Közszolgálati jogviszony létesítése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
Advertisements

2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
Munkaszervezési ismeretek
A közcélú foglalkoztatáshoz kapcsolódó munkajogi szabályozás
Kreditpontokkal kapcsolatos tájékoztatás
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
Az új Mt. munkaidőre vonatkozó szabályai
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Átirányítás, kiküldetés, kirendelés Szombathely,
Pályáztatás, vezetői megbízás visszavonása
A közszolgálati jogviszony létesítése, módosítása.
Bukarest április1 A munkáltató tájékoztatási kötelezettsége -
A munkaviszony jogellenes megszüntetése december Dudás Katalin.
A munkaszerződés december Dudás Katalin. A munkaszerződés szerepe jogviszony-alapító jogviszony-alapító tartalommegállapító tartalommegállapító.
A munkaszerződés elméleti kérdései. A munkaszerződés megkötése
6. téma: A hatóság döntései
Amit a munkaviszonyról a munkavállalónak tudni kell….
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Munkavédelmi előírások rendszere
Munkajog és társadalombiztosítási jog II.
Marosi Ildikó PPKE ÁJK május
A Kttv. rendszere, különösen a személyi hatályra vonatkozó szabályai
14. Tétel Foglalja össze, hogy a munkaviszony megszüntetésének milyen módjait ismeri, különös tekintettel a speciális esetekre! Beszéljen a mellékelt nyomtatványok.
Közszolgálati jog Díjazás a közszolgálatban 10. előadás 2013
Közszolgálati jog 1. előadás február 15
IV. témakör A köztisztviselői jogviszony
Álláshirdetés, pályázat
Lendületben az ország! 1 Kormányszóvivői tájékoztató A Prémium Évek Program bemutatása november 4.
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai és a évi jogszabályváltozások Katonáné Papp Ágnes munkaügyi igazgatóhelyettes Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal.
Amit a munkaviszonyról a munkavállalónak tudni kell….
Amit a diákmunkáról tudni kell
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
A papír alapú egzisztenciától a személyre szabott értékelés igényéig: a munkaköröket meghatározó szabályozás hatásai huszonkét év tükrében Dr. Horváth.
Munkaszervezési ismeretek
A közszolgálati jogviszony tartalma
A köztisztviselők jogállásáról…
A közszolgálati jogviszony megszűnése, megszüntetése
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
Képzés, továbbképzés. Milyen képzésre jogosult a köztisztviselő? Jogosult az előmenetelhez szükséges képzésben részt venni. Köteles a központilag vagy.
Közalkalmazottak.
A kormánytisztviselők jogállásáról szóló évi törvény
A munkaviszony megszüntetése
A köztisztviselők jogállásáról Bevezető rendelkezések.
A MUNKAVÁLLALÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI
A PEDAGÓGUS KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI
Közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény –ágazati végrehajtási szabályai Dr. Kőszegfalvi Edit.
MUNKAJOG – 3. Dr. Csőke Rita Munkajog, 2015/2016/2. BME GTK Üzleti Jog Tanszék1.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
A közcélú foglalkoztatáshoz kapcsolódó munkajogi szabályozás dr. Szabó Melinda szociális igazgatási szakreferens Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Szociális.
Horváth Miklós Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Magánjogi és Igazságügyi Kodifikációs Főosztály.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Munkajogi ismeretek.
Álláskeresés, foglakoztatásra irányuló jogviszony létesítése.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE GYULAVÁRI TAMÁS
A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény változásai április 7. Dr. Petrovics Zoltán jogi főreferens, tanácsos SZMM, Jogi Főosztály.
Munkavégzés. A kereskedelmi egység szabályszerű működtetése A munkavégzés szabályai A munkaszerződés alapján a munkavállaló köteles 1)meghatározott helyen.
JEGYZŐI ÉRTEKEZLET március 6.
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
A bíróságok: bírák és további személyek
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
MUNKAJOGI AKTUALITÁSOK május 03.
Munkaidő 2. előadás.
Foglalkoztatás a közszférában
Krity Csilla Katolikus Pedagógiai Intézet
A KÖZSZOLGÁLATI TISZTVISELŐK JOGVISZONYA
Közalkalmazottak besorolása, illetménye, pedagógusokra vonatkozó új munkajogi szabályok, előmeneteli rendszer.
Előadás másolata:

Közszolgálati jogviszony létesítése

Közszolgálati jogviszony fogalma: A közszolgálati jogviszony az állam, illetve a helyi önkormányzat, valamint köztisztviselő, ügykezelő között a köz szolgálata és munkavégzés céljából létesített különleges jogviszony, amelyben a munkavégzéssel szükségszerűen együtt járó kötelezettségeken és jogosultságokon túlmenően mindkét felet többletkötelezettségek terhelik és jogosultságok illetik meg.

Kivel lehet közszolgálati jogviszonyt létesíteni büntetlen előéletű, cselekvőképes, legalább középiskolai végzettség, ügykezelői feladatkörre legalább középszintű szakképesítéssel rendelkezik magyar állampolgár

+ követelmények lehetnek: Jogszabály vagy a munkáltatói jogkör gyakorlója kiköthet még: +iskolai végzettség + képesítés +gyakorlati idő +egészségi és pszichikai alkalmasság

ügykezelői feladatkör feltételei: a szabad mozgás és tartózkodás joga magyar nyelvismeret

Munkakör betöltése meghívásos vagy Pályázatos eljárás Feltétel: pályázaton részt vett Pályázati feltételeknek megfelelt

Hogyan jön létre a közszolgálati jogviszony? Kinevezéssel és annak elfogadásával

Általában határozatlan időre, lehet határozott is. Ezzel kapcsolatos minden fontos jognyilatkozatot írásba kell foglalni. (pl. kinevezés, annak elfogadása, stb.)

Kinek kell igazolnia a közszolgálati jogviszony létesítéséhez szükséges adatokat? Köztisztviselőnek Legkésőbb a munkába lépés napján.

Mit kell tartalmaznia a kinevezési okmánynak?  A kinevezési okmánynak tartalmaznia kell a köztisztviselő besorolásának alapjául szolgáló besorolási osztályt, besorolási és fizetési fokozatot, illetményét, annak a besorolása szerinti alapilletményéhez viszonyított beállási szintjét, a munkakörét meghatározott feladatkörét munkavégzés helyét, az előmenetelhez előírt kötelezettségeket.

Továbbá… közszolgálati jogviszonyt érintő egyéb kérdések A kinevezési okmányhoz csatolni kell a köztisztviselő munkaköri leírását.

Egyéb tájékoztatási kötelezettség A kinevezéssel egyidejűleg a munkáltatói jogkör gyakorlója a köztisztviselőt tájékoztatja: a) az irányadó munkarendről, b) a jubileumi jutalomra jogosító szolgálati idő kezdő időpontjáról, valamint a soron következő fokozat elérésének várható időpontjáról, c) az egyéb juttatásokról és azok mértékéről, d) az illetmény átutalásának napjáról, e) a munkába lépés napjáról, f) a felmentési idő megállapításának szabályairól, g) a rendes szabadság mértékéről és kiadásának rendjéről.

Mennyi a próbaidő minimális és maximális időtartama? legalább három hónap legfeljebb hat hónap

A próbaidőre vonatkozó egyéb rendelkezések A próbaidő nem hosszabbítható meg. A próbaidő tartamát a pályakezdőnél a gyakornoki időbe be kell számítani. A próbaidő alatt a közszolgálati jogviszonyt bármelyik fél indokolás nélkül azonnali hatállyal megszüntetheti.

A köztisztviselőnek kinevezésekor esküt kell tennie. Szövege: (nem kell tudni) „Én ......... esküszöm, hogy hazámhoz, a Magyar Köztársasághoz és annak népéhez hű leszek. Országunk Alkotmányát, alkotmányos jogszabályait megtartom. A minősített adatot megőrzöm. Hivatali kötelességeimet részrehajlás nélkül, lelkiismeretesen, becsületesen, a jogszabályoknak megfelelően, pontosan, etikusan, az emberi méltóságot feltétlenül tiszteletben tartva, a legjobb tudásom szerint, nemzetem (és ................. önkormányzat) érdekeinek szolgálatával teljesítem. Hivatalomban és azon kívül példamutatóan viselkedem, s minden igyekezetemmel azon leszek, hogy a Magyar Köztársaság fejlődését, szellemi és anyagi javainak gyarapodását előmozdítsam.” „Isten engem úgy segéljen!”

Esküre vonatkozó rendelkezések: Az eskütételt a közigazgatási szerv köteles a köztisztviselői kinevezés előtt megszervezni. Az eskütételre a munkáltatói jogkör gyakorlója és a munkatársak előtt kerülhet sor. Az esküt szóban kell elmondani és írásban megerősíteni.

Büntetlen előélet! A közszolgálati jogviszonyt létesíteni szándékozó személy a kinevezést megelőzően hatósági bizonyítvánnyal igazolja, hogy büntetlen előéletű.

A kinevezés tartalmát módosítani csak a közigazgatási szerv és a köztisztviselő közös megegyezésével lehet.

Nem kell a köztisztviselő beleegyezése a) fizetési fokozatban történő előrelépése, illetményének e törvény szerinti megállapítása esetén. b) a közigazgatási szerven belüli átszervezés esetén, ha az a a közszolgálati jogviszonyt, a munkakört, a feladatkört és az illetményt változatlanul hagyja. És a munkavégzés helye a település területén belül marad.

c) A közigazgatási szerv személyében jogutódlás van c) A közigazgatási szerv személyében jogutódlás van. (minden egyéb változatlan)

Hogyan lehet áthelyezni köztisztviselőt?   közigazgatási szerv a köztisztviselő másik közigazgatási szerv Megállapodás áthelyezés határozott végleges

A határozott idő után Az előmeneteli szabályok figyelembevételével visszahelyezés

Végleges áthelyezés esetén: a közszolgálati igazolás, a köztisztviselő illetményének egyéb járandóságainak kiadása szempontjából úgy kell eljárni, mintha a közszolgálati jogviszony megszűnt volna.

Átírányítás esete: Nem minősül a kinevezés módosításnak. Az átirányítás csak akkor rendelhető el, ha a az új munkakör is megfelel a köztisztviselő képzettségének. Az átirányítás a köztisztviselőre nézve aránytalan sérelemmel nem járhat.

Átírányítás szabályai  Az átirányításról, illetőleg várható időtartamáról a köztisztviselőt legalább három munkanappal korábban írásban tájékoztatni kell. Az átirányítás alapján történő munkavégzés időtartama nem haladhatja meg naptári évenként a negyvennégy munkanapot. Egy naptári éven belül a több alkalommal elrendelt átirányítások időtartamát össze kell számítani. Ha az átirányítás időtartama egy munkanapon belül a négy órát meghaladja, azt egy munkanapként kell számításba venni.

Egy naptári éven belül az átirányítás, a kirendelés és a kiküldetés időtartamát össze kell számítani és ezek együttes időtartama a száztíz munkanapot nem haladhatja meg.

Részmunkaidő A közigazgatási szerv évente, illetve szükség szerint köteles megvizsgálni, hogy mely munkakörben van lehetőség a részmunkaidős foglalkoztatásra.