Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Az ENSZ Fogyatékosügyi Konvenciója: Kihívások és szükség a változásokra Klaus Lachwitz.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Az ENSZ Fogyatékosügyi Konvenciója: Kihívások és szükség a változásokra Klaus Lachwitz."— Előadás másolata:

1 Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Az ENSZ Fogyatékosügyi Konvenciója: Kihívások és szükség a változásokra Klaus Lachwitz

2 Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Az ENSZ Konvenció •Minden állam, amelyik ratifikálja a Konvenciót át kell ültetnie és meg kell valósítani a fogyatékossággal élők részletes jogait a nemzeti jogalkotásba. •A Konvenció számos fontos cikkelyt tartalmaz.

3 Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Fontos cikkelyek Art.12:A jog előtti egyenlő elismerés Másokkal egyenlő jog-és cselekvőképesség Art. 14:A személyes szabadság védelme A fogyatékosság fennállása semmilyen esetben nem foszthat meg a szabadságtól Art. 15:A lealacsonyító bánásmód elleni védelem Semmilyen orvosi és tudományos kísérletezés nem lehetséges az érintett beleegyezése nélkül

4 Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Fontos Cikkelyek Art. 16:Védelem a kizsákmányolás, az erőszak, és a becsapás ellen Intézmények lebontása / pszichiátriai elhelyezés a személy akarata ellenére Art. 17:A személy integritásnak a védelme Szabad hozzájárulás a kezeléshez / Beavatkozáshoz Art. 19:Önálló életvitel Megfelelő támogatás és jog a közösségben való éléshez másokhoz hasonló egyenlő esélyekkel

5 Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion 12-es cikkely •„A jog előtti egyenlő elismerés“ kifejezi, hogy a(z értelmi) fogyatékossággal élőknek ugyanolyan jogaik vannak, mint más állampolgároknak. •Art. 12 cikkely paradigma változást tartalmaz: Az államok elismerik, hogy minden állampolgáruknak teljes és egyenlő jogai vannak, függetlenül a a fogyatékosság fokától és mértékétől.

6 Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Fontos következtetések •A nemzeti jogszabályok, amelyek korlátozzák az önrendelkezést és kizárják a fogyatékossággal élőket a társadalomban való teljes és aktív részvételből megsértik a Konvenciót. •A gondnoksági jogszabályokat, amelyek előrevetítik a fogyatékossággal élő ember teljes vagy részleges jogi cselekvőképtelenségét minden államnak meg kell változtatni, amelyik ratifikálta a Konvenciót!

7 Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion A 12-es cikkely részletei •Minden fogyatékossággal élő embert a 12-es cikkely teljes jog-és cselekvőképesnek tekint. •A fogyatékossággal élőknek „jog –és cselekvőképességük van az élet minden területén ugyanúgy, mint mindenki másnak". •"A jog-és cselekvőképesség" fogalma nem csak jogokat és kötelezettségeket jelent, de teljes jogot a jog-és cselekvőképesség gyakorlásához.

8 Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion A következtetések •A 12-es cikkely tilt minden olyan nemzeti gondnoksági jogszabályát, amelyik megtagadja az emberektől a teljes jog-és cselekvőképességüket és meghatározza egy harmadik személy jogi jelenlétének bármilyen formáját. •Helyettesítő döntéshozatalt meg kell változtatni egy olyan jogi modellre, ami segíti a fogyatékossággal élőket a jogaik gyakorlásában: ez a támogatott döntéshozatal

9 Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Kihívás •Az Európai Uniónak nincs olyan tagállama, ahol a polgári jog magába foglalná a támogatott döntéshozatal modelljét. •A fogyatékossággal élőknek joguk van dönteni, még akkor is, ha ez rossznak, logikátlannak vagy ellentmondásosnak tűnik. •A meghatározó csak a jogszabály lehet, mivel az minden állampolgárra vonatkozik.

10 Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Más következtetések Art. 14Szabadság A fogyatékossággal élőket nem lehet megfosztani a szabadságuktól, kivéve a fogyatékosügyi - pártatlan szabályok és eljárások szerint (Számos pszichiátriai szabály nem felel meg ezeknek a kritériumoknak ) Ha megfosztják a szabadságuktól, ugyanazokra a biztosítékokra jogosultak, mint mindenki más a nemzetközi emberi jogoknak megfelelően, plusz a megfelelő befogadásra és a magánéletre (Art. 22)

11 Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Más következtetések •A Konvenció 15.1-es cikkelye meghatározza, hogy „senkit sem lehet alanya orvosi vagy tudományos kísérletnek a saját szabad akarata nélkül “. •A 12-es és 15-ös cikkely szerint a kikényszeríttet beavatkozás, intézményekben való elhelyezés vagy a fizikai korlátozás illegális, feltéve ha a személy veszélyezteti a közösség biztonságát.

12 Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Más következtetések Art. 17: Integritás •Az önálló vélemény nagyon fontos a mentális integrálásnál •Semmilyen kényszeríttet beavatkozás •Semmilyen orvosi és tudományos kísérletezés az illető szabad akarata nélkül (Art. 15) •Autonómia és választás az egyén fogyatékosságára vonatkozóan •Az integritáshoz megfelelő információkra van szükség ( könnyen érhető nyelven), hogy dönthessenek


Letölteni ppt "Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Az ENSZ Fogyatékosügyi Konvenciója: Kihívások és szükség a változásokra Klaus Lachwitz."

Hasonló előadás


Google Hirdetések