Az Új PTK változásainak alkalmazása az üzletvitelben, és a reklámadó. 2014. Január 15. DR. HATHÁZI VERA ÜGYVÉDI IRODA.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A jog Önt védi. Mi az Ön jogait.
Advertisements

HAJDU & MENYHEI ÜGYVÉDI IRODA
Az ún. tételes Áfa-bevallás bevezetése január 1-jétől [2012. évi LXIX. tv. módosította a évi CLVI. törvényt, amely következtében az Art. 31/B.
A BDSZ jogi szervezetei és ezek gazdálkodási és beszámolási feladataik

MILYEN TÍPUSÚ KÁROK TARTOZNAK AZ ÚJ ÜGYVEZETŐI FELELŐSSÉG KÖRÉBE?
Az új Ptk. szerkezete, alapelvei
6. tétel Társas vállalkozások.
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
Készítette: Matukovics Gábor,1 Honlap:
2005. március 23. Vezérigazgatóság 3. divízió/Felelősség- és agrárbiztosítási osztály Az egészségügyi szolgáltatók felelősségbiztosításának értékelése.
Dr. Olasz Kitti Bonnyai Péter
Rugalmasabb, egyszerűbb befektetések márciustól Dr. Bejó Ágnes.
Szakmai kártérítési felelősség magán- egészségügyi sajátosságai A felelősség bárkit levetkőztet.
Felelősséggel a vállalkozókért! Vezető tisztségviselő felelősségbiztosítása, mint megoldás. Hány vezető beosztású embert kell bebiztosítani? Megnövekedett.
HM Tervezési és Koordinációs Főosztály Légügyi Osztály
Az illetékekről szóló évi XCIII. törvény változásai
Egyéni vállalkozás I. 1. Definíció: évi: CXV: . tv.
Cégnyilvántartás.
Felelősség, termékfelelősség
A könyvelőnk felelőssége és az ügyvezető felelőssége
Menedzselem a vállalkozásom Társasági jog, szakjogok
A vezető tisztségviselők felelőssége fizetésképtelenség esetén
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
Utazási iroda alapítása
Kártérítési felelősség
EGYÉNI VÁLLALKOZÁS 2014.III..
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság
A munkavállalói FB tagság
A Polgári Törvénykönyvről szóló évi V
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
Mediátor képzés Kártérítés.
A vállalkozás üzemelési formái. 2 A Közkereseti társaság Olyan nem jogi személyiségű gazdasági társaság, amelyben a tagok csak természetes személyek lehetnek,
Pécsi Ítélőtábla Pécsi Törvényszék
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013

‎ A TÖRZSTŐKE ÚJ SZABÁLYAI ÉS A VEZETŐ TISZTSÉGVISELŐ FELELŐSSÉGE AZ ÚJ PTK. RENDSZERÉBEN Budapest, április 16.
CIVIL SZERVEZETEK nyilvántartásba vételi kérelem
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 1.
Milyen típusú károk tartoznak az új ügyvezetői felelősség körébe?
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
Titre de la présentation
Jogi személyek és könyvvizsgálók Az új Ptk. könyvvizsgálókra vonatkozó szabályai Lőrinczi Gyula szeptember 4.
DR. HATHÁZI VERA ÜGYVÉDI IRODA
Munkaszervezési ismeretek
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
Tulajdonos és ügyvezető közötti viszonyok megváltozása „Az ügyvezetői tévedés ára” konferencia május 8. dr. Fehérváry Ákos, ügyvéd / partner Kajtár.
A REKLÁMADÓ SZABÁLYAI 2015.
MegnevezésKft Zrt. Nyrt.SzövetkezetEgyéniKktBt Alapítók számaMin. 2 (1)Min. 5 (1) Min. 51Min. 2 Felelősség jellegeKorlátolt korlátlan Korlátlan és egyetemleges.
1055 Budapest, Nagy Ignác utca 16. ▪ Tel.:  Társasági Törvény, 2006  Konkrét gyakorlati következmények Mit kellett már megtennünk? Mire,
CIVIL SZERVEZETEK, EGYÉB SZERVEZETEK SZABÁLYOZÁSA, A KÖZHASZNÚ JOGÁLLÁS CIVIL SZERVEZETEK, EGYÉB SZERVEZETEK SZABÁLYOZÁSA, A KÖZHASZNÚ JOGÁLLÁS Ferenczi.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
VÁLLALKOZÁSOK MUNKÁLTATÓI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSA. Jogi szabályozás (Ptk. szerint) A kártérítésről: „Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni”
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
A Számvitelről szóló évi C. törvény módosításai Készítette: Szabó Gabriella.
Üzleti Jog I. Társasági jog 1. Bevezetés – Gazdasági társaságokra vonatkozó általános szabályok Pázmándi Kinga.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
Dr. Andrássy Gergely Herendi és Purebl Ügyvédi Iroda tel:
Nyugat-dunántúli Igazgatóság A VÁLLALKOZÁSOK FELELŐSSÉGI VISZONYAI, EZEK BIZTOSÍTHATÓSÁGA Csala László október 12.
1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)
15. Az eladók foglalkoztatása
Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München)
Pécs, december 5. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
Közbeszerzési Döntőbizottság
Közbeszerzési szabályok változása és
A közbeszerzés és a biztosítás kérdései
Előadás másolata:

Az Új PTK változásainak alkalmazása az üzletvitelben, és a reklámadó Január 15. DR. HATHÁZI VERA ÜGYVÉDI IRODA

A kötelező cégmódosításokra vonatkozó előírásokról Az új Ptk. hatálybalépésekor a cégjegyzékbe bejegyzett gazdasági társaság - a Ptk. hatálybalépését (2014. március 15.) követő - első létesítő okirat módosítással egyidejűleg köteles - a Ptk. rendelkezéseivel összhangban álló továbbműködéséről dönteni, és a legfőbb szervi határozatot a cégbírósághoz benyújtani Budapest, Logodi u. 34/b. I. em. Tel.: :

A gazdasági társaságnak az új Ptk. rendelkezéseit - közkereseti társaság és betéti társaság esetén március 15-étől, - korlátolt felelősségű társaság, részvénytársaság és egyesülés esetén március 15-étől kell alkalmaznia.

1012 Budapest, Logodi u. 34/b. I. em. Tel.: : Azon korlátolt felelősségű társaság esetén, amelynek jegyzett tőkéje nem éri el a hárommillió forintot, - akkor legkésőbb március 15-éig köteles a törzstőkéjét megemelni vagy átalakulni, egyesülni azzal, hogy a tőkeemelésről a Ptk. rendelkezéseinek alkalmazásával határozhat. A döntésig a társaságnak a Gt. rendelkezéseit kell alkalmaznia, az új Ptk rendelkezéseinek alkalmazásáról nem határozhat.

Gazdasági társaságok alapításáról Gazdasági társaságok alapításáról az alapítók a létesítő okiratban szabadon rendelkezhetnek, a jogi személy szervezetét és működési szabályait maguk állapíthatják meg. A társaság tagjai az egymás közötti és a jogi személyhez fűződő viszonyuk, valamint a jogi személy szervezetének és működésének szabályozása során a létesítő okiratban eltérhetnek e törvénynek a jogi személyekre vonatkozó szabályaitól Budapest, Logodi u. 34/b. I. em. Tel.: :

A tagok nem térhetnek el az e törvényben foglaltaktól, ha a) az eltérést e törvény tiltja; vagy b) az eltérés a jogi személy hitelezőinek, munkavállalóinak vagy a tagok kisebbségének jogait nyilvánvalóan sérti, vagy a jogi személyek törvényes működése feletti felügyelet érvényesülését akadályozza.

A Kft. Törzstőkéjére vonatkozó előírásokról A tagok törzsbetétei különböző mértékűek lehetnek; az egyes törzsbetétek mértéke nem lehet kevesebb százezer forintnál. A törzsbetétek összege a törzstőke, amely nem lehet kevesebb hárommillió forintnál. A törvény elhagyja a tízezer forinttal maradék nélküli oszthatóság követelményét, Lehetőség van arra, hogy a társaság törzstőkéjét a társaság felosztható nyereségéből töltsék fel Budapest, Logodi u. 34/b. I. em. Tel.: :

A pénzbeli vagyoni hozzájárulás szolgáltatása A társasági szerződés rendelkezhet úgy, hogy a nyilvántartásba vételi kérelem benyújtásáig valamelyik tag a pénzbetétének - felénél kisebb összeget köteles befizetni, - vagy a társasági szerződés a nyilvántartásba vételi kérelem benyújtásáig be nem fizetett pénzbeli vagyoni hozzájárulás szolgáltatására a társaság nyilvántartásba vételétől számított egy évnél hosszabb határidőt állapít meg.

1012 Budapest, Logodi u. 34/b. I. em. Tel.: : Az apport teljesítése Ha alapításkor az apport értéke eléri vagy meghaladja a törzstőke felét, a hozzájárulást a nyilvántartásba-vételi kérelem benyújtásáig teljes egészében a társaság rendelkezésére kell bocsátani. Ha az apportot nem bocsátották teljes egészében a társaság rendelkezésére, a fennmaradó részt legfeljebb három éves határidőn belül lehet rendelkezésre bocsátani.

Az ügyvezetők felelősségéről (forrás: Gárdos István és Gárdos Péter: A vezető tisztségviselők felelőssége az új Polgári Törvénykönyvben) Különbséget kell tenni a vezető tisztségviselői jogviszony megsértésével a társaságnak okozott károkért és a harmadik személyeknek okozott károkért való felelősség között Budapest, Logodi u. 34/b. I. em. Tel.: :

A vezető tisztségviselő az ügyvezetési tevékenysége során a jogi személynek okozott károkért a szerződésszegéssel okozott kárért való felelősség szabályai szerint felel a jogi személlyel szemben. A vezető tisztségviselőt nem terheli eredményfelelősség, munkáját a társaság érdekében, a vezető tisztségviselőktől általában elvárt gondosságnak megfelelően kell végeznie. Ha e kötelezettségének eleget tesz, akkor kártérítési felelősség nem terheli.

A vezető tisztségviselő az ügyvezetési tevékenysége során a jogi személynek okozott károkért a szerződésszegéssel okozott kárért való felelősség szabályai szerint felel a jogi személlyel szemben. Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a szerződésszegést ellenőrzési körén kívül eső, a szerződéskötés időpontjában előre nem látható körülmény okozta, és nem volt elvárható, hogy a körülményt elkerülje vagy a kárt elhárítsa Budapest, Logodi u. 34/b. I. em. Tel.: :

A vezető tisztségviselő által harmadik személyeknek okozott károkról. A szerződésen kívül okozott károkért való felelősség továbbra is a károkozás felróhatóságán alapul, ami azt jelenti, hogy a károkozó nem felel azokért a károkért, amelyek tekintetében bizonyítja, hogy magatartása nem volt felróható, azaz úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható Budapest, Logodi u. 34/b. I. em. Tel.: :

Ha a jogi személy vezető tisztségviselője e jogviszonyával összefüggésben harmadik személynek kárt okoz, a károsulttal szemben a vezető tisztségviselő a jogi személlyel egyetemlegesen felel. A vezető tisztségviselőt a társaság szervének kell tekinteni, a vezető tisztségviselőnek az ügyvezetés során hozott döntései a társaság határozatainak tekintendők, és a törvényes képviselőként tett nyilatkozatai a társaságot jogosítják és kötelezik, azaz úgy kell tekinteni, mintha azokat a társaság tette volna Budapest, Logodi u. 34/b. I. em. Tel.: :

Nem a vezető tisztségviselő felel a jogi személy károkozásáért, hanem fordítva: a jogi személy felel a vezető tisztségviselő károkozásáért. A jogi személy károkozásáért, akár szerződésszegéssel, akár szerződésen kívül okozta, továbbra is a jogi személy felel Budapest, Logodi u. 34/b. I. em. Tel.: :

A felelősségkorlátozás a vezető tisztségviselők tekintetében is lehetséges. Az Új Ptk. rugalmasabbá teszi a felelősségkorlátozás szabályait. A törvény ugyanis lehetővé teszi a súlyosan gondatlan szerződésszegésért való felelősség korlátozását, így a tilalom csupán a szándékos szerződésszegésért való felelősségre, valamint – értelemszerűen – az életet, testi épséget vagy egészséget megkárosító szerződésszegésért való felelősségre terjed ki Budapest, Logodi u. 34/b. I. em. Tel.: :

A reklámadóról Adóköteles a) a médiaszolgáltatásban, b) a Magyarországon kiadott vagy Magyarországon terjesztett, túlnyomórészt magyar nyelvű sajtótermékben, c) a Reklámtv. szerinti szabadtéri reklámhordozón, d) bármely járművön, nyomtatott anyagon, ingatlanon, e) az interneten, túlnyomórészt magyar nyelven vagy túlnyomórészt magyar nyelvű internetes oldalon reklám közzététele. Adóköteles a reklám közzétételének megrendelése Budapest, Logodi u. 34/b. I. em. Tel.: :

A reklámadó alanya a) a médiatartalom-szolgáltató, b) az a médiaszolgáltató, c) a sajtótermék kiadója, d) a szabadtéri reklámhordozót, valamint a reklám elhelyezésére szolgáló bármely járművet, nyomtatott anyagot, ingatlant reklám céljára hasznosító személy vagy szervezet, e) az interneten közzétett reklám esetén a reklám közzétevője. Az adó alanya a reklám közzétételének megrendelője Budapest, Logodi u. 34/b. I. em. Tel.: :

A reklám közzétevőjének a reklám közzétételének ellenértékéről szóló számlán vagy számviteli bizonylaton vagy más okiraton (így különösen a reklám közzétételére vonatkozó szerződésben) nyilatkoznia kell arról, hogy az adókötelezettség őt terheli és az adóbevallási, adófizetési kötelezettségének eleget tesz, vagy arról a tényről, hogy az adóévben, reklám közzététele után adófizetési kötelezettség nem terheli. A megrendelőt önmagában a nyilatkozat megléte mentesíti az adókötelezettség alól! 1012 Budapest, Logodi u. 34/b. I. em. Tel.: :

A reklámadóról szóló évi XXII. törvény december 1-től hatályba lépett változása szerint az adóhatóság nyilvántartást vezet a reklám közzétevőkről, és azon cégek kapcsán, akik szerepelnek ebben a nyilvántartásban, már nem kell külön reklámadós nyilatkozatot beszereznie a megrendelőknek január 1-től életbe lépett az a könnyítés, hogy a reklám megrendelőjének elegendő azt igazolnia a NAV felé, hogy megkísérelte beszerezni a reklám közzétevőjének nyilatkozatát Budapest, Logodi u. 34/b. I. em. Tel.: :

Lényeges szabály azonban, hogy a társasági adóról és osztalékadóról szóló (Tao) törvény alapján nyilatkozat hiányában a reklámköltés a "nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő egyes költségek, ráfordítások" körébe tartozik, így az ilyen költség növeli az adóalapot Budapest, Logodi u. 34/b. I. em. Tel.: :

Az adó mértéke a reklámközzétevők esetén – az adóalap 0,5 milliárd forintot meg nem haladó része után 0%, – az adóalap 0,5 milliárd forintot meghaladó, de 5 milliárd forintot meg nem haladó része után 1%, – az adóalap 5 milliárd forintot meghaladó, de 10 milliárd forintot meg nem haladó része után 10%, – az adóalap 10 milliárd forintot meghaladó, de 15 milliárd forintot meg nem haladó része után 20%, – az adóalap 15 milliárd forintot meghaladó, de 20 milliárd forintot meg nem haladó része után 30%, – az adóalap 20 milliárd forintot meghaladó része után 50%. Az adó mértéke reklám közzétételét megrendelők esetén az adóalap 20%-a Budapest, Logodi u. 34/b. I. em. Tel.: :

A reklám közzétételének megrendelője -a reklám közzétételének megrendelőjének azt a személyt (szervezetet) kell annak tekinteni, aki (amely) a reklám közzétevőjével szerződést köt a reklám közzétételének megrendelésére; -az adóhatóságtól kapott (kötelező jogi erővel nem bíró) állásfoglalás egyértelműen meghatározza, hogy a honlapok esetében az üzemeltetők minősülnek adóalanynak, és nem a reklámügynökségek, akik az adott honlapra kihelyezik a hirdetéseket; -ugyan ezt az álláspontot foglalta el az adóhatóság a Facebook hirdetések kapcsán is, tehát ilyen esetekben is a reklámügynökségeket fogja megrendelőnek tekinteni az adóhatóság, míg a reklámok közzétevőjének a honlapok üzemeltetői fognak minősülni.

KÖSZÖNJÜK A FIGYELMET!