Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév."— Előadás másolata:

1 Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév

2 A gyermekvédelem közpolitikai jelenségként való értelmezése (gyermekvédelmi politika) Módot ad a gyermekvédelem, mint rendszer megértésére Módot arra, hogy szélesebb kontextusban szemléljük a gyermekvédelem gyakran tárgyalt szakmai kérdéseit

3 Gyermekvédelem fogalma Valamiféle problémákat kezel Társadalmi tevékenység (a társadalmi faktorok nemcsak a rossz helyzetek kialakulásánál játszanak szerepet, hanem a helyzetek „veszélyeztetettséggé” minősítése és a gyermekvédelmi típusú válasz kialakítása során is) (egyike a társadalom közfeladatainak)

4 A gyermekvédelem, mint közfeladat jelentése A magán és közszféra történelmi különválásának egyik elemeként, a gyermek védelmét szolgáló meghatározott feladatok átkerültek a magánügy köréből a közügy kategóriájába, és így a biztosításuk a szervezett társadalom feladatává vált (a gyermekvédelemért az államot terheli a felelősség, a szereplők a további szereplők az állam által kialakított rendszerhez kapcsolódnak).

5 A gyermekvédelem, mint közpolitikai jelenség közpolitika (public policy): a politika egyik dimenziója A politika dimenziói: 1.a politikai intézmények világa (polity) 2.a poltika résztvevői közötti konfliktusos folyamat (politics) 3.a politikai célok területe (policy)

6 1.A politika gyakorlásának intézményesült színterei 2.A politikai hatalom megszerzésére és megőrzésére irányuló jelenségek 3.A közpolitika a politika azon területe, amely egyrészt a politikai döntéshozatalt ( a közcélok kiválasztását, a megvalósításra irányuló stratégia meghatározását), másrészt a politika tartalmát (a megvalósítandó közcélokat) foglalja magában.

7 A gyermekvédelmi politika A gyermekvédelmet nem csupán általában vett közpolitikai jelenségnek, hanem szakpolitikának is kell tekinteni. A gyermekvédelmi politika a szakpolitikák egyike, olyan intézményesült politikai program, amely tartalmazza a gyermekvédelemre vonatkozó érvényes közösségi célkitűzéseket és a célok megvalósítására rendelt eszközöket.

8 A gyermekvédelmi politika funkciója, hogy sajátos politikai folyamatok keretében biztosítja a gyermekvédelemre vonatkozó közösségi döntések létrejöttét, a döntések formalizálását, majd a kitűzött célok végrehajtását. Tartalmi oldalról pedig a gyermekvédelmi politika funkciója, hogy meghatározza a gyermekvédelmi közfeladatok alapvető vonásait, így különösen a gyermekvédelem által kezelt problémák körét, a problémák kezelésének eszközeit és céljait.

9 A gyermekvédelmi politika nem válik el élesen más szakpolitikáktól. A gyermekvédelmi politikát úgy foghatjuk fel, mint a szociálpolitika részterülete, mely történeti fejlődése és más jellemzői alapján viszonylagosan elkülönül a szociálpolitika többi területétől. A gyermekvédelmet a gyermekjóléti politika, a gyermekkor politikája, a szociálpolitika és a családpolitika (+ a gyermekvédelmi politika) érinti a legközvetlenebbül.

10 A gyermekvédelmi politika a gyermekek védelme terén, a gyermekjóléti politika a gyermekek szociális jól-léte terén, a gyermekkor politikája a gyermeki léttel kapcsolatban, a szociálpolitika általában az emberek jólétével kapcsolatban, a családpolitika a családok létezése és funkcionálása terén fogalmaz meg és hoz létre közösségi cselekvéseket.

11 Tolácziné Varga Zsuzsanna főiskolai adjunktus


Letölteni ppt "Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév."

Hasonló előadás


Google Hirdetések