisztasági szabály” kiegészítése: a bányafelügyelet meghatározott engedélyeket akkor hagy jóvá, illetve a bányászati jog átruházásához akkor járul hozzá, ha tartozás-mentesség mellett a bányavállalkozó a bányajáradék bevallására vonatkozó kötelezettségét is teljesítette. Hatályos engedélyek folyamatossága: az első feltárási, kitermelési MÜT jóváhagyását követően a bányavállalkozónak folyamatosan rendelkeznie kell valamilyen műszaki üzemi tervvel (pl.: szüneteltetési, bányabezárási, stb.).

További fontos módosítások II. Kutatási jog megszűnése: nemcsak akkor szűnik meg ex lege a kutatási jog, ha a bányavállalkozó elmulasztja a kutatási zárójelentés benyújtására előírt öt hónapos határidőt, hanem akkor is, ha a kutatási zárójelentést a bányafelügyelet jogerősen elutasította. Építésügyi bírság tényállások törvényi szintre emelése. Bányászati sajátos építmények tulajdonjoga: eltérő megállapodás hiányában az építtetőt illeti meg (de csak azok esetében, amelyeket a bányafelügyelet engedélyezett).

További fontos módosítások III. Tájrendezésre vonatkozó előírások pontosítása: műszaki üzemi tervre utalás pontosítása, illetve a Bt. 36. § (3) bekezdés hatályon kívül helyezése. Kivétel a szolgalmi jog/vezeték jog alapításának kötelezettsége alól: a létesítménnyel érintett területre főszabályként nem kell alapítani szolgalmi/vezeték jogot, ha az közterületet, vagy vasúti pályát, folyóvizek, csatornák területét érinti. Kiegészítés, hogy az ilyen terület építési tevékenységgel történő igénybevételére és a létesítmények üzemeltetésére megállapodást kell kötni, amely alkalmas az építési jogosultság igazolására is.

További fontos módosítások IV. Építési tilalom és korlátozások szabályai körében: a bányászati tevékenység befejezését követően a bányafelügyelet kötelezettségévé teszi, hogy a bányászati tevékenységgel vagy a megszüntetett sajátos építménnyel kapcsolatos ingatlanra vonatkozó építési tilalom vagy korlátozás elrendelése, majd a bányatelek törlését követően a tilalom törlése érdekében keresse meg a települési önkormányzatot. Átmeneti rendelkezések: a folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell az építési tilalom és korlátozás, valamint a szolgalmi jog/vezeték jog kapcsán bevezetett új rendelkezéseket. Új értelmező rendelkezések, illetve meglévők pontosítása: kitermelés szüneteltetése, együttes művelési terv, szolgáltatásra köteles földtani adat.

Szénhidrogén bányászatot érintő módosítások I. Explicit kimondása annak a Bt-ben, hogy a bányafelügyelet engedélyezi az ásványvagyon-gazdálkodási célokat szolgáló, szénhidrogén kutatás és kitermelés során alkalmazott rétegrepesztést, rétegsavazást, gázbesajtolást, rétegenergia-pótlást, vízbesajtolást. Növelt hatékonyságú eljárás fogalmának kiterjesztése „minden” szénhidrogénre, illetve a bányajáradék tekintetében pontosítás (0 %, és nem pedig mentes a fizetés alól, ez a felügyeleti díj számítását is befolyásolja).

Szénhidrogén bányászatot érintő módosítások II. Szénhidrogén bányaüzemben egyes speciális bányászati tevékenységek tekintetében is kinevezhető felelős műszaki üzemi vezető, akinek a felelőssége e körben kizárólagos. Próbatermelés fogalmának meghatározása és egyúttal a bányajáradék szabályainak pontosítása. Utólagos szolgalmi jog megállapítására irányuló eljárás kezdeményezésének határideje 2016. december 31-ig meghosszabbításra került.

Egyéb változások Földtani kutatás szabályainak egyértelmű rendezése, a fogalom pontosításával és az eljárási szabályok meghatározásával együtt. A vizek kártételei elleni védelem és védekezés célját szolgáló közcélú vízi létesítmények létesítéséhez szükséges ásványi nyersanyag kinyerő helyek létesítésére, üzemeltetésére, megszüntetésére és hatósági felügyeletére vonatkozó új szabályok Bt-be telepítése. Egyéb engedéllyel történő kitermelés szabályainak pontosítása, és a hiányos szabályozás megszüntetése.

Köszönjük a figyelmet! Jó szerencsét!