Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

JEGYZŐI ÉRTEKEZLET március 6.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "JEGYZŐI ÉRTEKEZLET március 6."— Előadás másolata:

1 JEGYZŐI ÉRTEKEZLET 2017. március 6.
évi KÖZSZOLGÁLATI ELLENŐRZÉS TAPASZTALATAI

2 KÖZSZOLGÁLATI ELLENŐRZÉS 2015
VIZSGÁLATI TÁRGYKÖRÖK – VEZETŐI MUNKAKÖRÖK Vezetői munkakört betöltő közszolgálati tisztviselői jogviszony létesítésének, megszűnésének, megszüntetésének gyakorlata, A polgármester, az alpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke, alelnöke, valamint a jegyző, és az aljegyző illetményének megállapítása – Vezetői munkakört betöltő közszolgálati tisztviselő esetében az illetmény-megállapítás gyakorlata, ideértve az alapilletmény-eltérítés, a személyi illetmény, a céljuttatás és a helyettesítési díj megállapítása. VIZSGÁLT IDŐSZAK:

3 KÖZSZOLGÁLATI ELLENŐRZÉS 2016
VIZSGÁLATI TÁRGYKÖRÖK –– VEZETŐK, ÜGYINTÉZŐK Az illetmény-megállapítás gyakorlata, ideértve az alapilletmény-eltérítés és a személyi illetmény megállapítását, A rendkívüli munkaidő elrendelésének gyakorlata, Az egyéb juttatások megállapításának gyakorlata, ideértve a jutalmazás és a céljuttatás megállapítását, A szabadság megállapításának és kiadásának gyakorlata. VIZSGÁLT IDŐSZAK: ÉV

4 KÖZSZOLGÁLATI JOGVISZONY LÉTESÍTÉSE
Általános hiányosságok: Összeférhetetlenség vizsgálata nem dokumentált, nincs írásbeli nyilatkozat, foglalkoztatási jogviszonyból származó igazolások hiányoznak a személyi anyagokból, A polgármesteri egyetértési jog írásban nem dokumentált, határozott idejű kinevezéseknél a jegyzők helyettesítése esetén az Mötv. rendelkezései helyett a Kttv. 129.§ rendelkezéseit alkalmazták.

5 VEZETŐI MUNKAKÖRBE KINEVEZETT, TARTÓSAN TÁVOLLEVŐ KÖZTISZTVISELŐ HELYETTESÍTÉSE
A jogszabályi előírásoknak megfelelő: aljegyző látta el, akinek munkaköri kötelezettsége a jegyző helyettesítése - Mötv. 81. § (2) bek. igazgatási előadó látta el a jegyzői feladatokat az önkormányzati hivatal szervezeti és működési szabályzatában meghatározottak szerint - Mötv. 82. § (3) bek. A jogszabállyal ellentétes: az aljegyző helyettesítése céljából történt új aljegyzői kinevezése jegyző helyettesítése név szerint megjelölt köztisztviselővel megbízási szerződéssel

6 KÖZSZOLGÁLATI JOGVISZONY MEGSZŰNÉSE, MEGSZÜNTETÉSE
A közszolgálati jogviszony megszűnése és megszüntetésének gyakorlata 1 eset kivételével a jogszabályi előírásoknak megfelelő volt. A jegyző közszolgálati jogviszonya a Kttv. 63. § (2) bekezdés f) pontja alapján a nők 40 éves nyugdíjazására tekintettel került megszüntetésre, azonban végkielégítés kifizetése miatt a Kormányhivatal intézkedést kezdeményezett, mert a Kttv. a 7. § (1) bekezdés d) pont szerint nyugdíjasnak minősült és a 69. § (9) bekezdés b) pont alapján végkielégítés jogalap nélküli kifizetésére került sor.

7 POLGÁRMESTER ILLETMÉNYÉNEK MEGÁLLAPÍTÁSA
Az Mötv. 71. §-a rögzítette a polgármester illetményének, tiszteletdíjának, költségtérítésének konkrét mértékét. Illetmény: 2 települési önkormányzat jóval a törvényi maximum felett állapította meg az illetményt, de a Kormányhivatal által tett törvényességi felhívás elfogadását követően a törvénysértést megszüntették. Alapilletmény eltérítésre nem került sor. Költségtérítést 4 önkormányzat kivételével az Mötv. 71. § (6) bekezdésének megfelelően, az illetmény 15%-a szerinti összegben állapítottak meg. Intézkedés történt a költségtérítés megállapításának felülvizsgálata iránt, mivel a hatályos szabályozás nem tesz lehetővé: a korábban választható tételes elszámolást, illetve a költségtérítésről való lemondást a tiszteletdíjjal ellentétben. A cafetéria-juttatás megállapításától a Kttv. alapján nem lehet eltekintetni, ennek ellenére 69 polgármester vonatkozásában elmaradt az intézkedés, vagy nem megfelelő mértékben történt.

8 POLGÁRMESTER ILLETMÉNYÉNEK MEGÁLLAPÍTÁSA
Alanyi jogon járó idegennyelv-tudási pótlék (angol, francia, német, arab, kínai és orosz nyelvek) megállapítása érdekében 7 polgármester esetében került sor intézkedés kezdeményezésére.

9 ILLETMÉNYEK MEGÁLLAPÍTÁSA
Az illetmények megállapításával összefüggésben került sor a legtöbb intézkedés kezdeményezésére. Illetmény megállapításának egyik legfontosabb feltétele: a rendezett személyi anyag, amely tartalmazza a jogviszonyban töltött időhöz szükséges előző foglalkoztatási jogviszonyból származó munkáltatói igazolásokat, a kinevezéshez szükséges adatok és tények igazolására szolgáló iratokat. Általános, visszatérő probléma: KIRA program szerinti formanyomtatványon rossz jogcím megjelölésével kerültek feltüntetésre az illetményelemek (alapilletmény-eltérítés, személyi illetmény, illetménykiegészítés).

10 ILLETMÉNYKIEGÉSZÍTÉS
Kttv. hatályba lépését követően, március 1. után - önkormányzati rendeletben tárgyévre kell megállapítani Kttv § (3) bek. 21 önkormányzatnál = 35 % nem volt megfelelő a szabályozás

11 GARANTÁLT BÉRMINIMUM 46 önkormányzati szervnél 227 főt érintett
Jogszerű alkalmazás: Kttv § (3) bek. Az alapilletmény és az illetménykiegészítés együttes összege kerül kiegészítésre a garantált bérminimum összegére. Jogszerűtlen alkalmazás: csak az alapilletmény kiegészítése történt meg a garantált bérminimum összegére és ehhez került hozzáadásra az illetménykiegészítés az alapilletmény-eltérítés figyelmen kívül hagyása

12 VEZETŐI ILLETMÉNYPÓTLÉK
47 önkormányzati hivatalban 86 főt érintően rendelkeztek vezetői illetménypótlékról, amely- néhány kivétellel - helyesen került megállapításra.

13 KÉPZETTSÉGI PÓTLÉK Szabályozása: 249/2012. (VIII. 31.) Korm. rendelet, szükséges a feladatkör szakszerűbb ellátását biztosító szakképesítés. Ellenőrzött szervek 18 %-a jogszerűtlenül állapította meg, mivel a képzettségi pótlékra jogosító munkaköröket és képzettségeket tartalmazó közszolgálati szabályzattal vagy ügyrenddel nem rendelkezett, illetve annak aktualizálása nem történt meg. Képzettségi pótlék megállapítása anyakönyvvezetői vagy mérlegképes könyvelői feladatok ellátására jogszerűtlen, ha az anyakönyvi szakvizsga, illetve a mérlegképes könyvelői szakképesítés a képesítési előírások szerint e feladatok ellátásához szükséges alkalmazási feltételt jelent.

14 ALAPILLETMÉNY-ELTÉRÍTÉS
2015. évben 38 önkormányzati hivatalban került megállapításra, ebből 22 önkormányzati hivatalban jogszerűtlenül = 58% Jogszerűtlenség okai: megállapítást követően folyamatosan hatályban volt, nem egy évre, a tárgyév január 1. napjától december 31. napjáig terjedő időszakra vonatkozott, előzőleg a köztisztviselő minősítésére vagy teljesítményértékelésére nem került sor, kinevezéssel egyidejűleg történt.

15 SZEMÉLYI ILLETMÉNY 2015. évben 40 önkormányzati hivatalban került megállapításra 172 főt érintően. Az önkormányzatok 28 %-át érintően jogszerűtlenül került megállapításra Jogszerűtlenség okai: minősítés vagy teljesítményértékelés hiánya, időbeli hatálya (tárgyév március 1-jétől a következő év február végéig terjedő időszak), kinevezéssel egyidejűleg, idegennyelv-tudási pótlék vagy illetménykiegészítés is megállapításra került, polgármesteri jóváhagyás hiánya.

16 RENDKÍVÜLI MUNKAVÉGZÉS
A rendkívüli munkavégzés elrendelése, nyilvántartása, elszámolásának rendje néhány kivétellel, a Kttv. 96. § (4) bekezdésében foglaltaknak megfelelően, az önkormányzati hivatalok közszolgálati szabályzatában vagy jegyzői utasításban került szabályozásra. 7 önkormányzatnál nem, 2 önkormányzatnál nem teljes körűen került szabályozásra. Az elrendelés 8 szervet és 104 köztisztviselőt érintett. Az önkormányzatok 13%-a alkalmazta.

17 RENDKÍVÜLI MUNKAVÉGZÉS
A rendkívüli munkavégzés ellenértékeként járó Főszabályként: a szabadidő a rendkívüli munkaidő teljesítését követően legkésőbb 30 napon belül kiadásra került, amely 12 főt érintett, ha munkaszervezési okból ez nem volt lehetséges, akkor a szabadidő megváltásra került, amely 92 főt érintett. Az ellenérték: Heti pihenőnapon: 2X Munkaszüneti napon: 3X

18 RENDKÍVÜLI MUNKAVÉGZÉS
A munkaidőn túli munkavégzés jelenléti íven történő jelölése esetén szükséges dokumentálni: annak időtartamával azonos mértékű szabadidő kiadását, illetve megváltását. Ellenkező esetben a hivatal gyakorlata nem felel meg a Kttv. 98. § rendelkezésének.

19 EGYÉB JUTTATÁSOK Jubileumi jutalom - Kttv. 150. §
A Kttv március 1.-ei hatályba lépésével - szigorúbb szabályok vonatkoznak a jubileumi jutalomra jogosító idő számítására, szükségessé vált az önkormányzati hivatalokban foglalkoztatott köztisztviselők jubileumi jutalomra jogosító idejének ismételt megállapítása, ami sok esetben nem került végrehajtásra. A jubileumi jutalom megállapítása az alábbi okok miatt nem felelt meg a jogszabályban foglaltaknak: A jubileumi jutalomra jogosító idő jogszerűtlen meghatározása miatt, a kezdő időponthoz képest előbb vagy később került kifizetésre (7 évvel előbb, 2 évvel később), illetve a jubileumi jutalom esedékességének a napja helytelenül került meghatározásra. A jubileumi jutalmat megállapító önkormányzati hivatalok 45 %-a (20 szervből 9) helytelenül állapította meg a jubileumi jutalom összegét.

20 JUBILEUMI JUTALOM Speciális eset:
A közszolgálati jogviszonyban töltött és a jubileumi jutalomra jogosító idő egyezősége. Helyes sorrend: 1. jubileumi jutalom összegének megállapítása, ezt követően 2. a köztisztviselő átsorolása (a magasabb illetmény megállapítása). A jubileumi jutalmat a köztisztviselő átsorolását megelőző napon, az esedékesség napján, a régi illetményével kell megállapítani, kifizetni és egy nappal később kerülhet sor a magasabb fizetési fokozatba sorolásra.

21 JUBILEUMI JUTALOM Jogszabályi alap:
A Kttv § (1) bekezdés alapján a jubileumi jutalom a közszolgálati jogviszonyban töltött idő (25, 30, 35, 40 év) betöltésének a napján esedékes. A Kttv § (1) bekezdése szerint a köztisztviselőt - a 117. §-ban meghatározott közszolgálati jogviszonyban töltött idő megszerzését követően - magasabb besorolási fokozatba kell sorolni. Az átsorolást követően, a magasabb illetménnyel megállapított jubileumi jutalom összege jogosulatlan kifizetésnek minősült.

22 SZABADSÁG MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS KIADÁSA
Fő szabály: A szabadságot az esedékesség évében kell kiadni, amely a munkáltató felelőssége (Kttv. 104.§). A szabadság mértékének megállapítása néhány kivétellel megfelelt a Kttv §-ban foglaltaknak. Szabadságolási tervet az önkormányzati hivatalok 25 %-a nem készített. A szabadságok kiadása 90 %-ban a tárgyévet követő év január 31. napjáig megtörtént. (szolgálati érdek, kivételesen fontos szolgálati érdek) A ki nem adott szabadság megváltására a Kttv § (2) bekezdésében előírtaknak megfelelően, a közszolgálati jogviszony megszűnésekor került sor.

23 ÖSSZEGZÉS Jogszerűtlen állapot helyreállítása érdekében:
213 munkáltatói intézkedés kezdeményezése történt és 17 önkormányzatnál utóellenőrzés elrendelésére került sor. Cél: a feltárt hibák kiküszöbölésével elősegíteni az önkormányzatok jogszabályi előírásoknak megfelelő működését. Eredmény elérése: csak kölcsönös együttműködéssel valósítható meg.

24 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "JEGYZŐI ÉRTEKEZLET március 6."

Hasonló előadás


Google Hirdetések