Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)"— Előadás másolata:

1 A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)

2 Üdvözlöm Önöket! A multimédia bemutató témája a humán ökorendszer működése lesz. Azoknak ajánlom ezt a bemutatót, akik szeretnék megismerni a szociális munka hátterét, azt az életteret, amelyet fel kell használnunk a szociális munka hatékonyságához.

3 Tartalom A humán ökoredszer Bemutatás Segítségadás az eligazodásban
A humán ökorendszer és a szociális munka Fizikai szint Intraperszonális szint Interperszonális szint Család és más kiscsoport Helyi közösségek Kultúra Állam, nemzet, társadalom A humán ökorendszer és a szociális munka kapcsolata Befejezés

4 Használati útmutató a következő ikonok használatához
Ezzel az ikonnal a legelső képre léphet Használati útmutató Tartalom Az előző képre léphet A következő képre léphet Utoljára megtekintett kép Az utolsó képre léphet

5 A humán ökorendszer és a szociális munka
A humán ökológiában az egyén a központ, az egyén lép be a környezet különböző szintjeibe. Ebből következően a szociális munka fő megközelítési iránya: az egyént és a környezetét együttesen kell vizsgálni.

6 A humán ökorendszer szintjei
I. Fizikai szint: A testi valóság, a testi erőforrás működése. Jól működő természetes támasz Rosszul működő természetes támasz Kielégített fizikai szükségletek (étel, hajlék, biztonság) Alapvető fizikai szükségletek kielégítetlenek. A betegség gyakoribb mint az egészséges állapot.

7 II. Intraperszonális szint:
Személyen belüli tudás, tudásvágy, hitvilág. Jól működő természetes támasz Rosszul működő természetes támasz Hangulat és érzelmek pozitívak, önértékelés jó. Negatív érzelmek lehetségesek, de nem dominánsak. Hangulatok és érzelmek negatívak, vagy nem kontrolláltak. Alacsony önértékelés, problémamegoldó képesség fogyatékos.

8 III. Interperszonális szint:
Személyek közötti kapcsolatok Jól működő természetes támasz Rosszul működő természetes támasz A kapcsolatok vegyesek és általában pozitívak, küzdelem van, de kezelhető. Szexuális igények kielégítettek. Hiányoznak az alapvető szeretetet nyújtó kapcsolatok, ill. ha vannak akkor destruktívak.

9 IV. Család és más kiscsoport:
A család mikromiliő, funkciói: nevelési, családi, termelési, gazdasági, szociális, reprodukciós. Jól működő természetes támasz Rosszul működő természetes támasz A család és/vagy más kiscsoportok a melegséget, a hozzátartozás érzését nyújtják, problémák esetén támaszt adnak. Hiányoznak a család, ill. más kiscsoportok, vagy a bennük lévő kapcsolatok destruktívak. Nincs közeli hálózat, amihez fordulhat.

10 V. Helyi közösségek: Az ember szükségleteinek zömét elégíti ki Földrajzilag körülhatárolható. Jól működő természetes támasz Rosszul működő természetes támasz A helyi közösségek szervezetei, intézményei alapvető társadalmi szükségleteket elégítenek ki. (oktatás, egészségügy, lakás, stb.) Hiányoznak a közösségi szervezetek, inézmények, vagy nem jól működnek. A szociális szükségletek részben, vagy egészben kielégítetlenek.

11 Kulturális szint: Viselkedéskultúra, munkakultúra, olvasáskultúra Jól működő természetes támasz Rosszul működő természetes támasz Az egyén kultúra, vagy szubkultúra részének érzi magát, amely viselkedésmintát nyújt, különösen a döntéshozatalok időszakában. A kulturális identitás zavart, vagy konfliktusos. Dominál a rasszizmus, diszkrimináció és az egyén a peremre szorul.

12 Állam, nemzet, társadalom:
Az ember létezési szintje a nemzethez, a szociális juttatások állampolgársághoz kötött. Jól működő természetes támasz Rosszul működő természetes támasz Az adott ország törvényei és szociálpolitikája általános biztonság és igazságérzetet nyújtanak. Az élet és vagyonvédelem megoldott. A szociális, politikai, gazdasági rendszer nem működik, igazságtalan, vagy totalitárius.

13 A szociális munka és a humán ökorendszer kapcsolata
Amikor egy vagy több természetes támasz nem működik megfelelően az egyén másik természetes támaszt keres. Amikor már minden természetes támaszt megpróbált elérni, és egyik sem megfelelő, akkor valamilyen szakmai (nem természetes) támaszt keres. A szociális munkás nem olyan emberekkel foglalkozik, akiknek problémáik vannak, hanem olyanokkal, akik nem tudnak megbírkózni azokkal.

14 Vége Készítette: Balogné Kis Éva szociálpedagógus hallgató


Letölteni ppt "A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések