Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pécs, 2018. szeptember 25. Jegyzői értekezlet 2018. Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pécs, 2018. szeptember 25. Jegyzői értekezlet 2018. Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály."— Előadás másolata:

1 Pécs, szeptember 25. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály

2 Jogszabály változások 1.
Alaptörvény 7. módosítása, hatályos október 15. XXII. Cikk (3) bekezdés: „Tilos az életvitelszerű közterületen tartózkodás”. Szabálysértési törvény módosítása október 15-i hatállyal: „Életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése” szabálysértés bevezetése. Az önkormányzatok október 15-ig hatályon kívül helyezik azokat az önkormányzati rendeleteiket, amelyek a közterületek azon részének kijelölésére vonatkoznak, ahol a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme érdekében az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodást jogellenessé minősítik. (Szabs tv.254.§ (2)bek.)

3 Jogszabály változások 2.
Helyi adó törvény módosítása január 1-i hatállyal iparűzési adókedvezmény/mentesség kiegészítésének lehetősége a vállalkozó azon beruházásának értéke vagy annak egy része után, melyet a vállalkozó az adóévben helyezett üzembe. Korlát: adómentességet vagy adókedvezményt azonban legalább három egymást követő naptári éven át nem helyezheti hatályon kívül, az adóalany hátrányára nem változtathatja meg. Értelmező rendelkezések pontosítása! FONTOS: Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló évi CXCIV. törvény 32. §: Fizetési kötelezettséget megállapító, fizetésre kötelezettek körét bővítő, a fizetési kötelezettség terhét növelő, a kedvezményt, mentességet megszüntető vagy korlátozó jogszabály kihirdetése és hatálybalépése között legalább 30 napnak el kell telnie.

4 Jogszabály változások 3.
Mötv. módosítás szeptember 1-i hatállyal: A kormányhivatal fegyelmi eljárást kezdeményez a polgármesternél a jegyző ellen a Nemzeti Választási Iroda elnökének tájékoztatása alapján, ha a választási eljárási törvény 78.§-a szerint kijelölt szavazókörökben a szavazás lezárására legkésőbb a szavazás befejezésének időpontját követő harminc percen belül nem került sor.

5 Vagyonról és költségvetés végrehajtásáról beszámoló
Áht. 82.§ a-b) pont: számviteli szabályok szerint éves költségvetési beszámoló; beszámoló alapján zárszámadás elkészítése Áht. 91.§ (1) bekezdés: szabályozza a határidőket Áht. 91.§ (2) bekezdés: a rendelettervezet előterjesztésével egyidejűleg kötelezően előterjesztett mérlegek és kimutatások meghatározása Mötv.110.§ vagyonkataszter vezetése; vagyonkimutatás csatolása zárszámadáshoz Az önkormányzatok tulajdonában lévő ingatlanvagyon nyilvántartási és adatszolgáltatási rendjéről szóló 147/ (XI. 6.) Korm. Rendelet – vagyonkataszter vezetése Az államháztartás számviteléről szóló 4/2013 (I.11.) Korm. rendelet 30.§ - önkormányzati vagyonkimutatás tartalma a zárszámadáshoz


Letölteni ppt "Pécs, 2018. szeptember 25. Jegyzői értekezlet 2018. Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály."

Hasonló előadás


Google Hirdetések