Támogatott döntéshozatal

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Advertisements

Elektronikus Ügyfélkapu – kapcsolat az ügyfél és a közigazgatás között
Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Az ENSZ Fogyatékosügyi Konvenciója: Kihívások és szükség a változásokra Klaus Lachwitz.
PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
1 A gyermek- és ifjúságvédelmi intézményrendszer helye és szerepe a fővárosi oktatás rendszerében Fővárosi Pedagógiai Napok Modellváltás a fővárosi intézményrendszerben.
Gyermekvédelmi alapellátás
Az új Ptk. szerkezete, alapelvei
A köznevelés/közoktatás jogi szabályozásának rendszere
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér?
A Magyarországon született, kísérő nélküli kiskorúak
Sose rázd a kisbabádat Dr. Kovács Zsuzsanna április 30.
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
E-KERESKEDELEM SZABÁLYOSAN
A gondnoksággal kapcsolatos szemléletváltás az új Polgári Törvénykönyv cselekvőképességi szabályaiban Kovács Melinda Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik.
Csillag Ferenc MFPI közoktatási szakértő
A kiskorúak védelme a média káros hatásaival szemben
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
A közérdekű bejelentők védelmére vonatkozó új szabályozás Budapest, január 18. Dr. Klotz Péter antikorrupciós szakértő Közigazgatás-fejlesztési és.
Méltányossági elvek a közoktatásban
Ambrovics Andrea KEOP IH vezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
A kapcsolattartás szabályozása
A kapcsolattartás útvesztőiben
Etikai alapelvek az ápolásban
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Adatvédelmi fogalmak.
Családi napközi.
Szerző: Dr. Lantai Csilla
„Az igazolatlan iskolai hiányzásokkal összefüggő gyámhatósági
Változások a szabálysértési jogban
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Köszöntő avagy néhány mondat a felsőoktatásról. Adatkezelés a felsőoktatási intézményekben Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
A települések polgári védelmi sorolásának szabályai Jogszabályi háttér § §114/1995. (IX. 27.) Korm. rendelet a települések polgári védelmi besorolásának.
A fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény módosítása A békéltető testületeket érintő tervezett változások Dr. Mozolai Mónika osztályvezető 2012.
Az orvos szabálysértési felelőssége
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Társadalmi reintegráció, a gondnokság szabályozásának átgondolása
Nyíregyháza, december 2. A cselekvőképesség új filozófiája Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi Tanács titkár.
Cselekvőképesség fajtái
Közvetítés a klasszikus polgári jogi területeken 1.
Pécsi Törvényszék Az OBH támogatásával megvalósuló helyi képzés az új Polgári Törvénykönyvről Jogképesség, holtnak nyilvánítás, cselekvőképesség, gondnokság.
A Nemzeti Civil Alapprogram szervezeti felépítése, feladat- és hatáskörök Előadó: dr. Ugron Gáspár.
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Adatvédelmi alapelvek
Szociális szakmai nap március 20. Kecskemét
főosztályvezető-helyettes
Állampolgári jogok és kötelességek
Álláskeresőként történő nyilvántartás
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
szolgáltatástervezés Dr. Gazsi Adrienn, Kézenfogva Alapítvány
Az adatvédelem szabályozása
A támogatott döntéshozatal
Átvándorlók-bevándorlók kontra hajléktalan ellátás
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Pénzbeli ellátások, jogi szabályozás és a nem-bentlakásos támogatási szolgáltatások Dr. Gazsi Adrienn – Ruzsics Ilona – Tausz Katalin.
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
A gyermekjóléti szolgáltatás és a Szécsényi Gyerekesély Program kapcsolata Varsány községben Nagyné Mákos Izolda Családgondozó, Varsány.
4. Az Alkotmány.
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
dr. Feffer Zsuzsanna EMMI Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály
Tájékoztató a logopédiai ellátás változásairól
A helyi önkormányzatok feladatrendszere és költségvetése
Előadás másolata:

Támogatott döntéshozatal Dr.Gazsi Adrienn 2013. november 6.

Definíció A támogatott döntéshozatal a gondnokság alternatívájaként, a helyettes döntéshozatalt felváltva, bizalmi kapcsolaton alapuló támogatást jelent, mely egyénre szabottan, önkéntes alapon, hatékonyan képes segítséget nyújtani a fogyatékossággal élő személyek számára. A támogatott döntéshozatal a cselekvőképesség korlátozása nélkül, a kiszolgáltatottság elkerülése révén biztosítja az érintettek védelmét, továbbá lehetővé teszi a döntéshozataluk során az önrendelkezést, illetve alapvető jogaik gyakorlását.

Legfontosabb alapelvek A támogatott döntéshozatal nem érinti a fogyatékossággal élő személy jogi cselekvőképességét. A támogatott döntéshozatal mindig önkéntes, sosem kényszeríthető a fogyatékossággal élő személyre. A támogatott döntéshozatal elismeri, hogy döntéseket nem csak másoktól függetlenül, hanem másokkal való kölcsönös függésben is lehet érvényesen hozni. A támogatott döntéshozatal során a támogató nem hoz döntéseket a fogyatékossággal élő személy helyett, hanem azt facilitálja, hogy a fogyatékossággal élő személy a saját döntését hozza meg.

Legfontosabb alapelvek A támogatott döntéshozatal az önrendelkezés és az autonómia fogalmát annyiban tágítja, hogy nem érvényteleníti a támogatással meghozott döntéseket, és nem vonja meg a döntéshozó jogi cselekvőképességét. A támogatott döntéshozatal nem egyetlen modell, hanem a cselekvőképesség egy paradigmája, amely a fogyatékossággal élő személy bevonására alapozódik.

A támogatott személyek köre A jogszabályokban meghatározottak szerint a támogatott döntéshozatal igénybevételére 18. életévüket betöltött személyek jogosultak, az alábbiak szerint: belátási képességük kisebb mértékben csökkent döntéseik meghozatalában segítségre van szükségük nincs szükség gondnokság alá helyezésükre A törvény tehát bármely olyan személy számára lehetővé teszi a támogatott döntéshozatalt igénybevételét, aki esetében teljesülnek a fent felsorolt feltételek.

A támogató személy A támogató személyként elsősorban a támogatott személlyel bizalmi viszonyban álló személyt kell kirendelni, aki vállalja ezen feladat ellátását. A támogató személy kirendelése kétféleképpen történhet: a támogatott személy kérelmére vagy a bíróság megkeresése alapján, azonban fontos megjegyezni, hogy minden esetben szükség van a támogatott személy egyetértésére is. A támogató személyt minden esetben a gyámhatóság rendeli ki.   A támogató kirendelése történhet általános jelleggel vagy meghatározott ügycsoport tekintetében. Ha azonban a támogató kirendelésére olyan személy esetében kerül sor, aki cselekvőképességet érintő gondnokság alatt áll, azon ügycsoportra nem lehet támogatót kirendelni, amelyre a gondnokság alá helyezés vonatkozik.

A támogatott döntéshozatalhoz kapcsolódó legfontosabb jogszabályok A polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény A támogatott döntéshozatalról szóló 2013. évi CLV. törvény A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény A gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi igazgatásról szóló 149/1997. Korm.rend.

Köszönöm a figyelmet!